TEŠKA VREMENA

“IDUĆA GODINA JOŠ NEIZVJESNIJA” S kolegija riječkog gradonačelnika oprezno o Proračunu

Na financije Grada Rijeke itekako se održavaju posljedice pandemije i mjere donesene kao pomoć gospodarstvu

Prvi kolegij nakon ljetne stanke riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel otvorio osvrtom na početak školske godine, za koju su, što se epidemioloških mjera tiče, riječke osnovne škole spremne.

Što se izvršenja proračuna tiče, ono što je izgubljeno u prvih šest mjeseci ove godine neće se moći nadoknaditi, rečeno je na kolegiju.

Nastava je počela, za sve učenike viših razreda i zaposlenike osigurane su po dvije platnene zaštitne maske, kojih je Grad naručio 13.000, kao i potrebna sredstva za dezinficiranje.

“Za sada je stanje dobro, a narednih nekoliko dana imat ćemo konkretne podatke, a eventualne probleme rješavati u hodu. Škole su se uglavnom odlučile za model A, to znači redovna nastava uz poštivanje preporučenih mjera i razradile modele postupanja u slučaju sumnje na korona virus.

U svakom slučaju, trebat će puno razumijevanja učenika, učitelja, ali i roditelja, kako bi se lakše prebrodila ova situacija. Početak izbornih predmeta Moja Rijeka i Građanski odgoj za sada smo odgodili jer nam je prioritet redovna nastava. Najveći problem nam predstavlja organizacija produženog boravka budući da se inzistira na tome da se djeca iz različitih razreda ne miješaju, što je prostorno i organizacijski neizvedivo. Trenutno je programom obuhvaćeno 70% prijavljene djece, pri čemu je prioritet dan mlađim skupinama.

Neki roditelji nam predbacuju zašto smo uopće uzimali prijave. U lipnju, kada smo primali prijave situacija nije izgledala toliko loše. Mjere koje su donijeli Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja dobili smo koncem kolovoza i njima je praktički nemoguće odgovoriti. Ako bi se poštivalo sve mjere, uz uvjet da se djeca iz drugih razreda ne miješaju u jednu grupu, trebalo bi zaposliti još 44 nastavnika. Uz problem osiguranja prostora, pitanje je da li bi ih uopće mogli odmah i naći.

S druge strane to bi za proračun bilo mjesečno opterećenje za dodatnih 660.000 kuna, koje u ovom trenutku proračun ne može pratiti. Treba vremena da vidimo kako će se situacija odvijati”, kazao je gradonačelnik te dodao kako razumije i inicijativu Spasimo riječki sport kojom se traži da se školske dvorane i dalje koriste za treninge sportaše i sportske udruge.

“Danas je prioritet redovna nastava, koja se u pojedinim školama dijelom održava i u školskim dvoranama, radi poštivanja mjera”, zaključio je gradonačelnik.

Izvršenje Proračuna Grada Rijeke za prvih šest mjeseci

Iznoseći podatke o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za prvih šest mjeseci ove godine, gradonačelnik je kazao kako se Polugodišnji izvještaj odnosi na plan proračuna usvojen u prosincu prošle godine, s obzirom na to da je Rebalans proračuna usvojen u srpnju, nakon što je širenje bolesti COVID – 19 već izazvalo ogromne posljedice na ukupnu gospodarsku aktivnost na svjetskoj razini.

Nastupom pandemije u Republici Hrvatskoj, Vlada je donijela hitne mjere pomoći gospodarstvu kako bi se spriječilo otpuštanje radnika i pomoglo poduzetnicima da prebrode razdoblje u kojem nisu mogli raditi ili im je rad bio manjeg obujma. Smanjenje gospodarske aktivnosti osjetile su i brojne djelatnosti koje nisu imale zabranu rada, pa će posljedice pandemije biti puno teže i dugoročnije od samog vremenskog perioda u kojem su prve epidemiološke mjere nacionalnog Stožera civilne zaštite bile na snazi (ožujak – svibanj 2020.), tim više što se ponovno pogoršava zdravstvena situacija i ponovno uvode epidemiološke mjere.

Među mjerama koje je donijela Vlada RH su bile i one koje se direktno odražavaju na smanjenje prihoda Proračuna Grada Rijeke poput obustave, odgode, djelomičnog ili potpunog oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak, spomeničke rente i turističke pristojbe.

Istovremeno je i gradonačelnik donosio zaključke vezane za mjere pomoći svima koji su pogođeni pandemijom. Mjere su se odnosile na odgodu, umanjenje ili potpuno oslobađanje od plaćanja gradskih prihoda, od zakupnina za poslovne prostore, komunalne naknade, komunalnog doprinosa, naknade za uporabu javnih gradskih površina, zatezne kamate i dr. Donesene su i odluke o neplaćanju roditelja za boravak djece u vrtićima i produženom/cjelodnevnom boravku u osnovnim školama. Utvrđene su mjere štednje kako bi se proračunska potrošnja smanjila u skladu sa smanjenim priljevom prihoda te izrađen Rebalans proračuna.

“Ukupni prihodi i primici ostvareni u prvih šest mjeseci 2020. godine iznose 486.936.099 kuna ili 36,9% godišnjeg plana, a ukupni rashodi i izdaci proračuna 488.012.841 kuna ili 38,0% godišnjeg plana. Konsolidirani manjak iznosi 1,1, mil kuna, čime s obzirom na okolnosti u kojima smo funkcionirali možemo biti više nego zadovoljni. Ovako mali manjak u odnosu na pad prihoda je rezultat drastičnih smanjenja rashodovne strane jer se odustalo od mnogih aktivnosti i programa koji nisu od presudne važnosti.

Jedine skupine prihoda koje su veće u odnosu na prethodnu godinu su prihodi od pomoći i primici od zaduženja što je povezano s investicijama, prvenstveno u kulturnu infrastrukturu, koje se financiraju iz navedenih prihoda.

Što se izvršenja proračuna tiče, čeka nas neizvjesna jesen i zima i još neizvjesnija 2021. godina kazao je gradonačelnik.

Ono što je izgubljeno u prvih šest mjeseci ove godine neće se moći nadoknaditi, a ako se uz već donesene, provedu i izmjene propisa koje Vlada najavljuje, prihodi jedinica lokalne samouprave će biti još više smanjeni pa će iduća godina biti još teža.

Porezno rasterećenje za mlađe osobe koje je Vlada velikodušno donijela, odrazit će se iduće godine kroz povrat poreza, što za gradski proračun znači 20 milijuna kuna koje će se morati transferirati, pa uz najavljeno smanjenje poreznih stopa i najavu ukidanja poreza na nekretnine u 2021. godini možemo očekivati smanjenje prihoda proračuna od oko 100 milijuna kuna. Uz pretpostavku da sve ostalo ostane isto, taj manjak prihoda bit će nemoguće nadoknaditi, a nitko ne spominje mogućnost kompenzacije i nadoknade gubitka, kazao je gradonačelnik.

Sufinanciranje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja dječjih vrtića drugih osnivača

Svih deset dječjih vrtića s područja grada Rijeke utvrđenih Planom mreže dječjih vrtića na području grada Rijeke podnijelo je prijavu na Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na sufinanciranje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja za dječje vrtiće drugih osnivača.

U pedagoškoj 2020./2021. godini, sukladno Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe, u dječje vrtiće drugih osnivača na području grada Rijeke može se upisati do 564 djece. Redoviti program sufinancirat će se od 1. rujna 2020. godine do 31. kolovoza 2021. godine istim mjesečnim iznosom po djetetu kao u prethodnoj 2019./2020. godini.

Predškolska djelatnost u vrtićima drugih osnivača sufinancirat će se u redovitom cjelodnevnom 10-satnom programu ukoliko oba roditelja i dijete imaju prebivalište na području grada Rijeke. Budući dječji vrtići drugih osnivača nemaju organizirani poludnevni- 6-satni program, isti se neće sufinancirati, već će se roditelji čija djeca borave u 10-satnom programu 6 sati sufinancirati istim iznosom kao i roditelji čija su djeca u cjelodnevnom 10-satnom programu.

Rad Tehničkog tajništva mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa za 2019. godinu

Gradonačelnik je prihvatio Informaciju o radu Tehničkog tajništva mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa za 2019. godinu. CIVINET je mreža gradova i drugih dionika okuplja 177 članova koji se na području Slovenije i Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima. Cilj mreže je prijenos znanja i dobre prakse te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti održivog prometa i bolje mobilnosti. Mreža je osnovana u Ljubljani 25. travnja 2013. kao mreža CIVINET Slovenija- Hrvatska, a od 2016. preimenovana je u CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa. Mreže CIVINET su uspostavljene i u drugim dijelovima EU s ciljem širenja znanja i iskustva na području energetske učinkovitosti i gradskog prometa povoljnijeg za okoliš i korisnike. Ulogu koordinatora mreže preuzeo je Grad Zagreb.

Na kraju kolegija gradonačelnik je najavio Javni poziv za privremeno korištenje površine javne namjene za prodaju cvijeća i svijeća na lokacijama u blizini gradskih groblja grada Rijeke koji će uskoro biti objavljen.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari