IZBORNA ŠUTNJA

Izborna šutnja i na izborima za članove vijeća mjesnih odbora na području grada Rijeke

Ilustracija: Riportal

Izborno povjerenstvo izdalo je priopćenje o obvezi poštivanja izborne šutnje na izborima za članove vijeća mjesnih odbora na području grada Rijeke, koja počinje u subotu, 11. ožujka 2023. u 00,00 sati, a završava u nedjelju, 12. ožujka 2023. u 19,00 sati.

Odlukom o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području grada Rijeke („Službene novine Grada Rijeke“ broj 14/13 i 16/22, dalje: Odluka) propisano je da izborna šutnja počinje protekom vremena izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u 19,00 sati.

U skladu s navedenom odredbom Odluke, izborna šutnja na izborima za članove vijeća mjesnih odbora koji će se održati u nedjelju, 12. ožujka 2023., počinje u subotu, 11. ožujka 2023. u 00,00 sati, a završava u nedjelju, 12. ožujka 2022. u 19,00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu, objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela (članak 24. Odluke).

Izborno povjerenstvo poziva sudionike izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

  • iznošenja i obrazlaganja izbornih programa,
  • objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima,
  • postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka,
  • pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike,
  • upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima,
  • postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža,
  • kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Imajući u vidu iskustva iz prethodnih izbora, Izborno povjerenstvo upućuje sudionike izbora, da poštuju izbornu šutnju te da u vrijeme izborne šutnje ne obavljaju izbornu promidžbu objavljivanjem promidžbenih poruka u medijima, fotografija kandidata, postavljanjem novih promidžbenih plakata ili letaka, upućivanjem telefonskih poziva, sms poruka ili elektroničke pošte biračima te novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Tweeter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža, kao ni na bilo koji drugi način koji bi mogao utjecati na zakonom zajamčenu slobodu opredjeljenja birača.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari