NEKAD NEMAJU NI OBROK

Video | Iz Rijeke upućen snažan apel: Svako peto dijete u Hrvatskoj živi na rubu siromaštva! Taj začarani krug mora se prekinuti

Siromaštvo u djetinjstvu povećava izglede da će i u odrasloj dobi živjeti u neimaštini kao njihovi roditelji. Za bijeg iz toga ključno je obrazovanje. Više u video prilogu!

Svako peto dijete u Hrvatskoj živi na rubu siromaštva. I nije stvar u tome što nemaju mobitele, tablete, igraće konzole iako su blagdani pred vratima. Njihova je briga što često nemaju ni redovite obroke.

Gladno dijete tjera suze na oči, a svakim ih je danom sve više. Blagdani im neće donijeti ni darove ni bolji život, izvještava Maja Brkljača za RTL danas.hr.

“Ta djeca ponekad nemaju ni nekakva tri normalna obroka dnevno, kuhani obrok, nekakve one osnovne stvari koje drugoj djeci pod normalno se podrazumijevaju bilo da je riječ o nekakvim slobodnim aktivnostima, igračkama”, tvrdi Nera Peranić Čelić, pravnica Centra za socijalnu skrb Rijeka.

Kako prekinuti začarani krug siromaštva i svoj djeci pružiti jednake prilike tema je kojom su se bavili stručnjaci u Rijeci.

“U Republici Hrvatskoj svako peto dijete živi na rubu siromaštva i socijalne isključenosti, postoji brojka da u nekom dubokom siromaštvu, znači to je onaj vrh sante leda u Republici Hrvatskoj živi 14 tisuća djece”, kazala je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Siromaštvo u djetinjstvu povećava izglede da će i u odrasloj dobi živjeti u neimaštini kao njihovi roditelji. Za bijeg iz toga ključno je obrazovanje.

“Hrvatska je donijela odluku o besplatnom, univerzalnom pravu na školski obrok. To je obveza zakonska od sljedećeg polugodišta”, poručila je Marijana Kletečki Radović, izvanredna profesorica Studijskog centra socijalnog rada u Zagrebu.

Rezultati istraživanja provedenog u 120 siromašnih obitelji iz Rijeke i Gospića šokiraju.

“Njih recimo 25 koji su izjavljivali da idu ponekad gladni na spavanje ili svi članovi kućanstava ili netko od njih, imamo 50 posto sudionika koji su izjavili da više od tri mjeseca kasne s plaćanjem računa i obveza, imamo 35 posto njih koji su govorili da prodaju nešto da bi došli do dodatnih novaca, ali imamo i 30 posto onih koji su izjavili da nemaju što prodati”, kaže Gordana Šimunković, asistentica na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Socijalni program Grada Rijeke puno je širi od zakonskog minimuma što na godinu stoji 27 milijuna kuna. Uz to Grad sufinancira udruge i projekte koji se bave siromašnom djecom. Takav je i “Moje mjesto pod suncem” koji uključuje 58 djece.

“S njima radimo i na njihovim talentima kroz radionice i podršku u školi kroz instrukcije. Mažoretkinje, gluma, šivanje, kulinarska radionica, ta DJ je sada totalni hit”, kazala je Sandra Grozdanov, Centar za kulturu dijaloga Rijeka.

Kod djece vide veliki napredak pa žele da se projekt proširi Hrvatskom jer siromaštvo na njih ostavlja duboke posljedice. Zakonski im je dužna pomoći država, sustav, a moralno i svatko od nas, izvještava Maja Brkljača za RTL danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari