MLADA NADA RITEHA

(INTERVJU) Riječanka Matea Ignatoski dobitnica je međunarodnog priznanja za znanost: “Tehnički fakultet pružio mi je sve što sam željela!”

Znanstveni rad alumnija Tehničkog fakulteta postigao inozemni uspjeh

Matea Ignatoski ime je za koje ćete još čuti, diplomirana inženjerka računarstva i mlada nada hrvatske znanosti – alumni Tehničkog fakulteta u Rijeci.

U sklopu obilježavanja 48. Diesa Academicusa dodijeljena joj je rektorova nagrada u kategoriji prirodnih i tehničkih znanosti za istraživanje u sklopu znanstvenog rada „Usporedba algoritama za kompresiju teksta na različitim jezicima“.

Rektorova nagrada samo je jedno od priznanja za Mateu, njezin rad i Tehnički fakultet u sklopu kojeg je rad nastao – 2020. godine, u koatorstvu, rad je objavljen u priznatom inozemnom znanstvenom časopisu Mathematics indeksiranom u WoS (Current Contents) bazi, u kategoriji Excellence. Možete ga pročitati pod nazivom „Comparison of Entropy and Dictionary Based Text Compression in English, German, French, Italian, Czech, Hungarian, Finnish, and Croatian“.

Pročitajte što Matea ima za reći o svom radu i planovima za budućnost.

Kakav je osjećaj biti dobitnica rektorove nagrade za izvrsnost za znanstveni rad ?

Jako sam sretna i zahvalna jer mislim da mi je to dobra referenca za buduću karijeru. Zahvalna sam svome mentoru Jonatanu Lergi koji je prepoznao moj potencijal i motivirao me da napišem kvalitetan rad na vrhunskoj razini; s njime dijelim ovaj uspjeh. Posebno me raduje što je moj rad dobio internacionalno priznanje i bilo objavljeno u  prestižnom znanstvenom časopisu Mathematics. 

Koliko je trebalo vremena za izradu rada?

Od promišljanja i  konzultacije s mentorom preko početnog istraživanja, implementacija algoritama, prikupljanje ulaznih podataka, obrada rezultata do pisanja proteklo je otprilike 3 mjeseca.

 Isprva se činilo kao velik posao, ali osjećaj zadovoljstva po završetku bio je nemjerljiv. Drago mi je da sam uspjela dati svoj obol u području interesa  koji me fascinira, a uspjesi  koje sam postigla su,  kako moj uspjeh, tako i uspjeh Tehničkog fakulteta u Rijeci koji mi je usadio potrebne vještine i platformu za istraživanje i primjenu svega naučenoga kroz svoj znanstveni rad.

Koji ti je bio najfascinantniji dio rada – zaključci do kojih si došla?

Tema mog rada je usporedba algoritama za kompresiju podataka nad tekstovima na različitim jezicima. Tijekom svog studija bila sam željna novih znanja iz različitih područja i mogu reći da mi je moj fakultet dao tu priliku da otkrijem i razvijam svoje interese što je u konačnici i dovelo do teme mog rada. Vjerujem da strast kojom sam pristupila pisanju i iskrena znatiželja su i rezultirali kvalitetnim radom pa i uspjesima koji su slijedili. 

Posebno mi je u radu bilo impresivno otkriće da zaista postoji razlika u stopi kompresije ovisno o kombinaciji jezika ulaznog teksta i algoritma za kompresiju te da su hipoteze postavljene početkom izrade rada potvrđene.

Tko je bio najsretniji nagradom (osim tebe)?

Obitelj me oduvijek podržavala u mojim ambicijama na fakultetu i izvan njega; oni su, kao i ja, prepoznali da je upis Tehničkog  fakulteta bio pravi izbor shodno mojim afinitetima, ali i željama i profesionalnim ciljevima. 

Kad sam im rekla da sam dobila rektorovu nagradu bili su vrlo ponosni na mene čime taj uspjeh dobiva novo značenje.

Kako si se adaptirala na učenje i pisanje rada u doba korone i gdje si pronalazila motivaciju?

Ovo specifično vrijeme i novi uvjeti života i studiranja definitivno su me natjerali da promijenim dnevnu rutinu rada, ali i da situaciju preokrenem u svoju korist. Možda zvuči neobično, ali karantena mi je u neku ruku pomogla u balansiranju vremena između posla, studentskih obaveza i izrade znanstvenog rada. 

Zašto je tvoj izbor bio Tehnički fakultet u Rijeci?

Prelazak iz srednje škole na fakultet definitivno je bila promjena. Htjela sam upisati fakultet na kojem će mi fokus biti na razvijanju logike i rješavanju problema jer smatram da su ta znanja neophodna za konstantno razvijanje kojemu težim. Drago mi je reći da mi je moj fakultet pružio sve što sam željela i više od toga.

Smatraš li se uzorom drugima?

Ne razmišljam na taj način, ali ako su moji uspjesi i uspjesi moga rada nekoga motivirali – drago mi je. Voljela bih vjerovati, da je svatko, čitajući moj rad, naučio nešto zanimljivo i korisno.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Trenutno sam fokusirana na stjecanju što više znanja o različitim tehnologijama i poljima računarstva te na temelju toga planiram odlučiti u kojem se smjeru specijalizirati. Smatram da sam na fakultetu stekla kvalitetne temelje na kojima ću lakše graditi svoju daljnju karijeru. 

Što bi željela poručiti za kraj?

Studiranje ne bi trebalo biti isključivo “prikupljanje” ECTS bodova nego treba iskoristiti sve prilike koje nam se pružaju tijekom tog razdoblja – to, naravno, govorim iz svog primjera i mogućnosti koji mi je moj fakultet pružio. To mogu biti različite razmjene, odlasci na konferencije te odabir zanimljivih kolegija i projekata gdje možete upoznati istomišljenike  i steći znanja koja vam mogu biti dragocjena u građenju karijere.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari