MAŠKARANO LUDILO

I Viškovom će zavladati maškare! Noćni karneval, smotra ‘mićeh’ zvončari, obahajanje Halubajskih zvončara… samo su dio bogatog programa

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Početak 2023. godine u Viškovo donosi peto godišnje doba i dobro poznata događanja u kojima mogu uživati sve generacije

Najveselije godišnje doba obilovati će dobrom zabavom, a nastaviti će se i tradicija njegovanja pusnih običaja koja je neizostavan dio tradicije Općine Viškovo.

Na Antonju, 17. siječnja Viškovom će zavladati maškare. U 18.00 sati na Brege, ispred crkve sv. Mateja, uz taktove Limene glazbe Marinići pusnoj meštrici i maškarama biti će predan općinski ključ. Podignut će se i pust, krivac za sve nevolje u protekloj godini. I maškarano ludilo i zabava mogu početi!

A kao uvod u proslavu Antonje, u 11.00 sati u parku u centru Viškova, otkrit će se skulptura zvončara naziva ‘Antonja’. Također će se predstaviti i nova pjesma „Zvončar“. Tekst pjesme napisala je Suzana Blečić, glazbu Aleksandar Valenčić, a izvesti će ju muzikanti Halubajskih zvončara.

Karnevalsko ludilo nastavlja se u subotu, 21. siječnja. 12. Rally maškaraneh oktanac Halubje – Liburnija 2023. razveseliti će sve ljubitelje maškara, oktana i životnog veselja. Ovo dugogodišnje karnevalsko-sportsko natjecanje u organizaciji Autokluba RI Autosport početi će na parkiralištu Milihovo u 10.00 sati.  Šarena vozila na dva, četiri ili više kotače krenuti će iz Viškova put Kastva, Frlanije i Opatije.

Nakon dvije godine pauze, Halubajski karneval vraća se u svom 22. izdanju. U šatoru na parkiralištu Milihovo održat će se prijem predstavnika grupa kod općinske načelnice s početkom u 15.00 sati.  Luda maškarana povorka  s više od 1200 sudionika proći će centrom Viškova. Od benzinske postaje Adria Oil do parkirališta Milihovo, pod okriljem svjetla i sjene, prodefilirati će  dvorske lude, vampiri, pešekani i mnoge druge maštovite, ali i tradicionalne maske. Uz maškarane grupe iz Primorsko-goranske županije, Istre te susjedne Slovenije, na ovogodišnjoj povorci pridružit će nam se i uvijek dragi gosti, članovi Federacije europskih karnevalskih gradova iz Mirandole, Venecije i Hrvatske. U šatoru na parkiralištu Milihovo zabava se nastavlja uz grupe Point i Fiesta. Vidimo se na noćnom izdanju Halubajskog karnevala.

Sljedeći dan, u nedjelju, 22. siječnja u 10.00 sati Marčeljima će odjekivati stotine malih zvonaca. Okupljanjem kod Stare škole u Marčeljima započinje 17. Smotra mićeh zvončari pul Marčeji. Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji mali zvončari obići će najvažnije i najstarije točke sela Marčelji te, uz prigodan program i glazbu, predstaviti svoj kraj iz kojeg dolaze. Dođite i podržite pomladak Halubajskih zvončara, Mučićevih zvončara, Frlanskih zvončara, Zvončari Korensko i Vlahov Breg, Žejanskih zvončara, Munskih zvončara, Kukujanskih zvončara, Grobničkih dondolaša, Zametskih zvončara, Škoromata Podgrad, Ćićkih i Brežanskih zvončara. Za dobru glazbenu zabavu pobrinuti će se Trio Bajs.

Propustiti se ne smije niti 19. Maškarani ženski boćarski turnir. Prijateljsko natjecanja i dobra zabava očekuje posjetitelje i natjecatelje u petak, 27. siječnja od 18.00 sati u boćarskom klubu Marinići. Natjecateljskom duhu Pusta pridonijet će i Pikado klub Nevera pusnim turnirom u pikadu koji će se održati isti dan u prostorijama Pikadno kluba Nevera s početkom u 17.00 sati.

Pust naravno neće zaboraviti ni one najmlađe! Druženje, ples i zabavu pod maskama organizira Dječji vrtić Zvončica. U subotu, 04. veljače u Domu hrvatskih branitelja, održati će Pusni tanac. Na Maškarani dječji tanac poziva i Dječji vrtić Zvončica. U subotu, 11. veljače u Domu hrvatskih branitelja djecu i roditelje očekuje zabava pod maskama uz glazbu i animatore.

Šušura i veselja definitivno neće nedostajati na tradicionalnom pusnom koncertu Limene glazbe Marinići.  U petak, 10. veljače s početkom u 20.00 sati u Domu Marinići Limena glazba glazba donijeti će obilje smijeha i dobre glazbe.

Trodnevno finale ovogodišnjeg Pusta počinje 19. veljače na Pusnu nedeju kada svoju dugogodišnju tradiciju nastavljaju Halubajski zvončari. Obahajat će selima i naseljima Halubajskog kraja u nedjelju, ponedjeljak te konačno i u utorak na sam Pust. Mještanima i posjetiteljima  Kastavštine i Halubja trodnevno obahajanje pružit će nezaboravan doživljaj kojeg je i UNESCO uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Finale pusnih događanja posjetitelje očekuje 21. ožujka paljenjem pusta na Brega gdje će biti održano i izvlačenje vele zvončarske tombole. Kao i uvijek, sretne dobitnike očekuju vrijedne nagrade. Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje pripremiti će humanitarnu akciju podjele jote koja će zasigurno okrijepiti posjetitelje u iščekivanju dolaska Halubajskih zvončara.

Pozivamo Vas na maškaranu zabavu u Viškovo – dođite, zabavite se, smijte, uživajte!

Živio pust!

PROMETNA OBAVIJEST

Zbog održavanja 22. Halubajskog karnevala, parkiralište Milihovo biti zatvoreno od srijede, 18.01. od 20.00 sati do ponedjeljka, 23.01. do 14.00 sati.

Također, privremeno će se zatvoriti dio prometnice (županijske ceste) Ž 5025 za dionicu od poslovne zgrade „LIDL“ do sjedišta Općine Viškovo (Vozišće 3) dana 21. siječnja 2023. godine (subota) u vremenu od 16,00 do 20,00 sati radi održavanja 22. Halubajskog karnevala.  Osim zatvaranja dijela županijske ceste Ž5025  za promet će biti zatvoren i dio županijske ceste Ž5055 te pojedine nerazvrstane ceste koje su neposredno povezane sa trasom kretanja povorke.

Molimo sudionike u prometu na razumijevanje i poštivanje privremene prometne signalizacije.

Za sve obavijesti i informacije o događanjima pozivamo Vas da pratite web i Facebook stranice TZ Viškovo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari