DONOSI PREKO 40 PROGRAMA!

I OVOGA LJETA – TOBOGAN! Riječki mališani družit će se s jutjuberom, ići na piknik, graditi stog sijena…!

Od 24. lipnja do 7. srpnja održat će se festival Tobogan, s obiljem kulturnog i kreativnog sadržaja za djecu, a u svom petom izdanju po prvi puta se održava u novoizgrađenoj Dječjoj kući u art-kvartu Benčić

Ovogodišnji festival poseban je ne samo zbog toga što se priprema i odvija u jeku pandemije koronavirusa, a koje sve festivale i posebno radionice za djecu stalno drže u neizvjesnosti, već je i ovo prvi koji se odvija u ožujku otvorenoj Dječjoj kući, kulturnom centru namijenjenom djeci, jedinom takve vrste u Hrvatskoj i regiji.

Pod geslom „aktivnih ferija za djecu“ Tobogan je prije pet godina nastao pod okriljem projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, kao dio programskog pravca „Dječja kuća“, koji je imao za cilj ponuditi niz programa kojima će se potaknuti dječja kreativnost i dati nagovještaj svih onih programa koji će se odvijati u fizičkoj Dječjoj kući. U proteklih pet godina Tobogan se odvijao u sklopu kompleksa Benčić i na drugim lokacijama u Rijeci.

„Drago mi je se Tobogan vratio doma, na mjesto odakle je i krenuo. Prije pet godina nije bilo jako puno onih koji su vjerovali da ćemo u kompleksu Benčić uspjeti napraviti sve što je bilo zacrtano u projektima, a trebalo je osmisliti model financiranja i sve ovo sagraditi. Izuzetno mi je drago da se nalazimo u novom dnevnom boravku Riječanki i Riječana. Nadam se da ćemo do kraja godine imati novi trg, a do sredine sljedeće godine bit će gotova i nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka, koja će upotpuniti izgled ovog art kvart. Ostaje nam da u ovom mandatu promislimo i sredimo zgradu Teatrina koja je skrivena unutar skele – tako je nekad izgledala i Dječja kuća, pa vjerujem da ćemo naći novu namjenu za zgradu Teatrina“, kazao je gradonačelnik Marko Filipović.

Pročelnik Ivan Šarar zahvalio se riječkim ustanovama koje su u pandemijskim uvjetima uspjele osmisliti program, ali i onima koji su zaslužni za postavljanje temelja Dječje kuće: voditeljici EPK programskog pravca Dječja kuća Jeleni Milić te Slavenu Tolju, umjetničkom direktoru EPK, koji je od samih početaka zagovarao važnost izgradnje Dječje kuće i osmišljavanje programa usmjerenih na djecu i mlade.

Program Tobogana osmislile su četiri gradske ustanove – Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti – koje zajednički osmišljavaju, organiziraju i provode aktivnosti u Dječjoj kući.

„Za mene je Tobogan najljepša manifestacija nastala u okviru EPK. Radi se o manifestaciji koja ima najveći potencijal prometnuti se u jednu kulturnu manifestaciju koja može biti riječki zaštiti znak u kulturi, koja ima međunarodni potencijal i koja može duboko dotaknuti male Riječane i Riječanke i trajno ih zaljubiti u kulturu i umjetnost“, kazala je ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, dok je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković istaknuo kako festival Tobogan ispred sebe ima sjajnu budućnost, ali i obvezu da se stalno prilagođava interesima nekih novih klinaca.

Novootvorena Dječja kuća bit će središnje mjesto odvijanja programa ovogodišnjeg Tobogana, koji nosi preko 40 programa s 22 radionice, 6 vođenih šetnji (gradom, Šumom Striborovom i Dječjom kućom), gaming turnir, druženje s jutjuberom, 2 pričaonice, 2 larpa i 1 piknik, filmske projekcije i lutkarske predstave.

Zaštitni znak Tobogana su upravo radionice, koje na najbolji način odražavaju ono što je i glavni cilj Dječje kuće: okupljanje djece u zajedničkim kreativnim procesima. Na ovogodišnjem Toboganu djeca mogu izrađivati rukotvorine, strip, lutke, diorame kostim od kartona u obliku raznolike arhitekture ili pak hotel za kukce, sudjelovati u radionicama dizajniranja, kreativnog pisanja, stvaranja filma, pripovijedanja, 3D prinatanja i modeliranja, crtanja i fotografije, kao i radionici stare vještine rada na srednjevjekovnoj tiskarskoj preši.

I to nije kraj – djeca će imati priliku sagraditi stog sijena ili kroz eksperimente saznati više o bojama i tonovima koje skrivaju biljke, a predškolci izraditi senzornu skulpturu.

Cjeloviti program i podaci za prijave objavljuju se u ponedjeljak 14. 6., a ponudu i način uključivanja tada ćete pronaći na stranici djecjakuca.hr.

Tijekom pet godina dizajnerski Tobogan osmišljava Đorđe Balmazović iliti Škart, a ovogodišnji simbol slaloma između cigli nosi priču o optimizmu – festival Tobogan napokon je uselio u svoj dom, ciglenu Dječju kuću.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari