OBARAMO REKORDE

Od kada je turizma u PGŽ, u 2022. godini ostvareni najbolji turistički rezultati! Vratili nam se u velikom broju i najmiliji gosti

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U Primorsko-goranskoj županiji tijekom 2022. godine u komercijalnom smještaju ostvareno je 15,6 milijuna noćenja što je za jedan posto više od referentne 2019. godine

Kako je naveo župan Zlatko Komadina, riječ je o rekordnom rezultatu od kad postoji turizam na našem području.

„Ostvaren je najveći broj dolazaka i noćenja u komercijalnom smještaju. Također, zabilježen je i najveći broj avio gostiju. Važno je istaknuti da radimo na kvaliteti i da su naši brendovi postali prepoznatljivi, a ulaganja su se višestruko isplatila“, priopćio je župan Komadina s konferencije za novinare na kojoj je, uz direktoricu TZ Kvarnera Irenu Peršić Živodinov, predstavio turističke rezultate za proteklu godinu.

Župan je naglasio da su grad Rijeka i Gorski kotar zabilježili najveće poraste u turističkom prometu, a posebno vrijedno je što je ovaj turistički rast rezultat dolazaka tijekom pred i posezone budući su kapaciteti u glavnoj sezoni uglavnom puni, a porast prate i povećani financijski rezultati. Dodao da je kroz TZ Kvarner podignut iznos s 800 tisuća na tri milijuna kuna za udruženo avio oglašavanje kojima se želi privući i goste iz udaljenijih, sjevernih destinacija.

Direktorica Peršić-Živadinov istaknula je da je Primorsko-goranska županija na razini Hrvatske u 2022. godini bila treća najtraženija regija.

„U PGŽ-u je ostvareno gotovo 20 posto ukupnog nacionalnog turističkog prometa. Zato bez ikakve zadrške možemo reći da smo se vratili broju noćenja i dolazaka iz 2019. godine. Posezona je bila vrlo dobra i veliki broj adventskih programa svakako su utjecali na završne rezultate. Naša najvažnija strana tržišta su nam ostala vjerna, a broj gostiju raste usprkos svim većim ili manjim poremećajima na tržištu. Smještaj visoke kategorije ostaje najtraženiji i prvi se puni, bez obzira na cijenu. Najave za 2023. godinu za sada su dobre“, izjavila je direktorica.

Istaknuto je da je Njemačka i dalje naše najjače tržište s ostvarenih 5,3 milijuna noćenja što je porast od 13 posto u usporedbi s 2019. godinom. Slijede ju Slovenija, Hrvatska, Austrija, Italija i Mađarska. Porast u broju noćenja ostvaruju i gosti iz Češke, Slovačke i Poljske.

Na otoku Krku ostvaren je najveći broj noćenja i 35 posto svih turističkih noćenja županije. Među „Top 10“ destinacija Hrvatske kada govorimo o domaćim gostima bili su Crikvenica i Mali Lošinj, i to odmah iza Zagreba. U 2022. godini 44 posto noćenja ostvareno je u obiteljskom smještaju, a slijede kampovi s gotovo 4 milijuna te hoteli s 3,3 milijuna noćenja. Smještajni objekt s 5 zvjezdica i dalje ostvaruju najveće poraste. U segmentu nautike, ostvaren je rast od 9 posto, a najveći promet u Marini Punat.

Tijekom božićno-novogodišnjih praznika na području Primorsko-goranske županije boravilo je 40 tisuća gostiju, čime su bile nadmašene sve najave i očekivanja. Opatija je za vrijeme Božića i Nove godina s ostvarenih nešto više od 50 tisuća noćenja bila druga najposjećenija destinacija u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba.

Turistički rezultati Primorsko-goranske županije za 2022. (prezentacija)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari