NE FOKUSIRAJU NA LIJEČNIKE

Testiranje u Hrvatskoj ‘štuca’, Riječani bez problema: Riječki epidemiolog pojasnio kako sve funkcionira

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Jedan od najorganiziranijih gradova po pitanju testiranja je Rijeka.  Epidemiolog Dobrica Rončević kaže da se cijepilo preko 70 posto odraslog stanovništva, a 23 posto dobilo je i booster dozu što se pokazalo važnim za pripremu za epidemijski val.

Kako to rade u Rijeci u odnosu na druge gradove pojašnjava Ida Balen za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Kaže da su oni i u ranijim valovima pripremali mrežu punktova za uzimane uzoraka, a maksimalno su, kaže, digli svoje kapacitete koji se odnose na tehniku.

“Ovaj problem koji imamo u ovakvim situacijama kadrovske je prirode, a riječ je o deficitu kojeg nastojimo riješiti na način da su svi maksimalno angažirani. To nam omogućava da odgovorimo na potrebe stanovništva”, rekao je.

Upitan o izostanku naručivanja i je li ono razlog manjka gužvi, govori da su kapaciteti odgovorni za to, a u slučaju Rijeke, razvijeni su punktovi pa ne moraju svi doći na jedno mjesto gdje se uzorci analiziraju. “Unutar najviše sat vremena se svi uspiju testirati”, zaključuje.

Jesu li zbog toga rasterećeniji opći liječnici i testiraju li, odgovara da testiraju, ali nije potrebno da se sustav bazira na njihovom testiranju. “Pogotovo ne tamo gdje su bez uvjeta. Pacijentima je, uz uputnicu, omogućeno testiranje na punktovima”, kaže.

U konačnici, osvrnuo se i na cijepljenje i činjenicu da je na karti cijepljenja jedino Primorsko-goranska županija zelena, odnosno da ima najveću procijepljenost.

Kaže da se cijepilo preko 70 posto odraslog stanovništva, što je, primjećuje, dobar rezultat, ali voljeli bi da je bolje. “Osim toga, 23 posto dobilo je i booster dozu što se pokazalo važnim za pripremu za epidemijski val. KBC se nije prepunio niti u jednom trenutku preklapanja četvrtog i petog vala”, zaključuje Dobrica Rončević za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari