LOKALNI IZBORI

IZBORI U RIJECI Filipović prvi, najveći rast ima Ivaniš, Miletić u velikom padu

Pixsell - Promo

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke i nositelj liste koalicije SDP-HSU-IDS-HSS za Gradsko vijeće Marko Filipović održao je prednost te nešto manje od dva tjedna prije izbora vodi s 23,3%

Do lokalnih izbora je točno devet dana, a za ulazak u drugi krug za riječkog gradonačelnika bore se četiri kandidata. Rezultati su to istraživanja koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 600 glasača Rijeke koji će sigurno ili vjerojatni izaći na lokalne izbore.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke i nositelj liste koalicije SDP-HSU-IDS-HSS za Gradsko vijeće Marko Filipović održao je prednost te nešto manje od dva tjedna prije izbora vodi s 23,3%. No, Filipović mora ojačati svoju poziciju pred drugi krug, budući da ima blagu prednost pred kandidatima centra.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nezavisni Davor Štimac (16,3%) i HDZ-ov Josip Ostrogović (14,1%) izdvojili su se u borbi za drugo mjesto. Prema anketi, najveći rast zabilježio je Nikola Ivaniš koji je sa 7,9% (istraživanje u ožujku) dosegao 12,1%, a na kraju liste konkurenata za drugi krug nalazi se Mostov Marin Miletić sa 10,2%. Miletić bilježi pad u odnosu na istraživanje u ožujku od 4,4%.

Ulazak u drugi krug

Potpuno je jasno da u drugom krugu izbora Marka Filipovića čeka neizvjesna borba s Davorom Štimcem. Za pobjedu u drugom krugu ključnim se smatraju glasovi birača Nikole Ivaniša i Josipa Ostrogovića. Marko Filipović s umjerenom, no teško dostižnom prednosti vodi protiv lijevih kandidata, a Marina Miletića pobjeđuje s 49% prema 20,7%.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Gradsko vijeće

U utrci za gradsko vijeće vodi SDP s 23,6%, dok je na drugom mjestu HDZ s 16,7%, a nešto lošiji rezultat HDZ može kriviti Most koji je svojim prepoznatljivim kandidatom preoteo dio desnih birača. Treća je lista Davora Štimca (13,1%), a četvrti je Most s 9,3%. Prag prelazi PGS (8%), Možemo (7,5%), a na rubu su Akcija mladih (4,9%) i Lista za Rijeku (4,7%).

Foto: Facebook

Na podršku liste Davora Štimca računa i SDP i HDZ, no njegovo biračko tijelo podržava koaliciju s: SDP-om (22%), Možemo! (18,2%). Čak 41,9% glasača Davora Štimca ne bi podržalo koaliciju s HDZ-om. Glasači Mosta žele da njihova stranka zadrži neovisnost, ne žele koalirati s SDP-om i HDZ-om, a prihvatljivi su im Domoviski pokret (30%) i PGS (17,6%).

Politička orijentacija biračkog tijela Rijeke

48,7% birača u Rijeci izjašnjavaju se kao lijevo orijentirani, 30,8% smatra da su centar, a 20,4% naginje desnim politikama. SDP ima najveći postotak birača koji su izrazito lijevo (35,2%), a HDZ najveći postotak izrazito desnih (22,4%). Platforma Možemo! privlači glasače koji sami za sebe tvrde da su umjereno lijevi (51,3%), Mostovi glasači naginju centru (48,8%) i nisu izrazito desno (0%), PGS-ovi su raspodijeljeni na izrazito lijeve (31%), umjereno lijeve (31%) i centriste (33%).

Prioriteti novog gradonačelnika prema mišljenju glasača moraju biti: gospodarski razvoj grada (31,3%), poboljšanje javnih sadržaja i urbanističkog planiranja (27,5%), prometna infrastruktura (24,2%), rješavanje autobusnog kolodvora (20,1%). Sukladno istraživanju iz ožujka, Rijeka bira novu viziju grada, a samo 7,7% brine “uhljebljavanje“ i netransparentnost javne uprave, a 3,6% korupcija, prenosi Net.hr.

Napomena: Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 600 punoljetnih građana grada Rijeke, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Anketiranje je provedeno od 28. travnja – 3. svibnja, a mogućnost pogreške je +/- 3,99%.

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari