PRIGODNIM PROGRAMOM

I u subotu na Korzu obilježavanje Dana ružičaste vrpce. I ove godine sve ima humanitarni karakter

Udruga žena operiranih dojki “Nada“ iz Rijeke u petak i subotu, 30. rujna i 1. listopada obilježava na riječkom Korzu 23. po redu Dan ružičaste vrpce, manifestaciju posvećenu oboljelima od raka dojke.

Na štandu Udruge Nada, koji će biti postavljeni u petak i subotu od 9 do 15 sati, svi zainteresirani moći će dobiti edukativno-informativni materijali koji ukazuju na važnost pregleda i samopregleda dojki, ali i razgledati rukotvorine vrijednih članica udruge.

Dan ružičaste vrpce i ove godine ima humanitaran karakter, a cilj je prikupljanje sredstava za rad Udruge Nada koja ženama oboljelim od raka više od 25 godina pruža psihološku pomoć, edukacije, fizikalnu terapiju i vježbe uz fizioterapeuta.

Građani se mogu uključiti u humanitarnu akciju kupnjom ruže, a akciji su se pridružili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i njegova zamjenica Sandra Krpan te pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Tom prilikom zamjenica gradonačelnika Krpan istaknula je kako se Grad Rijeka priključio ovoj akciji s ciljem senzibiliziranja svih žena na važnost prevencije raka dojke.
„Želimo poslati snažnu poruku svim ženama u Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj koliko je važno obavljati preventivne preglede. Ujedno koristim priliku da se zahvalim Udruzi Nada, koja kontinuirano radi na podizanju svijesti žena o tome koliko je važno raditi kontrolne preglede kako bi se ta bolest otkrila . Dok smo možda za vrijeme pandemije koronavirusa bili zatvoreni u svoja četiri zida, sada je vrijeme da se vratimo kontrolnim pregledima i da brinemo se o svom zdravlju“, kazala je zamjenica gradonačelnika Krpan.

Dana ružičaste vrpce obilježava se s ciljem osvještavanja javnosti na važnost ranog i pravovremenog otkrivanju raka dojke, jedne od najčešćih kroničnih bolesti od kojih obolijevaju žene, ali i bolesti koja ujedno ima visok postotak izlječenja ukoliko se otkrije u početnom stadiju.

Od ove zloćudne bolesti premine godišnje preko 750 žena, od čega u našoj županiji sedamdesetak. No, iako je stopa smrtnosti unatrag pet godina u blagom padu, zabrinjava činjenica da je sve više novooboljelih.

Karcinom dojke je može se prevenirati ukoliko se otkrije u ranoj fazi, odnosno izlječiv u više od 90% slučajeva, stoga su svi programi koji potiču njegovo rano otkrivanje izuzetno važni. U Hrvatskoj se od 2006. godine provodi nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Ciklus obuhvaća 50.000 žena i traje dvije godine, a na pregled mamografije pozivaju se žene u dobi od 50 do 69 godina. Nalaze mamografije očitavaju dva radiologa. Za sve pozvane žene važno je da se odazovu, a ako su pregled već obavile ili se ne mogu odazvati trebaju se javiti na besplatni telefon 0800 200 041.

Obilježavanje Dana ružičastih vrpci Udruga Nada provodi u suradnji s organizacijom Europa Donna Hrvatska, Gradom Rijekom, Primorsko-goranskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, Ligom protiv raka PGŽ-a, Medicinskom školom u Rijeci, Udrugom medicinskih sestara, studentima Medicinskog fakulteta u Rijeci, HNK-om Ivana pl. Zajca, a osim na riječkom Korzu, Dan ružičaste vrpce obilježit će se i u drugim općinama i gradovima u Primorsko-goranskoj županiji.

U listopadu, mjesecu posvećenom borbi protiv raka dojke, Udruga Nada provodi i niz drugih akcija, a između ostaloga i tradicionalni humanitarni koncert „Pjesmom za Nadu“, koji će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održati 18. listopada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari