INOVACIJA IZ RIJEKE: Nakon solarne klupe stigao suncobran

Iduća dva tjedna, Riječani će imati priliku na Korzu isprobati kako funkcionira solarni suncobran… Autor inovacije Saša Muschet će svoju inovaciju po prvi puta predstaviti u svom gradu.

Saša Muschet je rođen u Rijeci 1960 godine. Po zanimanju je inženjer građevinarstva i autor je većeg broja inovacija sa raznih područja.

Suncobran sa solarnim panelima je inovacija dizajna jer je formi suncobrana pridodana nova funkcija. Riječ je o metalnoj konstrukciji u obliku i namjeni suncobrana, na koju se postavljaju solarni paneli kojima se puni akumulator iz kojeg se potom crpi električna energija za punjenje mobilnih uređaja, prvenstveno mobitela.

Konstrukcija se sastoji od sjenila sa sunčevim panelima, nosivog središnjeg stupa i postolja. Može biti izrađena u dvije varijante i to sa priručnim stolom ili bez, sukladno lokaciji i namjeni postavljanja

Konstrukcija suncobrana je osmišljena na način da je zaštićena od otuđenja, a relativno je jednostavna za montažu i transport.

Suncobran se može postaviti samostalno na plažama, izletištima i ostalim sličnim mjestima, ali se može postaviti i na javnim površinama u grupama uz klupe na otvorenim prostorima (šetnicama, trgovima i sl.), čime se može formirati neka vrsta solarnog parka..

Mogućnosti primjene su gotovo neograničene jer za funkcionalnost i primjenu suncobrana nje potreban priključak na elektro energetsku mrežu nego se cjelokupna energija potrebna za funkcioniranje crpi iz sunčevog svijetla.

Suncobran sa solarnim panelima je, kao inovacija, u konkurenciji sa više od 450 inovacija iz 22 zemlje, na 41. Hrvatskom sajmu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem INOVA – budi uzor, osvojio Zlatnu medalju za uspješan nastup te izabran za Najbolju inovaciju u turizmu.

Razvoj inovacije, izrada prototipova i učešće na Inovi 2016. godine pomogli su Futura trade d.o.o. Lovran, Kognita Rijeka, MGO Kostrena i Prem propaganda Lovran.

Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari