U SPOMEN NA VELIKU GLUMICU

Galerija | U “Zajcu” održana komemoracija za glumicu Miru Furlan

Foto: Mateo Levak/Riportal

U HNK Ivana pl. Zajca večeras je održana komemoracija glumici Miri Furlan koja je nedavno preminula u 65. godini

Mira Furlan je rođena u Zagrebu 7. rujna 1955. godine. Isprva je bila istaknuta glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, da bi osamdesetih godina prošloga stoljeća postala jedna od najprepoznatljivijih i najautentičnijih jugoslavenskih filmskih glumica.

U tom periodu ostvarila je iznimno uspješne filmske uloge kao što su one u filmovima “Otac na službenom putu” (1985) Emira Kusturice, “Kiklop (1982.) Antuna Vrdoljaka, “U raljama života” (1984.) i “Za sreću je potrebno troje” (1986.) Rajka Grlića te filmu “Ljepota poroka” (1986.) Živka Nikolića.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Početkom raspada Jugoslavije Furlan odlazi u Ameriku, gdje je također nastavila ostvarivati zapažene uloge. Kao najznačanija i svakako najpopularnija ostvarenja u kojima je ostvarila uloge uzimaju se popularne televizijske serije “Babylon 5” i “Izgubljeni”.

Na večerašnjoj komemoraciji o Miri Furlan, koja je zadnje uloge ostvarila na pozornici u HNK Ivana pl. Zajca, govorili su glumica, doajenka hrvatskog glumišta Neva Rošić, teatrologinja i sveučilišna profesorica Lada Čale Feldman, filozofkinja,feministica i sveučilišna profesorica Sanja Bojanić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, intendant i teatrolog Marin Blažević, književnik i kulturolog Nikola Petković.

Tijekom komemoracije prvakinja drame riječkog HNK Tanja Smoje pročitala je tekst Heni Erceg posvećen Miri, prvakinja drame Jelena Lopatić čitala je tekst Mime Simić a glumica Ivna Buck pročitala je sonete kojima se od Mire oprostio Louis Fantasia, dekan Fakulteta i pročelnik Odsjeka Liberal Arts and Sciences na New York Film Academy Los Angeles gdje je Mira Furlan bila profesorica.

Prikazan je i kratki film Marina Lukanovića nastao prije točno godinu dana, u Los Angelesu, povodom nastupa Mire Furlan u predstavi “Vježbanje života – drugi put”.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević naveo je da Furlan vjerojatno ne bi željela da joj se priređuje komemoracija, ali da su se na to odlučili jer se vrlo mnogo ljudi javilo nakon vijesti o njenoj smrti.

Mislim da bi se ipak složila s nama, da joj se još jednom obratimo, kako se uvijek vraćala kazalištu, rekao je Blažević.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je ocijenio da je Mira Furlan bila osoba koja je mogla ponijeti i zanijeti ne samo svojim kazališnim ulogama, nego i pojavom i karakterom.

“Unatoč nepravdama koje je doživjela, u njoj se nije osjećala ogorčenost i potreba za revanšizmom, nego nada u promjene i život u kojem se nikome neće događati ono što i njoj”, naveo je Obersnel.

U riječkom kazalištu iznimno poštovana

Istaknuo je da je bila izložena nečovječnim postupcima, a da su sada uslijedile zakašnjele isprike i objašnjenja kojima neki pokušavaju olakšati savjest.

“U iskrenost tih namjera, kao kod doživljaja dramskih djela, prepuštam povjerovati svakome od nas”, naglasio je Obersnel.

Ustvrdio je da je “pretrpjela pogrom, monstruozne posljedice svog životnog odabira, kao protjerivanje iz grada i otimanje imovine, zato što je proglašena pogrešnom i nepoželjnom”. “I to zato što je voljela nekog tko nije spadao u kalup društva i vlasti, pa nije ni ona”, zaključio je.

Teatrologinja i sveučilišna profesorica Lada Čale Feldman ustvrdila je da je HNK u Rijeci “vjerojatno jedino mjesto s kojeg se smije o Miri govoriti bez potrebe da se naknadno ispiru neke loše savjesti”. To je, dodala je, jedino mjesto koje je u proteklom desetljeću opetovano potvrđivalo da u njoj vidi živu i nasušnu potrebu umjetnice, nekog tko još može pružiti štošta kazalištu.

Mnogi je se rado sjećaju

Pročitan je tekst novinarke Heni Erceg, prijateljice Mire Furlan, u kojem navodi da je Furlan 1991. godine dobila otkaz u matičnom kazalištu u Zagrebu jer je odlučila glumiti u Beogradu, gdje joj je živio suprug.

“Bila je izložena medijskom linču i bujici prijetnji takozvanih običnih građana pa je odlučila emigrirati u Ameriku. Hrvatska je tako izgubila veliku glumicu, politiziranu i duboko obrazovanu osobu, ali ipak naivnog stava da umjetnost može nadići prizemnost rata i banalnost populizma”, navela je Erceg.

Doajenka hrvatskog glumišta Neva Rošić oprostila se od Furlan audio porukom s tekstom iz Krležinih “Zastava”, opisom Ane i njenih očiju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views