IDUĆE GODINE – MEĐUNARODNI! Na riječkom Medicinskom fakultetu održan 1. studentski kongres okolišnog zdravlja

Dekan Medicinskog fakulteta prof.dr.sc. Tomislav Rukavina

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci na Svjetski Dan zaštite okoliša održan je 1. Studentski kongres okolišnog zdravlja.

Brojni stručnjaci, znanstvenici i studenti iz različitih respektabilnih hrvatskih institucija s područja biomedicine, javnog zdravstva, ekologije i tehničkih znanosti danas su se okupili na Medicinskom fakultetu u Rijeci povodom održavanja 1. Studentskog kongresa okolišnog zdravlja.

Svjesni činjenice kako okolišno zdravlje poprima izuzetnu važnost te je osviještenost ljudi o očuvanju okoliša postalo prioritet, naročito na području Europske unije, profesori i studenti Sanitarnog inženjerstva Medicinskog fakulteta u Rijeci, obradili su brojne važne, aktualne i zanimljive teme.

„Sukladno EU direktivama Hrvatska do 2020. godine treba odvajati 50% komunalnog otpada. U ovom trenutku ta je brojka oko 15%, zbog čega su ovakvi Kongresi i projekti koje organiziramo izuzetno važni.“, istaknula je u uvodnoj riječi Nikolina Špoljarić, voditeljica projekta i studentica Sanitarnog inženjerstva.

Kako gospodariti opasnim i krutim komunalnim otpadom, koja je sudbina morskog otpada, s kakvim se problemom nosi Nacionalni park Plitvička jezera, je li posteljica patološki otpad ili kozmetičko blago, samo su neke od tema koje je Kongres otvoren za javnost obradio.

„Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije do 2050. preko 70% svjetske populacije živjet će u gradovima, što će dovesti do velikih promjena u okolišnom zdravlju. Javlja se novi pojam urbanog Zdravlja i jasna potreba za daljnjim razvojem struke koja prepoznaje utjecaj okoliša i životnog stila na naše zdravlje.”, istaknuo je prof.dr.sc. Saša Ostojić dodajući kako će sanitarni inženjeri preuzeti aktivniju ulogu u zdravstvenom sustavu i kao budući stručnjaci okolišnog zdravlja.

Cilj Kongresa bio je u konačnici stručnom raspravom o problematici otpada dugoročno utjecati na promjene navika te razvijanje razmišljanja o brizi za okoliš.

Sukladno tome najavljeno je postavljanje eko otoka na Medicinskom fakultetu u Rijeci što će direktno utjecati na ponašanje i edukaciju zaposlenika i studenata te količinu odvojenog otpada ove ustanove.

Kongres je zavšio prezentacijom zdrave hrane Demetrinog zelenog kutka, a najavljeno je i kako će njegov karakter već iduće godine biti međunarodni.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views