ČESTITAMO

Ivan Đikić izabran u Upravni odbor Europskog društva za molekularnu biologiju

24.09.2020., Rijeka - Interdisciplinarni znanstveni skup posvecen virusu COVID-19 pod nazivom "Advancement in Virology Research & an Opportunity to Improve International Impact of the University of Rijeka". Na skupu u prostoru Gradjevinskog fakulteta govorili su: Ivan Djikic, Daniel Rukavina, Stipan Jonjic i Snjezana Prijic Samarzija. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Prof. dr. sc. Ivan Đikić, član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci te ravnatelj Instituta za biokemiju Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, imenovan je članom Upravnog odbora Europskog društva za molekularnu biologiju (EMBO). Pet članova Vijeća EMBO-a, novi predsjednik i potpredsjednici imenovani su na sastanku Odbora EMBO-a održanom u u Heidelbergu 24. i 25. svibnja 2022.

Upravni odbor EMBO-a je upravno tijelo EMBO-a koje se sastoji se od 9 članova koje biraju članovi EMBO-a i pridruženi članovi te 6 članova koje kooptira Odbor. Članovima mandat traje 3 godine i mogu biti ponovno izabrani na još jedan mandat. Svake godine izmjenjuje se 5 članova Odbora: 3 neposrednim izborom i 2 kooptiranjem. Predsjednik i dopredsjednik biraju se na godinu dana.

VIDEO DANA:

Ove godine 3 kandidata koja su dobila najveći broj glasova članova su: Ivan Dikić, Crisanto Gutiérrez i Maria Rescigno. Gutiérrez i Rescigno ponovno su izabrani u drugi mandat, dok će se Dikić pridružiti Odboru 2023. Dvije kooptirane članice su Silvia Arber i Johanna Ivaska.

Troje članova koji se prvi put pridružuju Odboru iz 3 su različite zemlje. Dikić, koji je Hrvat, radi na sveprisutnosti i autofagiji u zdravlju i bolesti na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu, Njemačka. Arber je Švicarac i provodi istraživanje o razvoju i funkciji motornih sklopova na Sveučilištu u Baselu, Švicarska. Ivaska, koja je Finkinja, radi na prometu i aktivnosti integrina kod raka na Sveučilištu Turku, Finska.

Tri člana Odbora, Adrian Bird, Michael N. Hall i Claudio E. Sunkel, dolaze do kraja svog drugog mandata i povući će se iz Odbora u prosincu 2022.

Odbor je izabralo Matthewa Freemana za novog predsjednika za 2023., koji će preuzeti dužnost od sadašnjeg predsjednika Michaela N. Halla. Ponovno je izabrao Michela Labouessea za potpredsjednika na još jednu godinu.

Više o Vijeću EMBO-a i svim trenutnim članovima pročitajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari