IZBORI Koalicija Rijeka za sve predstavila svoj program za gospodarstvenike i poduzetnike

sdr

Obersnel je, govoreći o novim mjerama prema poduzetništvu naglasio pozitivne pokazatelje vezane uz rast poduzetničkih aktivnosti u Rijeci dostupne u izvješćima FINA-e. Naglasio je i da mjerila uspješnosti poslovanja poduzetnika, produktivnost, ekonomičnost i rentabilnost, poduzetnike grada Rijeke stavljaju u vrh uspješnosti poslovanja među svim hrvatskim gradovima, uključivo i Zagreb.

Na konferenciji za medije koalicija stranaka okupljena pod zajedničkim nazivom Rijeka za sve predstavila je dio svog istoimenog programa i to dio koji se odnosi na gospodarstvenike i poduzetnike.

Programske ciljeve predstavili su kandidat za gradonačelnika Vojko Obersnel i kandidat za zamjenika gradonačelnika Nikola Ivaniš.

Poticajne mjere

Koalicija Rijeka za sve u idućem je ciklusu za gospodarstvenike i poduzetnike predvidjela povećanje proračunskog iznosa namijenjenog njima u kontekstu poticajnih mjera i to za čak 25% svake godine. Najavljen je i razvoj dodatnih mjera za subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, a također i dodatno smanjenje komunalnog doprinosa za investitore koji je u proteklom razdoblju već smanjen za 50 % za investicije u proizvodne i industrijske kapacitete te za 40% za ulaganja u gradnju turističkih kapaciteta.

Jedna od zanimljivih odrednica Programa je svakako najava otvaranja tehnološko-edukacijskog poduzetničkog inkubatora “Proizvodni park Torpedo” koji je namijenjen razvoju i poboljšanju kvalitete poduzetničke poslovne infrastrukture. Kako je rečeno, sredstvima iz EU fondova zaokružit će se tehnološka cjelina suvremenih 3D i CMC tehnologija obrade metala i ostalih materijala koja će biti na raspolaganju poduzetnicima.

Daljnjim razvojem klastera kvalitete namjera je dodatno jačati gospodarstvo te malo i srednje poduzetništvo i to kroz restrukturiranu brodogradnju, zdravstvenu industriju i turizam te povlačenje sredstava iz Europske unije. Uz stavljanje u funkciju poduzetničke zone Bodulovo, najavljeno je i pružanje podrške malim i srednjim tvrtkama pri povlačenju sredstava iz Europske unije te ulaganje u razvoj konkurentnosti proizvoda lokalnih proizvođača.

Unaprijeđenje Start up inkubatora

Europskim sredstvima koja su već osigurana unaprijedit će se i postojeći sustav Start up inkubatora za mlade s ciljem poticanja poduzetništva mladih odnosno otvaranja novih radnih mjesta za zapošljavanje i samozapošljavanje. Osnovat će se i tzv. Akcelerator za pomoć mladima, kako bi mogli razviti svoje poslovne ideje i dobiti priliku za početnu investiciju.
Na konferenciji za medije bilo je riječi i o dosadašnjim mjerama koje su u ranijem razdoblju poduzimane s ciljem razvoja riječkog gospodarstva, poduzetništva i s ciljem privlačenja investitora.

Osim smanjenja komunalnog doprinosa, navedeno je kako je već u ranijem razdoblju za gotovo 90% poslovnih prostora u vlasništvu grada smanjena početna cijena zakupnine, smanjen je za 50% i porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića kao mjera pomoći ugostiteljima nakon podizanja stope PDV-a.

Za investitore je ubrzano izdavanje građevinskih dozvola koje se u Rijeci, nakon dostave kompletne dokumentacije izdaju u roku od 15 do 30 dana. Uporabne dozvole čak i brže, dan nakon tehničkog pregleda, ukoliko nema uočenih problema na samom pregledu. Naglašeno je i da Grad kontinuirano prati investitore izgradnjom komunalne i cestovne infrastrukture za investicije koje se u Rijeci izvode.

Obersnel je govorio i o velikim riječkim gospodarskim subjektima, Luci, Trećem maju, JGL-u i podsjetio na ulogu Grada u spašavanju Trećeg maja koje je danas uspješno brodogradilište orijentirano na gradnju brodova više tehnološke razine. Naglasio je i investiciju od 50-ak milijuna eura na Kostabeli češke tvrtke JTH u izgradnju hotela i uređenje obalnog plažnog pojasa za što je Grad omogućio investitoru kupnju zemljišta za razvoj projekta.

Ulaganja Grada Rijeke u gospodarstvo

Izneseni su i podaci o ulaganjima Grada Rijeke u gospodarstvo u proteklih 17 godina pri čemu je naglašen Opći program razvoja poduzetništva u koji je uloženo 47,4 milijuna kuna, poduzetnička infrastruktura u koju je uloženo 23,2 milijuna kuna, a u ostale programske aktivnosti (sajmove, poticanje turizma, EU-projekte i drugo) grad je uložio 16, 5 milijuna kuna. Ukupno je Grad Rijeka u navedenom razdoblju u riječko gospodarstvo uložio 87,1 milijuna kuna.

Sve te mjere poduzimane u ranijim razdobljima, kako je rečeno, imale su zasigurno utjecaj na brojke koje govore o rastu riječkog gospodarstva i poduzetništva, o njegovoj konkurentnosti te o smanjivanju broja nezaposlenih. Tako su, primjerice, prema službenim izvješćima FINA-e prihodi od izvoza riječkih poduzetnika u proteklom razdoblju od 2 godine porasli za 18%. Ukupni prihodi rasli su za 11%, a ostvareno je povećanje neto dobiti za više od 300%.

Obersnel je posebno istaknuo da mjerila uspješnosti poslovanja poduzetnika- produktivnost, ekonomičnost i rentabilnost, poduzetnike grada Rijeke stavljaju u vrh ili pri vrhu uspješnosti poslovanja. U produktivnosti je Rijeka na drugom mjestu, iza Zagreba, i ima ostvarenu neto dobit po zaposlenom 21.196 kuna (Zagreb je prvi sa 24.682 kuna). Po mjerilu ekonomičnosti i rentabilnosti riječki su poduzetnici najbolji u Hrvatskoj, čak i ispred Zagreba.

Pet najvažnijih djelatnosti

U strukturi riječkog gospodarstva prema podacima FINA-e izdvaja se pet najvažnijih djelatnosti: prerađivačka industrija, prijevoz i skladištenje, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, trgovina te građevinarstvo. Te su djelatnosti ostvarile udio od 85% prihoda u ukupnim prihodima, u njima je zaposleno 75,4% svih zaposlenih u gradu Rijeci, što govori o njihovoj važnosti u strukturi i perspektivi razvoja riječkoga gospodarstva. Broj zaposlenih bitno je porastao u svim djelatnostima.

S tim u vezi su i programom najavljene aktivnosti Centra kompetencija koje je osnovao Grad sa različitim tvrtkama. Jedan za unapređenje kvalitete u brodograđevnoj industriji koji će kreće u realizaciju 6 istraživačko-razvojnih projekata vrijednih 30 milijuna kuna, za koji se planiraju sredstva iz europskih fondova. I drugi, za Pametne gradove, koji će realizirati 6 istraživačko-razvojnih projekata vrijednih 120 milijuna kuna.

Među pozitivnim pokazateljima naveden je i značajan rast broja dolazaka i broja noćenja u turizmu, pa je booking.com nakon turističke sezone 2016. godine Rijeku svrstao među TOP 5 najbrže rastućih destinacija u Hrvatskoj.

Koalicija Rijeka za sve najavljuje u svojem programu uspostavljanje sustava različitih mjera za razvoj kvalitete smještajnih kapaciteta privatnih iznajmljivača u Rijeci budući da stope rasta dolazaka turista u Rijeku u posljednje četiri godine pokazuju rast od 20% svake godine.
U konačnici, Nikola Ivaniš posebno je istaknuo i osnovani Savjet za konkurentnost, savjetodavno tijelo čiji su članovi vodeći gospodarstvenici i menadžeri izvozno orijentiranih tvrtki i predstavnici drugih institucija.

Savjet će se prvenstveno baviti povećanjem konkurentnosti u svim sektorima i to u poveznici s novim znanjima i novim tehnologijama te će donositi nove prijedloge za jačanje pozicije izvoznika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari