DIREKTOR ViK RIJEKA

INVESTICIJA STOLJEĆA Marochini: U Rijeci i okolici realiziramo najveći projekt nakon Pelješkog mosta

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Diljem Rijeke i riječkog prstena traju radovi u sklopu velikog projekta Vodovoda i kanalizacije Rijeka pod nazivom “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ vrijednog više od 233 milijuna eura plus PDV

Od tog iznosa čak je 71,33 posto sufinancirano sredstvima Europske unije.

Tim povodom razgovarali smo sa direktorom riječkog Vodovoda i kanalizacje Andrejem Marochinijem. Zanimali su nas svi detalji opsežnog projekta kojim će bolju komunalnu uslugu dobiti veliki broj stanovnika Rijeke i Riječkog prstena.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Gospodine Marochini, što će građani Rijeke i okolice dobiti ovim projektom?

Za Rijeku i riječki prsten ovaj projekt je investicija stoljeća. Građani će njime dobiti novu kanalizaciju koja će značajno utjecati na podizanje kvalitete života građana, ali i daljnji razvoj Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Možemo reći kako će građani Rijeke i riječkog prstena novu kanalizaciju dobiti gotovo besplatno jer uz bespovratna europska sredstva, projekt je sufinanciran i sredstvima Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatskih voda. Da smo ovako veliku investiciju realizirali vlastitim sredstvima, a ne europskim bespovratnim, naši građani bi ju kroz račune otplaćivali više od 100 godina.

Projekt se odvija u dva grada- Rijeka i Kastav te tri općine Viškovo, Čavle i Jelenje

Riječ je o jednom od najvećih ulaganju u vodno-komunalni infrastrukturu u Hrvatskoj. Projektom je planirana izgradnja 217 kilometara kanalizacije, 125 crpnih stanica, 12 retencijskih bazena, 20 kišnih preljeva, 3 separatora masti i ulja, rekonstrukcija 100 km vodovoda te izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti. On će povećati stupanj zaštite izvorišta pitke vode, smanjiti zagađenje mora, povećati kvalitetu života građanima te omogućiti razvoj novih naselja i gospodarstva. Izgradnja infrastrukture je osnova razvoja bilo kojega kraja, kako za stanovnike, tako i za gospodarstvo.

Možete li nam detaljnije objasniti trenutni status projekta? Zašto se baš sada tako puno gradi?

Naš glavni cilj je bio da što više iskoristimo bespovratna europska sredstva koja su nam na raspolaganju. To nam je bila prilika i svi uključeni u ovaj projekt uložili su maksimalan trud. Morate znati da europska bespovratna sredstva iz kohezijskih fondova imaju limitirano trajanje korištenja. Iz tog razloga, mi smo krenuli u veliki investicijski ciklus kako bi što više toga realizirali.

Rok za povlačenje sredstava, a zatim i realizaciju radova je 2029. godina jer tada završava ciklus sufinanciranja vodno-komunalnog sektora.

Trenutno imamo ugovorenih 5 grupa radova. Rijeka Zapad, Rijeka Istok, proširenje Rijeke, Kastav i Viškovo. I ugovorili smo uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na Delti. Broj ugovorenih radova, svjedoči o kompleksnosti ovoga projekta.

Kao uvijek prilikom izvođenja i realizacije velikih građevinskih radova, tako ni projekt Aglomeracije Rijeka ne prolazi bez poteškoća. Dio građana se žali na sporost i tijek odvijanja radova. Kako komentirate pritužbe dijela građana?

Svaki projekt koji se realizira, nailazi na poteškoće. Možemo se staviti u poziciju nekoga tko gradi kuću. Hoće li naići na poteškoće? Naravno. Sada zamislite koliko je ovaj projekt zahtjevniji i kompleksniji.

Izazovi su razni. Živimo u Rijeci i svjedoci smo da se posljednjih nekoliko godina zbog klimatskih promjena povećao broj kišnih dana tako da se često događalo da 15 dana u komadu pada kiša. Nažalost, u takvim vremenskim uvjetima izvođači radova moraju stati s planiranim radovima i čekati stabilizaciju vremena.

Postoji zajednička sinergija. Vodovod i kanalizacija Rijeka je investitor projekta. Mi smo, kao investitori projekta, sklopili ugovore s izvođačima radova te poduzećima koja su zadužena za nadzor nad izvođenjem radova. Također, ugovorili smo vidljivost i upravljanje projektom. Sve sukladno propisima koje nalaže Europska unija.

Izvođači radova se na terenu susreću s raznim izazovima

Bilo je raznih situacija, poput onih da izvođači prilikom kopanja naiđu na tvrdu stijenu premda je prethodni geomehanički elaborat predvidio nasipni materijal, do toga da naiđu na cijev koja nije upisana u katastar vodova. U tom slučaju, izvođač radova naiđe na cijev i ne zna je li to plin, ili je to optički kabel, je li ta cijev u funkciji, ili nije. I onda radovi moraju stati dok se s drugim službama ne izvrši provjera.

Jedna od pritužbi građana bila je ta da su na gradilištima znali vidjeti samo jednog čovjeka. Naši građani moraju znati da kada se na pojedinim dionicama završe radovi, slijede tlačne probe. Tada imate jednog čovjeka na gradilištu koji manometrom vrši provjeru tlaka u cijevima. Tlačne probe u prosjeku mogu potrajati i do tri dana.

Trenutno ne postoji niti jedno gradilište koje nije aktivno. Izvođači radova koji su angažirani na terenu predstavljaju ključan dio ovog procesa. Svi mi uključeni u ovaj projekt želimo na što bolji i efikasniji način ostvariti njegovu realizaciju.

Naše građane zamolio bih za strpljenje. Istina je, kopamo na sve strane, ali imajte na umu dugoročne benefite ovog projekta za razvoj Rijeke, Primorsko-goranske županije i buduće generacije. Ti benefiti su nemjerljivi.

Povukli smo ogromna bespovratna sredstva

Projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ je drugi najveći infrastrukturalni projekt u Hrvatskoj, odmah iza Pelješkog mosta. Što to znači?

Želim izraziti zadovoljstvo zbog uspjeha koji smo postigli svi mi koji smo uključeni u ovaj projekt te zahvaliti svim sudionicima na doprinosu. Povukli smo ogromna bespovratna sredstva, a s tako velikim uspjehom dolazi i puno obaveza, ali i odgovornosti. Mi se moramo nositi s raznim izazovima, ali naša misija je bila i ostala ista – učiniti najbolje za građane i daljnji razvoj grada te županije.

U projekt je uključena Europska unija, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode, Vodovod i kanalizacija Rijeka i Grad Rijeka. Riječ je o strateškom investicijskom projektu Republike Hrvatske. Nakon što bude završen, dva najvažnija riječka resursa, pitka i morska voda, bit će zaštićena po najstrožim ekološkim standardima.

Zahvaljujući viziji i promišljenom upravljanju resursima, uspjeli smo povući značajna bespovratna sredstva iz Europske unije. Ovaj projekt ne podrazumijeva samo infrastrukturne promjene, već i stvaranje trajnih benefita koji će oblikovati budućnost našeg grada i poboljšati kvalitetu života naših građana. Realizacija ovog projekta, ali i svih drugih projekata koji se trenutno realiziraju u Rijeci, označit će prekretnicu u razvoju grada Rijeke, transformaciju infrastrukture i podizanje kvalitete života svih naših građana na najviši nivo.

Sve je počelo, sada već davne 2010.?

Nama u ViK-u Rijeka, i meni koji stojim na čelu tog komunalnog društva, bilo je od izrazite važnosti iskoristiti mogućnosti koja se u pogledu bespovratnih europskih sredstava pružaju zemljama članicama Europske unije i zato smo se za ovaj projekt počeli pripremati još dok Hrvatska nije postala članica Europske unije.

ViK je spremno dočekao ulazak Hrvatske u EU

Zatim, 2013. godine Hrvatska ulazi u Europsku uniju, a mi iz Vodovoda i kanalizacije Rijeka smo to spremno dočekali. Europska unija je kroz kohezijske fondove Hrvatskoj bila spremna sufinancirati odvodnju. Zašto odvodnju, a ne vodoopskrbu? Razlog je taj jer cijela Hrvatska ima odličnu priključenost na vodoopskrbu koja iznosi oko 98 posto, dok je priključenost na odvodnju oko 50 posto. I tako je sve krenulo.

Mi smo 2018. godine potpisali EU Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Hrvatskim vodama. Da bismo uopće došli do toga, morali smo imati izrađenu kompletnu projektnu dokumentaciju, riješene sve imovinsko pravne odnose i građevinske dozvole. Znači kada sve to riješite tek onda možete potpisati ugovore o sufinanciranju. To je bio jedan ogroman posao, jako kompleksan i svi uključeni u projekt uložili su izniman trud i zalaganje.

Ugovor o sufinanciranju nam je dao mogućnost gradnje 217 kilometara kanalizacije, i opet našim maksimalnim angažmanom uspjeli smo u sklopu projekta dobiti dodatnih 100 kilometara vodovodnih instalacija. Zato što u prvom trenutku Europska unija nije htjela sufinancirati obnovu vodovodne instalacije jer cijela Hrvatska, kao što sam ranije rekao, ima dobru priključenost.

Kako bismo ostvarili sufinanciranje vodovodnih instalacija, mi smo morali svaku ulicu samu za sebe slikati i dokazivati da ne možemo kopati rov, a da postojeću vodovodnu instalaciju ne dignemo, ne izmaknemo i ne stavimo novu. Tako smo našim velikim angažmanom i zalaganjem, u sklopu projekta, uspjeli dobiti i obnovu 100 kilometara vodovodnih instalacija što će nam omogućiti da stare cijevi zamijenimo novima.

Važno je istaknuti da će građani, nakon izvršenih radova, dobiti i novu asfaltnu površinu. Ona će biti napravljena na svim dionicima nakon što završe radovi.

Cilj je bio što ranije krenuti s radovima

Zatim je krenuo postupak javne nabave?

Nama je cilj bio što ranije krenuti s radovima i zato smo odmah po potpisivanju ugovora pokrenuli postupak javne nabave. Međutim, tu smo naišli na teškoće zbog kojih smo izgubili dragocjeno vrijeme.

Radi se o tome da smo na postupak javne nabave imali ukupno 23 žalbe i 500 upita. Nama svaka žalba znači da moramo stati s postupkom javne nabave, moramo se na žalbu referirati i zatim čekati odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Kod uloženih žalbi bilo je apsurdnih situacija. Jedan od primjera je žalba obrta s jednim zaposlenikom, koji je osnovan mjesec dana ranije. Naravno, njegova žalba je odbijena, ali to nam je ipak oduzelo dragocjeno vrijeme.

Od ukupno 23 žalbe, 4 su bile prihvaćene, ali zbog proceduralnih razloga. Dodatno, kao što sam ranije spomenuo, imali smo i 500 upita za pojašnjenjima. Morali smo odgovoriti na sve te zahtjeve za pojašnjenjem.

Sve to skupa nas je usporilo za najmanje dvije godine.

Mnogobrojni izazovi – koronakriza, rat u Ukrajini…

Tu ne prestaju izazovi s kojima smo se suočavali. U trenutku početka ugovaranja radova dogodila se pandemija koronavirusa, a zatim i rat u Ukrajini.

Situacija na tržištu bila je drugačija nego 2018. godine. Cijene na tržištu su narasle, a svi naši ugovori imaju fiksne cijene sukladno ugovorima o sufinanciranju koje smo potpisali. Sve korekcije cijena, sukladno pravilniku, nama moraju biti odobrene od strane Hrvatskih voda. HV je morao sukladno pravilnicima, izvršiti analizu tržišta. Tek po završetku analize tržišta koja je opravdala te nove cijene, mogli smo krenuti dalje u realizaciju.

Tu bih istaknuo, da sve što je ViK Rijeka, kao investitor projekta Aglomeracije Rijeka do sada odradio je pregledano od strane kontrolnih tijela Hrvatskih voda. Kontrolna tijela Hrvatskih voda nisu našla niti jednu nepravilnost.

Zaključno, da smo ranije krenuli s radovima, što je nama bila želja i da nismo izgubili vrijeme u postupcima javne nabave, planirana dinamika radova bila bi segmentirana u više različitih vremenskih etapa i ne bi došlo do ovakve koncentracije radova u kratkom vremenskom periodu. Sada zbog rokova koje moramo ispoštovati, planirana dinamika radova ima manji vremenski prostor.

Mi u ViK-u Rijeka u potpunosti smo posvećeni tome da na kvalitetan način, držeći se zadanih rokova, realiziramo projekt.

U Adamićevoj ulici će biti izgrađen glavni kolektor

Uskoro kreću i radova rekonstrukcije i dogradnje sustava vodovoda i odvodnje Adamićeve ulice i prateće infrastrukture. Zbog radova, Adamićeva ulica će u siječnju biti zatvorena za promet, dok će se promet Rivom odvijati dvosmjerno. Što građani mogu očekivati kada krenu radovi i trebaju li strahovati od gužvi?

Građani moraju znati kako je projekt u Adamićevoj ulici neminovna investicija za komplementiranje projekta Aglomeracije Rijeka. Razlog je taj što će u Adamićevoj ulici biti izgrađen glavni kolektor koji predstavlja nastavak spoja na već izvedeni kolektor u Krešimirovoj ulici.

Sve otpadne vode sa zapadnog dijela grada, kolektor će odvoditi do Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti. Svjesni smo da će radovi uzrokovati privremene neugodnosti, ali svi koji su uključeni u ovaj projekt maksimalno su se angažirali kako bi minimizirali ove smetnje i kako bi se gužve svele na najmanju moguću mjeru.

Radovi u Adamićevoj ulici su zajednički projekt Hrvatskih cesta, Grada Rijeke i Vodovoda i kanalizacije Rijeka. U siječnju kreću radovi u samom srcu našega grada i ja ovim putem molim naše građanke i građane za strpljenje i razumijevanje.

Foto. Hrvoje Skočić/Riportal

Važno je naglasiti da će korist koja proizlazi iz ovog projekta biti ogromna. U sklopu rekonstrukcije državne ceste DC 8 u Adamićevoj ulici, radovi podrazumijevaju i izgradnja jednog kilometra transportnog kolektora koji sam već spomenuo, rekonstrukciju postojećih kolektora, rekonstrukciju vodoopskrbnog cjevovoda u duljini 870 m te rekonstrukciju sekundarnih vodovodnih cjevovoda.

Ja se ovim putem unaprijed zahvaljujem građankama i građanima na strpljenju i suradnji jer nam je njihova podrška ključna kako bismo zajedno stvorili bolji grad.

Sugrađanima želimo kontinuirano poboljšavati našu uslugu

Koji su trenutni, ali i dugoročni planovi i projekti koje ViK Rijeka planira implementirati kako bi dodatno unaprijedio infrastrukturu i usluge za građane?

Mi našim sugrađanima želimo kontinuirano poboljšavati našu uslugu. Iz tog razloga, ViK Rijeka neprestano ulaže u modernizaciju, održavanje i poboljšavanje postojeće infrastrukture.

Jedan od glavnih ciljeva koje bih istaknuo je ugradnja vodomjera s daljinskim očitovanjem. Pomoću njih građani će u svakom trenutku, ako to budu željeli, moći vidjeti kolika im je potrošnja vode. To je dugotrajan i opsežan projekt s kojim smo već krenuli u realizaciju, a lokacije gdje smo već počeli s ugradnjom vodomjera s daljinskim očitovanjem su Općina Klana i centar grada. Dinamika projekta ovisit će o financijskim mogućnostima.

Foto. Hrvoje Skočić/Riportal

Drugi cilj na kojem radimo je taj da gdje je to moguće približimo vodomjere našim krajnjim korisnicima. Građani moraju znati da je interna instalacija, ona koja se proteže od vodomjera prema kući, u nadležnosti korisnika usluge vodovoda. Dakle, za njezino održavanje nadležni su sami korisnici. S ciljem da pucanje cijevi i gubitak vode smanjimo na najmanji mogući rizik, djelatnici Vodovoda i kanalizacije Rijeka, nakon izrade projektne dokumentacije, gdje god je to moguće, približavaju te vodomjere kućama.

Fokus na sanaciji gubitaka na vodovodnim instalacijama

Naš angažman u idućoj godini podrazumijevat će i sanaciju gubitaka na vodovodnim instalacijama. Zahvaljujući Hrvatskim vodama, izradili smo hidraulički model koji nam prikazuje cijelu vodovodnu mrežu. Pomoću njega, mi u svakom trenutku možemo vidjeti stanje s tlakovima (i je li potrebna naša intervencija), kao i pozicije propuštanja cijevi na temelju kojih ćemo zatim krenuti u sanaciju vlastitim financijskim sredstvima.

Transparentnost i komunikacija s građanima jedan su od ključnih elemenata rada ViK-a Rijeka. Pomoću naše platforme “ViK info” redovito obavještavamo građane o planiranim radovima i statusu vodoopskrbe, a na raspolaganju je i naš korisnički centar za sve upite.

Sustavi javne vodoopskrbe i odvodnje su kompleksi. Vodovod i kanalizacija Rijeka primjerice ima više od tisuću kilometara dugu vodovodnu mrežu. Kako izgleda njezino održavanje, koliko truda treba uložiti da bi se sve odvijalo “po špagi”?

Građani se probude ujutro, otvore slavinu i popiju zdravstveno ispravnu i kvalitetnu vodu za piće. U pozadini toga stoje naši djelatnici koji rade i ulažu napore kako bi osigurali da svaki dom u našoj zajednici ima pristup kvalitetnoj vodoopskrbi.

Vodovod i kanalizacija Rijeka brine o vodovodnoj mreži dugoj više od 1000 kilometara što je duže nego cestovna udaljenost od Rijeke do Leipziga. Taj podatak svjedoči opsegu posla.

Ne znam jesu li naši građani upoznati s time da mi u Vodovodu i kanalizaciji Rijeka imamo vlastiti laboratorij za analizu vodu. Mi u njemu svakodnevno vršimo analizu zdravstvene ispravnosti vode, a uz laboratorij po tom pitanju surađujemo i s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a.

Naši djelatnici izlaze na teren kada god se ukaže potreba. Znate kada cijevi najviše i najčešće pucaju? Noću. Zašto? Jer tijekom noći svi spavaju, voda ne istječe i zbog toga raste tlak u vodoopskrbnom sustavu. Cijev zna puknuti u tri ujutro i naš djelatnik izlazi na teren, zatvara vodu i započinje s intervencijom sanacije puknuća.

Rijeka i riječki prsten su konfiguracijski zahtjevan teren

Rijeka i riječki prsten su zbog brojnih uzbrdica konfiguracijski zahtjevan teren. Mi u sustavu vodoopskrbe moramo svladati nepovoljne visinske odnose terena da bismo vodu isporučili na primjer u riječko naselje Škurinje sa svim svojim neboderima.

Svakodnevno se suočavamo s raznovrsnim izazovima, ali ih uspješno rješavamo. Bez obzira na vremenske uvjete, naši radnici su na terenu kako bi održavali, popravljali i poboljšavali infrastrukturu koja nam omogućava svakodnevno korištenje vode i kanalizacije. Iskoristit ću ovu priliku kako bih se zahvalio svim djelatnicima i kooperantima na trudu koji ulažu.

Gospodine Marochini, što biste građanima poručili za kraj?

Mislim da su i građani svjesni da je projekt „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ generacijski projekt koji će podignuti kvalitetu života, ne samo nama, nego i budućim generacijama, na najviši nivo.

Za kraj, svim našim građankama i građanima želim sve najbolje povodom predstojećih blagdana. Želim da znaju da im mi iz Vodovoda i kanalizacije Rijeka stojimo na usluzi. Naša misija je jasna, svakodnevno osigurati kvalitetno funkcioniranje i što bolju uslugu vodoopskrbe i kanalizacije, sada i u budućnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari