SVJETSKI POZNATI ZNANSTVENIK

Galerija | Ivanu Đikiću dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija dodijelila je u prof. dr. sc. Ivanu Đikiću, svjetski poznatom znanstveniku, počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci.

Počasni doktorat prof. Đikiću dodijeljen je radi istaknutog doprinosa od trajnog značaja svjetskoj znanosti, znanstvenoj edukaciji i popularizaciji znanosti, kao i izuzetan doprinos Sveučilištu u Rijeci.

Voditelj promocije bio je akademik Stipan Jonjić, a dodjeli počasnog doktorata prisustovali su i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić te brojni uvaženi gosti iz akademske i društvene zajednice.

Ivan Đikić svjetski je stručnjak u istraživanju tumora i zaraznih bolesti. Redoviti je profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu te član Max Planck Instituta za biofiziku. Rođen je 1966. u Zagrebu, gdje je i školovan kao liječnik na Medicinskom fakultetu, a svoj doktorat u području istraživanja tumora izradio je u laboratoriju Josepha Schlessingera na Sveučilištu New York. Sa svojom znanstvenom grupom postigao je značajne rezultate u istraživanju životnih procese u ljudskim stanicama i njihovim patološkim promjenama koje vode do razvoja bolesti poput raka i infekcija. Ivan Đikić je dobitnik brojnih znanstvenih nagrada, uključujući Leibniz nagradu, Ernst Jung nagradu za medicinu i nedavno, Louis-Jeantent nagradu za medicinu. Izabrani je član Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), njemačke akademije Leopoldina, Europske Akademije i Američke akademije umjetnosti i znanosti. Profesor Đikić predano radi na obrazovanju novih generacija znanstvenika na globalnoj razini. Za trud koji ulaže u popularizaciju znanosti u Hrvatskoj odlikovan je ordenom Red kneza Branimira s ogrlicom, koju uručuje predsjednik Republike Hrvatske.

“Počasni doktorat najviša je počast koju jedno sveučilište može dodijeliti, a danas Sveučilište u Rijeci dodjeljuje 12. po redu počasni doktorat. S posebnom pažnjom pristupamo dodjeli ovog počasnog zvanja, predlažući samo rijetke i izuzetne ljude za koje želimo da ostanu imenom i djelom vezani uz Sveučilište, time deklarirajući i vrijednosti u koje vjerujemo. Počasne doktorate dodjeljujemo osobama koje prepoznajemo kao neprijeporne uzore za buduće generacije. Ivan Đikić nedvojbeno je znanstvenik iznimnog profesionalnog i osobnog integriteta. Takvog ga prepoznajemo mi, ali i nacionalna i internacionalna akademska zajednica. Njegova znanstvena i akademska postignuća su vrhunska, njegova je reputacija europska i globalna, njegov utjecaj će ostati trajno upisan u povijesti znanosti”, kazala je rektorica Prijić Samaržija, dodavši:

“Uz sve to, Ivan Đikić je rijedak znanstvenik i stoga što ustrajno javno zagovara najviše akademske vrijednosti i što se ne libi biti strog i kritičan kada je to potrebno. Ivan Đikić beskompromisno zagovara znanost protiv pseudoznanosti, istinski napor i postignuća razlikuje od dobrog znanstvenog marketinga, denuncira svaku hipokriziju, politikanstvo i prioritiziranje osobnih interesa pred javnim dobrom znanosti. Otvoreno ukazuje na devijacije u akademskoj zajednici, zagovara istinske vrijednosti i onda kada zna da će mu to oduzeti puno energije i vremena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari