U SJEDIŠTU PGŽ

Zamjenica Medarić uoči Međunarodnog dana starijih osoba primila predstavnike umirovljeničkih udruga PGŽ

Uoči Međunarodnog dana starijih osoba u sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenica župana Marina Medarić sa suradnicima primila je predstavnike udruga umirovljenika predvođenih predsjednikom Matice umirovljenika PGŽ Zdravkom Winterom.

Zamjenica Medarić istaknula je da županija u svojim programima i politikama, pogotovo zdravstvenim i socijalnim, vodi brigu o osobama treće životne dobi. Dodala je da se u županijskim ustanovama za smještaj starijih osoba svo vrijeme nastoji održati jednu “socijalnu cijenu” za korisnike, koliko god je to teško u zadnje vrijeme. Dodala je i da se kroz programe pomoći i njege u kući kao i dostavom hrane nastoji omogućiti da osobe starije životne dobi čim duže ostanu u svojim domovima.

“Kroz naš Proračun također brinemo o vašim redovnim djelatnostima i vašim aktivnostima i susretima. Trudimo se pomoći onoliko koliko možemo jer zapravo ste nam jako važni. Vi ste nam u nasljeđe ostavili lijepu županiju, a na nama je da brinemo o vama u vašoj zlatnoj dobi. Želim vam svima najviše zdravlja”, poručila je Medarić.

Predsjednik Matice Zdravko Winter izrazio je zadovoljstvo podrškom Županije u brojnim umirovljeničkim akcijama i susretima te se posebno zahvalio na predstavi “Casabianca” povodom Dana umirovljenika koja im je bar na kratko odvratila pozornost od brojnih umirovljeničkih problema. Istaknuta je i potreba da se u županiji otvorio još koji dom za umirovljenike, na što je resorna pročelnica Dragica Marač navela da postoje određeni planovi za povećanjem broja domova u Primorsko-goranskoj županiji. Spomenula je suradnju 6 JLS za izgradnju doma za starije u Klani za što će do kraja godine biti gotov i idejni projekt.

“Radi se o velikom domu koji zahtjeva velika sredstva i mora se prijaviti na EU fondove kako bi se realizirao. U nešto bližem razdoblju istaknula je dom u Cresu koji bi nudio smještaj i za senior turizam, te je najavila aktivnosti u Gorskom kotaru gdje su se otvorile tri lokacije za smještaj koje bi mogle biti realizirane vrlo brzo. Radi se o objektima u Delnicama, Ravnoj Gori i Čabru za koja se radi procjena ulaganja. To je jedna perspektiva koja bi se mogla realizirati već sljedeće godina čime bi se rasteretio pritisak na Rijeku”, rekla je Marač.

Ljubica Vojnović dopredsjednica Matice umirovljenika PGŽ zahvalila se na suradnji PGŽ te istaknula kako se u Delnicama završava prvi EU projekt koja je jedna udruga umirovljenika započela te se uskoro i završava. Želja im je uključiti i ostale udruge iz Gorskog kotara kako bi im pokazali da udruženi mogu više koristiti EU sredstva.

“Vjerujem da ćemo uspjeti jer smo osnovali Koordinaciju umirovljenika Gorskog kotara jer zajedničkim snagama možemo više. Možda bi trebalo preko koordinacije načelnika i gradonačelnika zadužiti nekog da prati te projekte i usmjerava nas. Istaknula je kako je u Delnicama dobiven prostor koji će, zahvaljujući donaciji Janet Majnarić, biti uređen kao dnevni boravak za umirovljenike kao i kuhinja. Jadranka Škiljan iz Udruge umirovljenika Čavle također je istaknula zadovoljstvo radom udruge kako i suradnjom s Županijom i Općinom Čavle.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari