PROBLEMI S KOJIMA SE DJECA SUSREĆU

Održan stručni skup „Kako prekinuti začarani krug siromaštva i pružiti djeci jednake prilike“

U organizaciji pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održan je stručni skup “Kako prekinuti začarani krug siromaštva i pružiti djeci jednake prilike”.

Kako je istaknula Pirnat Dragičević, siromaštvo osobito teško pogađa djecu i na njima ostavlja najteže posljedice. Djeca imaju samo jednu priliku za zdravi rast i razvoj, a propušteno vrijeme u najranijoj dobi, u kojem su im uskraćene brojne mogućnosti, nepovratno je. Djeca koja žive u siromaštvu nemaju jednake prilike za rani razvoj, obrazovanje, razvijanje vještina i potencijala u skladu s dobi, postizanje dobrog školskog uspjeha, stjecanje znanja i vještina potrebnih za bolje plaćene poslove u odrasloj dobi, socijalizaciju, očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja, kvalitetnu prehranu itd.

Siromaštvo u djetinjstvu povećava izglede da će djeca i u odrasloj dobi živjeti u neimaštini kao njihovi roditelji, ovisna o socijalnoj pomoći, te da će se obiteljsko siromaštvo nastaviti i u sljedećoj generaciji. Iz takvog je začaranog kruga siromaštva teško izaći, a što duže dijete živi u stresnim uvjetima siromaštva, posljedice su teže.

Djeca siromašnih trudnica rađaju se slabija i podložnija oboljenjima, što se dodatno produbljuje nekvalitetnom prehranom u dobi ranoga razvoja, lošim stambenim uvjetima, nemogućnošću podmirivanja skrivenih troškova (besplatne) zdravstvene zaštite, ne mogu se upisati u dječji vrtić ako su im roditelji nezaposleni, te su uskraćena za stručnu odgojno-obrazovnu podršku. Iako je obrazovanje ključno za izlazak iz siromaštva, siromašno dijete ima manje šanse za postizanje boljeg obrazovanja i kvalifikacija. Da bi se prekinulo dugotrajno siromaštvo i njegovo prenošenje na sljedeću generaciju, djeci koja žive u siromaštvu moraju pomoći država, lokalna zajednica i stručnjaci, a osim novčane pomoći, nužno je pružiti im i individualiziranu i planiranu nenovčanu pomoć.

„Za socijalno ugrožene obitelji velik problem predstavlja stanovanje, budući da su nezaposlenost, niska primanja, zaduženost i financijska nesigurnost nepremostive prepreke ostvarenju tog osnovnog ljudskog prava (naročito jednoroditeljskim i obiteljima s većim brojem djece), te smatramo da se pitanje stanovanja socijalno ugroženih građana treba regulirati na razini države“, ističe pravobraniteljica za djecu.

Na stručnom skupu koji o problematici dječjeg siromaštva govorili su, uz pravobraniteljicu za djecu, predstavnici sustava socijalne skrbi, lokalne samouprave, civilnog sektora te akademske zajednice. Ravnateljica Zavoda za socijalni rad Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Tatjana Katkić Stanić, koja je i nacionalna koordinatorica Europskog jamstva za djecu, predstavila je akcijski plan kojim su predviđene mjere provedbe EU jamstva za djecu u Hrvatskoj. Nera Peranić Čelić i Zvonka Beg Kvaternik iz Centra za socijalnu skrb Rijeka, govorile su o dječjem siromaštvu iz aspekta Zakona o socijalnoj skrbi, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković govorila je o stanovanju socijalno ugroženih građana grada Rijeke, a Sandra Grozdanov iz udruge Centar za kulturu dijaloga, predstavila je program socijalne inkluzije  Moje mjesto pod suncem.

Pročelnica Mušković je naglasila kako se Grad Rijeka nizom mjera nastoji odgovoriti na potrebe socijalno ugroženih građana, prvenstveno im kroz Socijalni program omogućavajući prava koja su znatno šira od propisanog zakonskog minimuma. Tako se građanima koji su u potrebi omogućava najam socijalnih stanova, stanovanje u nužnom smještaju te naknadu dijela troška stanovanja, koju mogu ostvariti i građani koji su smješteni u socijalnim stanovima i nužnom smještaju. Posebnost socijalnog smještaja je i u tome što Udruga Terra pruža administrativnu pomoć za ostvarivanje pojedinih prava iz sustava i psihosocijalna pomoć korisnicima.

„Za rješavanje problema stanovanja socijalno ugroženih građana nikako ne mogu biti zadužene samo jedinice lokalne samouprave, koliko god one bile velike, jer je jedini način da se ovaj problem riješi uključivanje države“, poručila je pročelnica Mušković, istaknuvši Sloveniju kao primjer dobre prakse rješavanja stambenog pitanja socijalno ugroženih građana s državne razine.

O problemu dječjeg siromaštva iz znanstvene perspektive govorili su dr. sc. Paul Stubbs i Gordana Šimunković, koji su predstavili rezultate istraživanja o siromaštvu i socijalnoj isključenosti djece i obitelji na području Rijeke i Gospića, te izv. prof. dr. sc. Marijana Kletečki Radović, s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koja je govorila o pravu na kvalitetnu školsku prehranu u zaštiti djece od siromaštva.s

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari