IZBORI 2015. – Koalicija IDS-PGS-Lista za Rijeku: Ciljevi u sloganu “Pravo na svoje”

foto HINA / Miljenko KLEPAC / mm

Predstavnici koalicije „Pravo na svoje“, koju čine IDS, PGS i Lista za Rijeku, poručili su u četvrtak biračima sa završnoga preizbornog skupa u Rijeci da se žele izboriti za pravo na upravljanje i raspolaganje svojim novcem, za pravo na obranu regionalnog identiteta te za pravo na upravljanje regionalnim resursima.

Naši ciljevi sadržani su sloganu ‘Pravo na svoje’, rekao je na završnom preizbornom skupu „Forza Fiume party“ predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.

Ocijenio je da su dvije regije koje ta koalicija zastupa u 8. izbornoj jedinici prilično različite od ostatka Hrvatske, kao što su i njihove tri političke opcije različite od konkurencije.

Švorinić očekuje da će koalicija, koju u 8. izbornoj jedinici vodi predsjednik IDS-a Boris Miletić, osvojiti tri do četiri mandata. Kako je rekao, saborski će klub, bez obzira na to koliko i kojih kandidata bude izabrano, nazivati klub IDS-PGS-Lista za Rijeku, a njegovi će se članovi boriti za interese obiju regija unutar 8. izborne jedinice.

„Zanimljivo je da su centralističke stranke i neki pokreti koji se pojavljuju prije izbora pa vrlo brzo nestaju svakoj od tri stranke zasebno nudili ‘brda i doline’ i ulazak u Sabor“, rekao je, ističući da su u strankama procijenili da bi time odustali od onoga za što se zauzimaju – decentralizacije, koja je osnova njihova programa.

Švorinić je još rekao da Istarskom županijom upravlja IDS već 23 godine i da se odluke donose u Puli te da je upravo zato Istra odmakla ispred riječke regije i ostatka Hrvatske.

Smatramo da je pravi put da i riječkom regijom upravljaju stranke koje donose odluke u Rijeci i da građane zastupaju opcije koje donose odluke u Rijeci, a ne u Zagrebu, istaknuo je.

Zamjenica predsjednika PGS-a i kandidatkinja na koalicijskoj listi Tea Mičić-Badurina smatra da su centralističke stranke, kao što su HDZ i SDP, dokazale da nisu u stanju izboriti se za interese toga kraja. „Vjerujem da birači u 8. izbornoj jedinici neće nasjesti ni na prazna obećanja jednokratnih kometa koji se pojavljuju prije svakih parlamentarnih izbora“, rekla je i ocijenila da su to za ove izbore Živi zid i Most.

Dopredsjednica Liste za Rijeku i kandidatkinja Tamara Moranjek rekla je da tri stranke na izbore prvi put izlaze zajedno kako bi njihov glas za decentralizaciju bio jači.

„Nadam se da će glas ići ovdje, a ne nacionalistima iz Dalmacije ili centralističkim strankama, koje ne znaju osnovne geografske pojmove Hrvatske pa Rijeku svrstavaju u Dalmaciju“, zaključila je Moranjak.
(Hina)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari