LOKALNI IZBORI

Iva Rinčić predstavila svoj tim; zamjenici na listi za lokalne izbore Boris Popović i Igor Vlajnić

Među predstavljenim kandidatima, uz kandidate za zamjenike županice Borisa Popovića i Igora Vlajnića, ističu se i Pero Lučin, Vedran Jakominić, Dunja Siuc Valković, Milorad Stanić, Loredana Maras, Dragan Blažević…

Poduzetnik Boris Popović i dirigent Igor Vlajnić nezavisni su kandidati za mjesta zamjenika župana Primorsko-goranske županije. Kandidati Popović i Vlajnić predstavljeni su danas na konferenciji za novinare koja je održana u Rijeci na Molo longu i time je upotpunjena lista imena za izvršnu vlast koju podupire, između ostalih i nezavisna lista Davora Štimca. Nakon početnih 20-ak nezavisnih lista i pojedinaca okupljanje se nastavilo pridruživanjem lista iz Malog Lošinja, Omišlja, Ravne Gore i Delnica koje će podržati kandidaturu Ive Rinčić.

Podsjetimo, izvanredna profesorica Iva Rinčić kandidatkinja je za primorsko-goransku županicu kojoj će u radu, ako budu izabrani, pomagati Popović i Vlajnić.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije, riječ je o prepoznatim i dokazanim imenima u njihovim branšama. Predstavljajući svoje zamjenike, kandidatkinja Rinčić kao motiv okupljanja u inicijativi Da štima svima PGŽ navela je nužnost promjena u županiji. Sve se više nezavisnih pojedinaca okuplja oko ideje da se PGŽ mora mijenjati u smjeru snažnije, mlađe, održivije i bolje županije. U svoj zamjenicima vidi osobe s kojima može pokrenuti takve procese.

Boris Popović član je nacionalnog vijeća za znanost i Partnerskog vijeća PGŽ-a. Dobitnik je Zlatne kune za inovaciju, 3 puta bio u Top 3 najbolja poslodavca za tvrtke srednje veličine, dobitnik nagrade Elite company 2020. na London stock exchangu – prvi u Rijeci i  jedan od 10 u Hrvatskoj. Predsjednik je Savjeta za konkurentnost UA Rijeka i Poslovnog kluba PartneRi.

Igor Vlajnić dugogodišnji je dirigent koji je surađivao s orkestrima i zborovima u više od 30 zemalja svijeta na četiri kontinenta. Stručni je predavač iz područja glazbene kulture i ekonomije. Član je Kulturnog vijeća Primorsko-goranske županije, prvi je stalni sudski vještak za glazbenu umjetnost u Hrvatskoj te je umjetnički voditelj KUU „Jeka Primorja“.

U svom obraćanju Popović je naglasio da je “naša županija pospana ljepotica koju treba probuditi iz sanjarenja o sjajnoj prošlosti”. 

“Tada se treba pogledati u ogledalo i suočiti sa sadašnjosti koja nije tako blistava i onda se hitno usmjeriti prema budućnosti te iz druge brzine što prije prebaciti u petu brzinu. Jer danas u ekonomiji 21. stoljeća ako želiš stajati moraš trčati, a ako želiš napredovati moraš trčati brže od drugih. Naša županija u nekoliko zadnjih godina raste  sporije od prosjeka Hrvatske, a duplo sporije  od prosjeka svih jadranskih županija (3,8%). Naša županija izgubila je 14.000 stanovnika u zadnjih 10 godina. Samo je Sisačko – Moslavačka županija izgubila više stanovnika. No usprkos smanjenju broja stanovnika broj nezaposlenih se povećao u zadnje dvije godine za gotovo 50% pa je sada stopa nezaposlenosti oko 10% i imamo preko 10.000 nezaposlenih u županiji. Posebno je teško da su gotovo 60% nezaposlenih žene, a 50% mladi”, poručio je Popović koji za rješavanje postojećih gospodarsko-demografskih problema ističe važnost privlačenja stranih investitora.”

Ali za njih treba imati i kvalitetno pripremljene projekte te kvalitetnu, kaže Popović, kao i brzu te cjenovno konkurentnu administraciju. 

Igor Vlajnić je poručio da je ovaj tim ima zajednički cilj, taj da naš kraj živi bolje, radi bolje i uživa više. 

“Nitko u ovoj inicijativi nije iz nužde ili potrebe, nego iz želje. Polazeći od ovih pretpostavki, a uz činjenicu da sam mlad, ili se barem takvim smatram, postavio sam si pitanje zbog čega je politika, koja bi trebala biti rad za opće dobro, tako omražena među mlađim generacijama našeg društva? Došao sam do zaključka da je to zato što svi misle da je sve unaprijed određeno, zadano i nepromjenjivo. S druge strane ti isti ljudi reći će da stvari ne idu dobrim smjerom”, poručio je Vlajnić koji ističe da boljitak nije moguće ostvariti individualno, nego isključivo u sinergiji. 

Smatra da zaustavljanje demografskog umiranja, gospodarsko oživljavanje, poduzetništvo, radna mjesta i investicije preduvjet su napretka. A u takvom napretku bit će mjesta i resursa za druge programe, smatra Vlajnić, koji će našim građanima omogućiti kvalitetniji život. 

“S obzirom na to da dolazim iz sektora kulture mislim da je za kraj najvažnije da nešto kažem o kulturi dijaloga. Naučio sam da se za uspješan rad na bilo kojoj dužnosti trebaš okružiti pametnijima od sebe. Jedino ako si neopterećen predrasudama i otvorena uma možeš prihvatiti takvu činjenicu. Ideja našeg programa je upravo takva kultura dijaloga i otvorenosti, u kojoj je jedini kriterij kvaliteta i spremnost na rad”, kazao je Vlajnić.

Nezavisni kandidat za riječkog gradonačelnika Rijeke Davor Štimac istaknuo je da su inicijative Da štima grad i Da štima svima PGŽ najjače nezavisne liste u Hrvatskoj i kao izgledni pobjednici lokalnih izbora. Štimac je istaknuo da trenutačni riječki gradonačelnik i primorsko-goranski župan jako loše surađuju.

“Mi želimo nešto drugo, želimo zajedništvo, želimo raditi kao tim i tako razvijati grad i županiju. Danas smo ovdje snažni i odlučni da pobijedimo te da ljudima ovog kraja konačno omogućimo bolji život i zadržimo ih u našem kraju, koji je jedan od najljepših u Europi.”, poručio je Štimac.  

“U našoj županiji treba pokrenuti novu kulturu. Kulturu ambicije i uspjeha. Ona raste suradnjom i podrškom a ne klijentelizmom. Ta kultura je transparentna i temeljena na kvaliteti i znanju. Takvu priču želim živjeti i raditi u našoj najdražoj županiji.” – zaključila je Dunja Siuc-Valković

Kao kandidati za Županijsku skupštinu najavljeni su  Pero Lučin, redoviti profesor i predstojnik Zavoda za fiziologiju i imunologiju na Medicinskom fakultetu i bivši prorektor i rektor Sveučilišta u Rijeci, Dunja Siuc – Valković, direktorica globalnog razvoja poslovanja u Jadran galenskom laboratoriju, Milorad Stanić, ugledni odvjetnik, civilni aktivista i predsjednik GPS-a, Vedran Jakominić, poduzetnik i aktualni predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, Loredana Maras, marketinški stručnjak i marketing managerica u ZTC-u i Dragan Blažević, stalni sudski vještak graditeljske struke i bivši ravnatelj direkcije komunalnog sustava Grada Rijeke. 

Slogan kampanje je „Da štima svima – PGŽ“ i upravo je to ideja političkog smjera kojeg su odredili kandidati okupljeni oko nezavisnih listi u brojnim jedinicama lokalne samouprave. Njihova motivacija za političkim angažmanom na lokalnoj i regionalnoj razini proizlazi iz želje za napretkom koji je stranački neopterećen i čiji je krajnji cilj boljitak svih građanki i građana te ravnomjerni razvoj cijele naše županije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari