INOZEMNI STRUČNJACI

(INTERVJU) Prof. Ivan Štajduhar: “Održavanje ljetne škole SSIP u Rijeci znatno povećava međunarodnu vidljivost Tehničkog fakulteta!”

Tehnički fakultet u Rijeci ovih dana ugošćuje najbolje domaće i inozemne stručnjake iz područja analize slike i računalnog vida koji su se okupili na međunarodnoj ljetnoj školi na temu analize slike „Summer School on Image Processing“ (SSIP 2021). Od 08. do 17. srpnja mladi iz cijelog svijeta upoznavaju se s primjenama postupaka analize slike u raznim znanostima, a posebice u forenzici i kliničkoj medicini.

Jedan od organizatora zaduženih za uspješnu provedbu svih aktivnosti je izv. prof. dr. sc. Ivan Štajduhar s Tehničkog fakulteta u Rijeci koji će nam nešto više reći što su polaznii dobili na 29. izdanju SSIP-a.

Predstavite nam ovogodišnji SSIP

Na ovogodišnjoj ljetnoj školi predstavit ćemo: (1) karakteristike odabranih suvremenih tehnika akvizicije slike (tomografija, magnetska rezonancija, optičko hiperspektralno i multispektralno snimanje i sl.); (2) karakteristike odabranih postupaka analize slike matematičkim modeliranjem, poput pripremne obrade slike, predstave oblika, morfologije oblika, opisa teksture, segmentacije oblika, prepoznavanja oblika, registracije slika i sl. te; (3) karakteristike odabranih postupaka temeljenih na strojnom učenju za analizu slike, poput tradicionalnih (nasumična šuma, stroj potpornih vektora, grafički model i sl.) i postupaka dubokog učenja (konvolucijska neuronska mreža, pozorna mreža, generativni suparnički model i sl.) za zadaću klasifikacije i semantičke segmentacije oblika, restauracije, super rezolucije i sl.

VIDEO DANA:

Jednostavnijim rječnikom, polaznike škole upoznat ćemo s ključnim otvorenim problemima vezanim uz analizu slike – i njihovim rješenjima – od  teorijske podloge do praktičnih primjera primjene u stvarnom svijetu. Po pitanju primjene, naša su predavanja u većoj mjeri usmjerena na probleme koji izviru iz medicinske dijagnostike, čije je rješavanje ključno za razvoj sustava za potporu odlučivanju, ili čak potpuno autonomnih sustava, koji bi bili sposobni prepoznavati bolesti koje nas muče. Ovo je danas izuzetno dinamično i izazovno područje, koje će uzrokovati revoluciju u kliničkoj medicini u narednim godinama.

U slobodno vrijeme sudionici škole, studenti i profesori, imat će priliku istražiti kulturne i povijesne znamenitosti ovoga kraja, ali i uživati u neformalnim međusobnim druženjima. U sklopu programa škole organizirali smo izlet brodom Kvarnerskim zaljevom, s usputnim stajanjem na Cresu i Krku, te oproštajnu večeru predzadnji dan škole u restoranu u centru Rijeke. Zahvaljujući podršci naših sponzora, sudjelovanje u oba organizirana događanja je za sve sudionike škole potpuno besplatno.

Tko su ovogodišnji predavači i koja je njihova uloga?

Predavanja će održati ukupno 17 predavača, svjetski uvaženih znanstvenika iz 8 zemalja i Hrvatske. Radi se o vrsnim znanstvenicima s renomiranih istraživačkih institucija, od kojih je veći broj iz inozemstva (Češka, Slovenija, Austrija, Njemačka, Turska, Mađarska, Srbija, Rumunjska).

Program SSIP strukturiran je tako da po predavanjima u jutarnjim satima, studenti u poslijepodnevnim satima rade na svojim praktičnim projektnim zadacima u međunarodnim timovima.  U radu na projektnim zadacima, timove vode naši predavači. Njihov je zadatak pratiti i usmjeravati rad pojedinih timova kako bi svi studenti uspješno riješili zadane jedinstvene zadatke i pritom naučili čim više. Mentori će svojim iskustvom u istraživačkom radu značajno pridonijeti razvoju uključenih studenata. Zadnji dan škole timovi prezentiraju svoje projekte, koje ocjenjuje povjerenstvo sastavljeno iz gostujućih predavača. Isto tako, zadnji dan škole studenti polažu ispit kojim se provjerava jesu li stekli znanja i vještine koje odgovaraju zadanim ishodima učenja programa.

Nakon Austrije, Portugala, Mađarske, Rumunjske i Srbije, SSIP ove godine dolazi u Hrvatsku. Što je bilo potrebno učiniti da domaćin ove godine bude Tehnički fakultet u Rijeci?

Nakon razgovora s ključnim ljudima koji su bili organizatori škole ranijih godina, oni su donijeli odluku da nam se ukaže prilika. Tehnički fakultet u Rijeci, kao i tim ljudi koji čini organizacijski odbor, je ovdje prepoznat kao kvalitetan i pouzdan. Dodatno, geografska pozicija Rijeke je zaista interesantna za događanja ovakvog tipa, s obzirom na to da smo u blizini drugih većih sveučilišta koja imaju sjajne timove istraživača koji se bave analizom slike. Naravno, i to što smo geografski pozicionirani na moru nije odmoglo.

Koliko članova čini vaš organizacijski tim i koliko su trajale pripreme?

Organizacijski odbor ljetne škole čini ukupno deset članova – od toga četiri profesora i šest mlađih kolega. Za organiziranje događaja ovakvog tipa potrebno je uložiti puno vremena i truda. Pripreme su započele još prije dvije godine, kada smo krenuli pregovarati s partnerima oko domaćinstva ovogodišnje ljetne škole. Nakon toga krenulo je zahtjevno dogovaranje oko koncepta škole, zatim kontaktiranje predavača i sponzora i sl. Najveći je izazov kod organiziranja ovakvog tipa događaja neizvjesnost, zbog brojnih faktora na koje nemamo utjecaja. Dodatni je problem i pandemija koronavirusa, zbog koje do zadnjeg trena nismo znali hoćemo li uopće biti u mogućnosti organizirati događaj uživo. Upravo zbog ograničenja u putovanju nekoliko nam je predavača u zadnji tren otkazalo, ili će predavanja održati udaljeno, putem Zooma.

Što biste izdvojili kao najvažniji dio ovogodišnje škole?

Ovo definitivno ovisi o pozadini i profesionalnom interesu publike. Kolege s Medicinskog fakulteta vjerojatno će biti zainteresiraniji za teme koje su više koncentrirane na primjenu u njihovom području. Kolege računarci vjerojatno će pozornije slušati teme koje se više usmjerene na algoritamsku logiku, a manje na konkretnu primjenu. Osobno se najviše veselim predavanju dr. sc. Alexandra Bornika s Instituta Ludwig Boltzmann iz Graza. On će održati predavanje na temu integracije 3D prikaza iz heterogenih prostornih podataka, s osvrtom na forenziku, arheologiju i sl.

Koga biste izdvojili kao ključnog predavača?

Nezahvalno je među tolikim brojem sjajnih predavača i znanstvenika izdvojiti jednu osobu. Unatoč tome, pokušat ću primjenom nekih nesavršenih kriterija istaknuti dva. Po pitanju znanstvenog puta, vjerujem da je među našim gostima najutjecajniji profesor Jiri Matas s Češkog tehničkog sveučilišta u Pragu. Objavio je preko 250 radova koji imaju preko 50 tisuća citata na indeksnim servisima poput Google Scholar, što je impresivno. Među onima čija sam predavanja imao priliku poslušati, moj je osobni favorit kao nastavnik prof. Kalman Palagy sa Sveučilišta u Szegedu – njegova se predavanja slušaju u dahu. Prof. Palagy će ujedno biti i naš prvi predavač.

Koja su Vaša očekivanja od škole i koji rezultat biste htjeli da poluči?

S obzirom na koncept ostvarivanja zadanih ishoda učenja predviđen programom škole, očekujemo da će svi studenti, bez obzira na svoju struku, nadograditi postojeća i usvojiti nova znanja vezana uz analizu slike.  Dodatno, za očekivati je da će ovo iskustvo pojedincima pomoći da se dodatno profiliraju u svojoj struci, ali i potaknuti neke od njih na intenzivnije bavljenje ovim iznimno dinamičnim i izazovnim istraživačkim područjem. Navedeno bi trebalo potaknuti nove suradnje među svim sudionicima škole, pogotovo one interdisciplinarne. Naime, intenzivan rad na istraživačkim temama s ciljem rješavanja konkretnih problema, u relativno kratkom vremenskom periodu dobra je podloga za razvoj novih poslovnih suradnji. Veze među sudionicima škole dodatno će se osnažiti u neformalnom dijelu programa, gdje će polaznici graditi ne samo profesionalne, već i osobne odnose.

Koji značaj SSIP 2021 ima za Tehnički fakultet?

Održavanje ljetne škole SSIP 2021 u Rijeci zasigurno će povećati međunarodnu vidljivost Tehničkog fakulteta, a intenzivan rad na aktualnim istraživačkim temama i našim će kolegama koji sudjeluju u programu omogućiti da budu znanstveno produktivniji. Dodatno, vjerujem da smo zbog zaista profesionalne organizacije ostavili dobar dojam na naše predavače i studente, čime smo indirektno povećali ugled Fakulteta. Konačno, nadam se da će ovaj događaj biti iskra koja će biti temelj za razvoj budućih istraživačkih suradnji.

Dodatne informacije o školi pronađite na službenim internetskim stranicama SSIP-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari