EKOLOŠKI INCIDENT

Video | Iz termoelektrane Urinj iscurilo 700 litara loživog ulja, obala u Kostreni jako onečišćena

More u Kostreni jučer je zagađeno teškim lož uljem koje je iscurilo iz termoelektrane u Urinju. Onečišćenje mora prostire se duž obale u Kostreni. Više u video prilogu!

Pogledajte što su za Kanal Ri kazali nadležne službe i načelnik Općine Kostrena.

Gotovo 700 litara loživog ulja iscurilo je jučer oko 15 sati iz pogona termoelektrane Urinj. Nadležne službe u suradnji sa Lučkom kapetanijom Rijeka cijeli dan izvlače ulje iz mora duž obale u Kostreni.

“Moguće je da je došlo do puknuća zbog zamora materijala. Ne vidimo to još, naravno, jer to treba očistiti. Došlo je do puknuća baš na jednom ventilu, drenažnom ventilu.”, kaže Robert Krklec,
direktor HEP proizvodnje.

Sanacija i čišćenje plaža trajati će između 4 i 6 dana

“Važno je da smo to lokalizirali tako da to ne može dalje, a sad ćemo nastaviti dok god to ne očistimo.”, dodaje direktor HEP proizvodnje-

Iz HEP-a su također poručili kako će bilo kakva oštećenja, odnosno onečišćenja barki u marini biti također sanirani.

“Sve ćemo to mi riješiti o našem trošku, iako – koliko za sad imamo informacija – nije došlo do toga. Tako da nadam se da će to bit minimalno.”, kaže Robert Krklec.

O onečišćenju su iz termoelektrane odmah obavijestili sve nadležne institiucije, tvrdi Krkrlec.

“Naravno, čuli smo se i sa općinom. S njima smo dogovorili daljnje aktivnosti. Naravno, oni moraju biti u toku svega, tako da znaju što to mi radimo, u kojoj smo fazi. I naravno sve primjedbe upućuju nama i povezuju nas sa ljudima ukoliko to bude trebalo., kaže direktor HEP proizvodnje.

Načelnika Općine Kostrena Dražena Vranića još nitko nije kontaktirao

“Nisam još nikakvo službeno očitovanje dobio. Evo cijeli dan sam na terenu tako da očekujem njihovo očitovanje vezano za kompletan događaj, od samog uzroka i svega onoga što je poduzeto i što će se dalje događat vezano sa svim ovim. Ovo je zbilja jedan ozbiljan ekološki incident koji nije prihvatljiv.”, rekao je Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena.

Lučka kapetanija je na lokaciji onečišćenja angažirala tvrtku specijaliziranu za sprječavanje i uklanjanje onečišćenja mora. Djelatnici tvrtke postavili su plutajuće upijajuće brane u obuhvatu najveće koncentracije površinskog onečišćenja, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari