EVO ŠTO JE REKLA

Ispravak i reakcija zamjenice riječkog gradonačelnika na homofobni ispad gradonačelnika Crikvenice i kritiku riječkog Građanskog odgoja i obrazovanja

Slijedom informacija o homofobnom ispadu gradonačelnika Crikvenice i kritiziranju riječkog programa Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama, šaljemo reakciju zamjenice gradonačelnika Rijeke Sandre Krpan, odnosno njen ispravak potpuno netočnih navoda koje je iznio gradonačelnik Crikvenice govoreći o programu Građanskog odgoja i obrazovanja u Rijeci.

Molimo Vas da ispravak njegovih izjava objavite kako javnost ne bi bila pogrešno informirana o sadržajima koji se uče u okviru ovog izbornog nastavnog predmeta u Rijeci.

Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke:

„Izuzetno sam neugodno iznenađena izlaganjem gradonačelnika Crikvenice gospodina Damira Rukavine na sjednici crikveničkog Gradskog vijeća o temi uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u crikveničke škole. Ne samo da sam neugodno iznenađena njegovim apsolutnim nerazumijevanjem i nepoznavanjem tema iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja, nego sam i zgrožena homofobnim vulgarnim vicom koji se nije libio ispričati pred javnošću, bez imalo srama i susprezanja.

Teme Građanskog odgoja i obrazovanja koje se obrađuju u priručnicima u riječkim (a sada već i mnogim drugim) školama obrađivali su i pisali stručni ljudi. Ciljevi provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama tiču se odgoja pametnih, građanski obrazovanih i osviještenih mladih ljudi koji će jednoga dana, procjenjujući dobro i zlo, biti sposobni ocijeniti da su izjave i ispadi kakav je imao gospodin Rukavina nedopustivi u civiliziranom svijetu.

Uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u škole gospodin Rukavina poistovjećuje s usvajanjem homoseksualnosti na području grada Crikvenice. Kada bi to doista bila istina, osobno bih jako voljela da je baš gospodin Rukavina homoseksualac jer bi to onda valjda značilo i da je građanski obrazovan, a ne posve prost, neuk i neinformiran kako je pokazao da jest.

Grad Rijeka je tijekom korone izradio web stranice Građanskog odgoja i obrazovanja na kojima se nalaze svi tekstovi i vizuali izvorno objavljeni u priručnicima po kojima učitelji provode, a učenici usvajaju, ovaj program u riječkim školama. Za sve zainteresirane, a posebno za gradonačelnika Crikvenice, ovdje je link: https://gradanskiodgoj.rijeka.hr/ putem kojeg se svi sadržaji riječkog Građanskog odgoja doista mogu proučiti.

Gospodin Rukavina ih očito nije proučio, iako tvrdi da je. Odnosno, ako ih je proučio, tužna je činjenica da ih nije razumio. Još je tužnija, da ne kažem i vrlo zabrinjavajuća činjenica, da netko s tako malo kapaciteta za razumijevanje osnovnoškolskih sadržaja može biti na čelu jednog grada.

Gospodin Rukavina svojim se izlaganjem i neprimjerenim vicom predstavio kao izraziti homofob, netolerantni čovjek koji ne prihvaća postojanje osoba istospolne orijentacije. Dapače, ismijao je postojanje istospolnih brakova i na taj način neposredno pozvao na ponižavanje i omalovažavanje LGBT osoba.

Čini se bespredmetnim trudom pokušaj osvještavanja gradonačelnika Crikvenice. Stoga ću citirati na samom kraju za sve ostale, čiji kapaciteti razumijevanja su bitno veći, nastavnu jedinicu iz riječkog priručnika za Građanski odgoj kojom se „usvaja homoseksualnost na području Crikvenice“:

Ispod duge

Svaki čovjek jedinstveno je ljudsko biće. Razne nas osobine čine jedinstvenima: dob, spol, boja kože i očiju, rod, jezik koji govorimo, stavovi, interesi i mnoge druge. U toj jedinstvenosti svi jednako zaslužujemo poštovanje, prihvaćanje i ravnopravnost.

Postajući starijima i zrelijima, sve smo svjesniji bioloških karakteristika i razlika između žena i muškaraca (spol), ali i određenih uloga i ponašanja koja nam društvo propisuje (rod i rodne uloge). Mnogim su ljudima vlastiti spol i rodne uloge sasvim prirodne i prihvatljive, no postoje i oni koji se tako ne osjećaju.

Ono što nas čini jedinstvenima jest i privlačnost (emocionalna, fizička, romantična) koju osjećamo prema drugim osobama. Takvu privlačnost nazivamo spolnom orijentacijom. Ona je dio identiteta svake osobe. Ne osjećaju svi ljudi privlačnost prema osobi suprotnoga spola. Postoje osobe koje osjećaju privlačnost prema osobama istoga spola ili  prema osobama obaju spolova.

Uza spolnu orijentaciju često povezujemo i rodni identitet. To je unutarnji osjećaj vlastitoga roda koji može ili ne mora biti istovjetan vlastitom spolu. Primjerice, to može biti osoba koja je rođena s muškim biološkim osobinama, a osjeća se kao osoba suprotnoga spola.

Neovisno o tome sviđaju li nam se osobe istoga ili suprotnoga spola i neovisno o tome kako osjećamo vlastiti rod, svi smo mi jednako vrijedni i važni članovi društva.

Neke osobe skrivaju svoju spolnu orijentaciju i rodni identitet zbog straha od nerazumijevanja, neprihvaćanja i drugih negativnih reakcija okoline.

Na toleranciju i prihvaćanje imamo pravo svi, neovisno o svojem spolu, rodu ili bilo kojoj drugoj osobini po kojoj smo jedinstveni. Važno je pritom da toleranciju i prihvaćanje ne uskraćujemo drugima. Poštujmo raznolikost, budimo tolerantni.“

Unaprijed hvala na objavi ovog ispravka odnosno reakcije zamjenice riječkog gradonačelnika Sandre Krpan i srdačno vas pozdravljam.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views