TRENIRANJE STROGOĆE

Inspektorica u Rijeci grubo odbila i šokirala ugostitelje: ‘Što ste tražili to ste dobili!’

Foto: Ilustracija (Riportal.hr)

Glas poduzetnika ovih je dana istražio i mišljenje poduzetnika o temi rada inspektorata

Udruga Glas poduzetnika reagirala je na postupanje Državnog inspektorata, čija je “teška ruka” zatvorila brojne ugostiteljske objekte zbog smiješnih razloga, ističući da Državni inspektorat, kojem je na čelu HDZ-ovac Andrija Mikulić, nastavlja s represijom prema poduzetnicima.

Jutros, kada je trebalo krenuti otpečaćivanje postupaka, nadležni/a inspektor/ica u Rijeci je objekte ostavio/la – zapečaćenima, jer nisu u međuvremenu udovoljili novim uvjetima HZJZ. Riječ je, napominju u Glasu poduzetnika, o uvjetima kojima ne možete udovoljiti ako nemate pristup svom poslovnom prostoru.

“Što ste tražili, to ste i dobili” je naglas izrečena verzija umjesto očekivanog ‘Oprostite nam na pogrešci’, nakon čega se službena osoba državnog inspektorata mirne savjesti i zadovoljna učinjenim okrenula, i ostavila objekt – zatvorenim. U cilju zaštite vlasnika objekta od dalje represije, ime vlasnika objekta i inspektora/ice nećemo objaviti”, kažu u Glasu poduzetnika.

Dodaju da ih je vlasnik danas ujutro zamolio za savjet i pomoć.

“Brzom intervencijom Udruge Glas Poduzetnika i kontaktiranjem glavne inspektorice u Rijeci, uspjeli smo riješiti ovaj problem i barem za sada smiriti situaciju, te će navedeni ugostitelj ipak moći pripremiti svoj objekt za otvaranje”, ističu u udruzi Glas poduzetnika.

Podsjećaju da su u nedjelju, 19. travnja, koordiniranom akcijom podigli sve medije i cijelu Hrvatsku na noge.

“Udruga glas poduzetnika je argumentirano ukazala na nedosljedno postupanje inspektorata u nadzoru ugostiteljskih objekata. Inzistirali smo na tome da se propišu jasni uvjeti za rad (koji nisu postojali), kako bi svatko znao što mu je činiti, a da oni objekti koji su radili u skladu sa uputama nadležnog ministarstva osvanu obustavljenih postupaka. Istu večer na HRT-u, a i u ponedjeljak 20. travnja je Ravnatelj državnog inspektorata g. Andrija Mikulić potvrdio da će zatvorenim restoranima biti omogućen rad čim ispune uvjete. Javno, inspektorat je najavio obustavu postupaka, mada nije rekao ‘Radili smo u najboljoj namjeri u teškim uvjetima, moguće su greške – i ako postoje ispraviti ćemo ih’. Informacije koje dobivamo danas s terena od vlasnika zapečaćenih restorana govore upravo suprotno. Unatoč javnim nastupima koji su puni suradnje, državni inspektorat, izgleda, ispunjava najgore strahove hrvatskih poduzetnika – represijom uzvraća na pokušaj nastavka poslovanja, te nastavlja sa postupanjima”, poručuju iz Glasa poduzetnika.

Istražili su ovih dana i mišljenje poduzetnika o temi rada inspektorata. Postavljeno je ovo pitanje: Rade li Andrija Mikulić i inspektorat dobar posao?

Rezultati su kao rijetko kada, bili jednoznačni – gotovo 99% ispitanika smatra da inspektorat i glavni državni inspektor NE rade dobro.

“Od njih oko 16% smatra da nepotrebno zatvaraju firme, a ogromnih 83% smatra da osim što ne rade dobro svoj posao i samo „reketare“ da i Andrija Mikulić treba dobiti otkaz. Ovo je vrlo jasna poruka i Vladi što poduzetnici očekuju od nje i kakva bi trebala biti buduća regulacija rada inspektorata. Velik dio problema, očito nisu trenutne loše odluke i način djelovanja, koji je stavljen pod povećalo samo zbog dodatne senzibiliziranosti u ovoj situaciji, nego u tome što je inspektorat radio na isti način kao i godinama prije: samovoljno, bez osjećaja za poduzetnike i niti malo kao odjel koji bi trebao pomagati i imati savjetodavnu ulogu, prije uvođenja drastičnih mjera. Udruga Glas poduzetnika će nastaviti sakupljati i iznositi u javnost sve slične primjere, dokle god se sustav drastično ne promijeni”, poručuju iz Glasa poduzetnika.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari