INICIJATIVA PGS-a: Primorci i Gorani ne bi trebali plaćati cestarine i mostarine kad ih koriste lokalno

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Iz Primorsko-goranskog saveza (PGS) najavili su inicijativu prema županu Primorsko-goranske županije i Saboru RH kojom zahtijevaju jednak tretman svih dijelova Hrvatske

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić najavio je kako će stranka ovu inicijativu pokušati provesti preko Primorsko-goranske županije, po uzoru na uspješnu inicijativu Splitsko-dalmatinske županije za ukidanjem naplate tunelarine u tunelu Sv. Ilija, ali i preko saborskog Kluba zastupnika IDS-PGS-Lista za Rijeku.

„Nemamo ništa protiv ukidanja naplate tunelarine kroz tunel Sv. Ilije, ali isto tako smatramo da se po istom principu treba ukinuti mostarina za Krčki most za sve građane naše županije – jer je most ionako davno otplaćen samodoprinosima kao i Tunel Učka – a jedini je most u Hrvatskoj pod naplatom. Također. Želimo da se ukine cestarina na dionici Rijeka-Rupa jer zapravo predstavlja tek nastavak zaobilaznice; a da se našim Goranima koji gravitiraju prema Rijeci preko ENC-a omogući popust za vožnju autocestom“, poručili su iz PGS-a najavljujući oštrije zauzimanje za ove ciljeve.

Besplatno prometovanje dionicama autocesta lokalnom stanovništvu bi, naglasio je, omogućilo poboljšanje gospodarskih kretanja, razvoj poduzetništva i demografsku obnovu, prije svega Gorskog kotara.

Zamjenica predsjednika stranke Tea Mičić Badurina kazala je da je PGS na ovu akciju motivirala politička odluka da se prolaz tunelom Sv. Ilija više ne naplaćuje nikome.

»Nemamo ništa protiv takve odluke, jer se tako stanovnicima zabačenijih dijelova zemlje olakšava život, ali smatramo da se istovjetno načelo treba primjenjivati u cijeloj zemlji«, navela je.

Očito je, smatra, ta odluka donijeta temeljem zaključka da glasači tog kraja, korisnici tunela, trebaju biti honorirani, »a stanovnici našeg kraja uvijek izvlače kraći kraj«. Riječani i drugi Primorci, napomenula je, su pod naplatom cestarina u kojem god smjeru krenu, kroz tunel Učku ili mostom do Krka, a oba objekta su već odavno otplaćena, te autocestom prema Sloveniji ili prema Zagrebu.

Vasilić je pojasnio kako zasad neće tražiti da se cijelo stanovništvo Primorsko-goranske županije oslobodi plaćanja tunelarine na Učki ili mostu Krk, svjesni da je održavanje tih objekata vrlo skupo. Inače, 2001. je temeljem Vasilićeve inicijative, kao tadašnjeg saborskog zastupnika PGS-a i dugovječnog gradonačelnika grada Krka, stanovništvo otoka oslobođeno plaćanja mostarine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views