IZABRANA JE – RIJEKA! Rijeka će biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine!

U četvrtak poslijepodne je objavljeno da će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine! U Hrvatskoj se za tu titulu natjecalo devet gradova, a finalisti su uz Rijeku bili i Dubrovnik, Osijek i Pula.

U Muzeju Mimara u četvrtak poslijepodne održana je konferencija za medije na kojoj je objavljeno da će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine. U Hrvatskoj se za tu titulu natjecalo devet gradova, a finalisti su uz Rijeku bili i Dubrovnik, Osijek i Pula.

Odluku su donijeli članovi evaluacijskog povjerenstva: Steve Green (predsjednik povjerenstva, koji će i proglasiti pobjednika),Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlazel, Jordi Pardo, Suzana Žilič Fišer, Alain Hutchinson, Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš. Uz navedene, konferenciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva kulture te predstavništva Europske komisije u Zagrebu.

Ranije danas, predstavnici Rijeke održali su pred povjerenstvom završnu prezentaciju svoje kandidature te odgovarali na pitanja povjerenstva.

Članovi riječkog tima koji su izvojevali ovu veliku priliku za Rijeku su bili: Vojko Obersnel, Ivan Šarar, Irena Kregar Šegota, Chris Torch, Vuk Ćosić, Tanja Kalčić, Slaven Tolj i Slobodanka Mišković.

Vojko Obersnel, gradonačelnik nove prijestolnice, koja se na natječaj prijavila s naslovom: “Rijeka – Luka različitosti” rekao je da sad slijedi osnivanje agencije koja će pripremiti grad za veliki projekt i da počinju raditi već sutra.

Foto: Grad Rijeka
Foto: Grad Rijeka

Na proglašenju grada pobjednika bio je i ministar znanosti, Riječanin Predrag Šustar.

“Ta se odluka ne temelji na naslijeđu i povijesti, već na planovima za budući život grada”, kazao je objavljujući odluku na konferenciji za novinare u Muzeju Mimari predsjednik Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture 2020. Steve Green iz Europske komisije.

????????????????????????????????????

Istaknuo je kako se, iako je Rijeka, kao i svi ostali gradovi koji su ušli u drugi natječajni krug, ispunila sve zadane kriterije, odluka povjerenstva u procjenjivanju predloženih programa gradova nije temeljila samo na programima koje su pripremili za 2020. godinu već i na sve ono što imaju namjeru ostvariti i u godinama nakon što ponesu titulu Europske prijestolnice kulture.

“Ključ je međunarodna dimenzija programa te titule, ona ispunjava i prožima svaku poru života… to smo promatrali i tražili. Naglasak nije bio samo na umjetnosti već na tome kako umjetnost i kultura služe i gradu i zemlji i Europi i njihovim građanima”, napomenuo je Green.

Posebno je zahvalio osoblju hrvatskog Ministarstva kulture na velikoj predanosti i stručnosti u radu i suradnji na projektu, te čestitao svim gradovima koji su ušli u drugi natječajni krug.

“Sva su četiri grada naporno radila kako bi došla do te točke, i iako se to može činiti kao tek rad četiriju timova, u njega je bilo uključeno stotine ljudi, službenika državnih tijela i to je ključ uspješne priče u sva četiri slučaja”, istaknuo je Green.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari