IZ ZABAVE U ZABAVU: U siječnju Riječani, Primorci, Gorani… iz Rijeka Adventa „presjedaju“ u Riječki karneval!

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Siječanj u Rijeci spaja dvije velike manifestacije, adventski se dani pretaču u karnevalske, božićno-novogodišnji ukrasi na Korzu zamjenjuju se raznobojnim trakicama

Svi znaju za četiri godišnja doba, ali Rijeka ima jedno dodatno – Riječki karneval, a 17. siječnja je dan kada ovo najposebnije od svih godišnjih doba počinje uz zvuk Antonjskog roga.

Drevne tradicije nalažu da karnevalsko razdoblje traje do Pepelnice, stoga nas ove godine očekuje još jedno kratko i žestoko izdanje sve do 14. veljače. U manje od mjesec dana nagurat će se najviše moguće maškaranih zabava, počevši s izborom i krunidbom nove Kraljice Riječkog karnevala, čime se i „pravno“ rješava predaja vlasti u gradu u ruke maškara.

Na rasporedu nove vlasti je što više maškaranih zabava, koncerata, sasvim posebni sportovi kao što su snowboard natjecanje uz samo more i rally u kojem su maskirani i sudionici i njihova vozila, pa zabave po trgovima, ali i nekoliko humanitarnih događanja te kulminacija s Dječjom i Međunarodnom karnevalskom povorkom.

Izbor Kraljice karnevala

Red je da prije početka karnevalskih urnebesa upravo maškare i službeno preuzmu ključeve Grada i izaberu novu Kraljicu.

Datum je 19. siječnja, vrijeme je 20 sati, a mjesto je Dvorana mladosti. Protokol nalaže da kandidatkinje dokažu cijeli niz kraljevskih kvalifikacija potrebnih za osvajanje „Zlatnog plašta“ – karnevalski duh, poznavanje običaja te poneka plesno-pjevačka ili slična vještina, a uvijek je bitan, ako ne i presudan, koreografirani nastup s pratećom karnevalskom grupom.

Ona koja se dokaže najboljom postat će 23. po redu Kraljica Riječkog karnevala i sljedećih će godinu dana predstavljati Riječki karneval diljem Hrvatske i inozemstva. Uz puno pjesme i plesa Izbor će završiti i službenom primopredajom ključa Grada, čime simbolično započinje skoro mjesec dana šarenog, veselog, najdražeg riječkog karnevalskog kaosa.

Karnevalski pomladak na Korzu

Subota 27. siječnja dan je kad će stariji stati sa strane i dopustiti najmlađima da ih poduče kako se zabavlja.

Korzo će taj dan biti velika učionica na otvorenom, predmet Dječja karnevalska povorka, a učit će se pjesmi, plesu, maskiranju u tisuće likova iz mašte, začinjeno s rijekom dječje kreativnosti i veselja.

Povorka kreće u 13 sati i zato svi na Korzo podržati i uživati u kreacijama malih nasljednika Riječkog karnevala. Za vrijeme povorke, na niz punkova po centru grada bit će organizirano oslikavanje lica, a za sve koji ne mogu taj dan doći do Korza, Dječju karnevalsku povorku moći će pratiti putem direktnog prijenosa na Kanalu Ri ili na mrežnim stranicama Riječkog karnevala.

Međunarodna karnevalska povorka

Velika Međunarodna karnevalska povorka kruna je karnevalskih svečanosti na Kvarneru, pa i šire a ove godine održat će se 11. veljače. Natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, vatromet boja i oblika, rezultira paradom stotine alegorijskih kola, tisuća maski i nemjerljivog broja gledatelja iz zemlje i inozemstva.

U popratne programe spadaju neizostavne Karnevalske zabave pod šatorom uz poznate izvođače popularne glazbe, potom tradicionalni Carnival Snowboard Session odnosno Carnival DJ Session, a ne treba posebno naglašavati da gotovo svako mjesto riječkog prstena ima svoj karnevqlski protokol i svoju karnevalsku manifestaciju. Isto se odnosi i na neke od riječkih kvartova!

Pred nama su još jednom tjedni puni maškaranog ludila i dobre zabave!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views