IZLOŽBA DO 17. RUJNA Dubrovački galijun najbolja maketa 20. državnog natjecanja brodomaketara održanog u Rijeci

 

Samo dan nakon 20. Državnog natjecanja brodomaketara, u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka otvorena je Hrvatska ocjenska izložba maketa brodova „Rijeka 2015“.

Najboljom maketom natjecanja, koje je održano prema nacionalnim pravilima ocjenjivanja, sa 92,33 boda proglašen je Dubrovački galijun Mladena Mitića.

Suci, u sastavu Luciano Keber (glavni sudac), Mladen Mitić, Miroslav Fabijanić i Krešimir Šurina, su čak pet maketa ocijenili brojem bodova dovoljnim za srebrno odličje.

Škuna Vila Velebita Branimira Šoića ocijenjena je sa 88,67 bodova. Kristijanu Popeškiću pripala su čak dva srebrna odličja – jedno za Lovranski guc sa 84,33 bodova te drugo za Pasaru koja je ocijenjena s 82,67. Bark Ban Mažuranić Edija Šimetića žiri je ocijenio 82 boda, a Gajetu falkušu Željka Fredotovića s 81,67 bodova.

 

Brončanu medalju sa 75 bodova osvojio je Mili Šantić za maketu Štilca, a druga je pripala Mariju Bičiću za Trabakul (73 bodova).

20. Državno natjecanje brodomaketara održano je u nedjelju, 06. rujna, u CTK Rijeka. Natjecalo se 11 maketa brodova, u tri kategorije – HR-A makete na vesla i jedra, HR-B makete na motorni pogon i HR-E makete brodova u boci. Ove godine u konkurenciji za odličja su se mogle naći samo makete hrvatskih brodova i brodica jer je natjecanje održano prema nacionalnim pravilima ocjenjivanja.

Kako to već tradicionalno biva, dan poslije natjecateljske makete se zajedno s onima van konkurencije postavljaju na Hrvatsku ocjensku izložbu maketa brodova „Rijeka 2015“.

Izložba je ocjenska jer je još jedno odličje nedodijeljeno – nagrada publike. Posjetitelji i posjetiteljice, koji izložbu mogu posjetiti do 17. rujna u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka (Školjić 6), odlučit će kome će ona pripasti.

Izložba je otvorena svakog radnog dana od 9.00 do 20.00, te vikendom od 10.00 do 15.00 sati. Osim u glasovanju, na besplatnoj izložbi, publika može okušati sreću i u tomboli.

Na ovogodišnjoj izložbi, organizatori su posebno mjesto dodijelili dvojici brodomaketara koji su ih nedavno napustili, a svojim djelima neizmjerno su zadužili hrvatsko brodomaketarstvo – Bogoljubu Dokmanoviću i Josipu Rumori čije su makete izložene na Hrvatskoj ocjenskoj izložbi maketa brodova „Rijeka 2015“.

Državna natjecanja brodomaketara organiziraju se od 1995. godine u Rijeci, te su postala tradicionalna manifestacija u našem gradu. Ove godine organiziraju ga Hrvatski savez brodomaketara, Centar tehničke kulture Rijeka i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a financijski podupiru Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Manifestacija je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

galijun2

U ime Grada Rijeke svečanom proglašenju pobjednika nazočio je zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Miroslav Matešić.
(I.N./GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari