IZLOŽBA I PREDAVANJE

Izložba טָהֳרָה/Tahara: običaji vezani uz židovsku mrtvačnicu na groblju „Kozala“

U petak, 29. listopada u prostorijama Sinagoge Židovske općine Rijeka održat će se izložba fotografija „טָהֳרָה/Tahara“ i predavanje na temu mrtvačnice na Židovskom groblju Kozala.

Izložbu fotografija i predavanje najavili su predsjednik Židovske općine Ranko Špigl i prof. Rina Brumini. Tom prilikom Špigl je istaknuo kako se mrtvačnica izgrađena 1930-ih godina, obnovljena zadnji puta prije 40-ak godina, sada se ponovno nalazi u obnovi, koja traje od konca 2017. godine.

„Glavni razlog što se obnova otegla je nedostatak financijskih sredstva, iako u projektu imamo veliku podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te smo uložili i vlastita sredstva. Nadamo se da će mrtvačnica biti obnovljena do 27. siječnja, Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti“, kazao je Špigl.

Mrtvačnica od 2. svjetskog rata nije u svojoj glavnoj funkciji, a nakon završetka obnove ponovno će se uključiti u turistički intinerar po groblju Kozala te biti prostor za održavanje izložbi i drugih događaja.

Cijelo Židovsko groblje, uključujući i mrtvačnicu, obzirom na povijesnu, oblikovnu i jezičnu specifičnost, 1993. godine postalo je spomen-groblje i zaštićeno spomen-područje.

Predavanje o Židovskoj mrtvačnici na groblju Kozala u 17 sati održat će prof. Rina Brumini, dok će se izložba službeno otvoriti u 18 sati. Na projektu su surađivali Vivian Špacapan, Ljubinka Toševa Karpowicz, Eliezer Papo, Daina Glavočić, Dino Marković, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Židovski muzej „Carlo e Vera Wagner“ iz Trsta, a organizatori su uputili posebnu zahvalu obitelji dr. Josipa Musafije, čiji su tekstovi korišteni u pripremi izložbe.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera i broja posjetitelja ograničenog na 50 osoba, mole se zainteresirani da svoj dolazak na izložbu i predavanje u Sinagogi, Ivana Filipovića 9,  obavezno potvrde na broj 0915707613 ili elektroničku poštu zidovskaopcina.rijeka@gmail.com.

Izložba se može pogledati do 15. studenog od 15 do 19 sati ili uz najavu.

Predavanje će se moći pogledati i na platformi Zoom u ponedjeljak, 9. studenog u 18.00h. Predavanje se može pogledati putem adrese https://us02web.zoom.us/j/4133589877 (Meeting ID: 413 358 9877, Passcode: Groblje.

Inicijativa se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te u suradnji s Foto sekcijom KUD-a „Baklje“ i Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari