"VRUĆE" OTVORENJE IZLOŽBE

Incident na otvorenju izložbe na Korzu: Anarho-aktivist Mićo Antolović verbalno napao Obersnela, ovaj krenuo zvati policiju

Foto: Mateo Levak/Riportal

Danas u podne na postamentima na Korzu, ispred zgrade Grada Rijeke, održano je otvorenje izložbe plakata pod nazivom Tolerancija, kustosa Mirka Ilića. Otvorenje je “začinjeno” verbalnim napadom poznatog riječkog anarho-aktivista Miće Antolovića na riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela

U svom već poznatom stilu, Antolović je iskoristio još jedno javno događanje da iznese svoje negodovanje djelovanjem gradskih ili županijskih dužnosnika, u prvom redu – ovoga puta – riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. S papira je počeo čitati optužbe za – po njemu – koruptivne radnje vodstva grada, spominjao je projekt Rijeka EPK 2020 odnosno neke programe s otvorenja, broj zaposlenih u gradskoj upravi itd. a pri tome je u potpunosti ignorirao protokol otvorenja izložbe.

Napao je i prisutne novinare optuživši ih da su – “fufe” i da “nisu novinari”, uz daljnje nizanje nasumičnih optužbi za kriminal.

U jednome trenutku gradonačelnik je krenuo zvati policiju, na što je Antolović primijetio da je “policija Obersnelova privatna policija”. Obersnel u jednome trenutku nije izdržao napade pa je, čini se , snimatelju pokazao – srednji prst; dok je Antolovića okarakterizirao “slučajem za psihijatriju”.

Na molbu novinara da zaključi svoj istup i dozvoli im raditi, Antolović je ponovno krenuo s optužbama prema novinarima nakon čega je završio s optužujućim monologom.

Cijeli Antolovićev istup je snimljen, a video je objavljen na Facebook profilu “Pokret otpora – Riječani protiv korupcije”.

“Još jedan dokaz da korumpirani političari u Rijeci jedno govore, drugo misle, a treće rade”, napisali su u objavi.

Inače, na Korzu postavljena putujuća izložba plakata nastala je u okviru edukativnog kulturno-umjetničkog projekta Tolerancija nastalog prema koncepciji dizajnera i ilustratora Mirka Ilića. Projekt okuplja brojne svjetske dizajnere koji na rast govora mržnje, nacionalizma, ksenofobije i netrpeljivosti odgovaraju pozivom na toleranciju.

Otvorenju izložbe su pored riječkog gradonačelnika prisustvovali i
Aljoša Pužar, kulturolog i antropolog te Davor Mišković, direktor udruge Drugo more.

Izložba se diljem svijeta postavlja uglavnom na otvorenom prostoru kako bi bila što dostupnija građanima. Putujuću izložbu je dosad vidjelo više od 250 000 ljudi, pri čemu je samo u 2020. godini predstavljena u dvadesetak gradova – od Bangkoka do Reykjavika – među kojima su se našli i gradovi Zagreb, Split i Sisak.

Od domaćih dizajnera, na riječkoj izložbi su predstavljeni plakati Dejana Kršića, Borisa Bućana, Roberta Čanaka, Borisa Ljubičića i Svena Sorića.

Organizatori izložbe su Drugo more i Tolerance Project Inc., a projekt su podržali Grad Rijeka i Zaklada Kultura nova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari