REAKCIJE Šarar: Emocionalno smo spaljeni!; Frljić: Valjda će ministar Hasanbegović surađivati; Matešić: Prilika za transformaciju!

Foto: screenshot youtube

Riječani su vijest o dobivanju titule Europske prijestolnice kulture 2020. dočekali s oduševljenjem. Najsretniji oni direktno involvirani u projekt

U četvrtak poslijepodne je objavljeno da će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine. U Hrvatskoj se za tu titulu natjecalo devet gradova, a finalisti su uz Rijeku bili i Dubrovnik, Osijek i Pula.

Mali salon (1)

Vojko Obersnel, gradonačelnik nove prijestolnice, koja se na natječaj prijavila s naslovom: “Rijeka – Luka različitosti” rekao je da sad slijedi osnivanje agencije koja će pripremiti grad za veliki projekt i da počinju raditi već sutra.

Na proglašenju grada pobjednika bio je i ministar znanosti, Riječanin Predrag Šustar.

Pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar, član najužeg povjerenstva za izradu riječke kandidature za EPK 2020. nije mogao sakriti provalu emocija prilikom javljanja iz Zagreba gdje je kao član riječkog izaslanstva uživo pratio objavu izbora za EPK.

– Emocionalno smo spaljeni! Toliko smo sretni da vam to ne mogu opisati – pokušao je objasniti Šarar kako se osjećaju članovi riječkog izaslanstva u Zagrebu i nastavio: – Želim najprije zahvaliti svima uključenima u zahtjevan proces planiranja i izrade riječke kandidature za EPK. Nadam se da Riječanima ova svojevrsna pobjeda znači barem deset posto koliko znači i nama. Ovo je velika pobjeda koja jako puno znači i značit će za naš grad! Večeras ćemo se sigurno malo proveseliti, ali već od sutra nas čeka velik posao, objasnio je Šarar i naglasio kako je kratka objava Povjerenstva koje je donijelo odluku gotovo bez obrazloženja donekle iznenadila i članove riječkog izaslanstva iako su bili uvjereni da upravo riječka kandidatura, predstavljena pod nazivom „Luka različitosti“, kada su se upoznali s drugim projektima, ima najveće šanse. – Nakon višekratnog odbacivanja riječke kandidature za domačina Mediteranskih igara drago nam je da smo barem ovime na neki način poništili stigmu „luzera“, zaključio je Šarar.

Intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca Oliver Frljić prijenos konferencije za medije iz Zagreba pratio je u riječkom Malom salonu, privremenom gradskom „dnevnom boravku“ riječke kandidature za EPK. Frljić se nada da država neće opstruirati riječka nastojanja da bude besprijekoran domaćin:

– Nadam se da će ministar kulture Hasanbegović i svi ljudi u novoj  vlasti koji iz državnog vrha brinu o kulturi prepoznati značaj ovoga izbora Rijeke za EPK i da će podržati nastojanja Rijeke da bude što kvalitetnija i uspješnija prijestolnica kulture. Rijeka je specifičan grad, naziv kandidature „Luka različitosti“ govori sam za sebe, i nadam se da će i državni vrh u ovome prepoznati veliku priliku za Hrvatsku, zaključio je Frljić.

Riječki dogradonačelnik Miroslav Matešić također je u Malom salonu napeto iščekivao rezultate izbora, a po objavljivanju rezultata – koji su naišli na vrisak odobravanja svih prisutnih – ni on nije skrivao oduševljenje:

– Svi smo presretni! Ovo je ogromna šansa za transformaciju grada, za uređenje i obnovu naše Rijeke kao što se to dogodilo svim gradovima koji su prošli sličan put od kandidature do izbora.

Odluku su donijeli članovi evaluacijskog povjerenstva: Steve Green (predsjednik povjerenstva, koji će i proglasiti pobjednika),Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlazel, Jordi Pardo, Suzana Žilič Fišer, Alain Hutchinson, Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš. Uz navedene, konferenciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva kulture te predstavništva Europske komisije u Zagrebu.

Ranije danas, predstavnici Rijeke održali su pred povjerenstvom završnu prezentaciju svoje kandidature te odgovarali na pitanja povjerenstva.

Članovi riječkog tima koji su izvojevali ovu veliku priliku za Rijeku su bili: Vojko Obersnel, Ivan Šarar, Irena Kregar Šegota, Chris Torch, Vuk Ćosić, Tanja Kalčić, Slaven Tolj i Slobodanka Mišković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari