BOGAT PROGRAM

Izložbe, koncerti, festivali, filmovi, performansi… Sve to i još puno više očekuje nas u programu nove sezone HKD-a na Sušaku i Galerije Kortil

U Strossmayerovoj ulici 1 s krajem ljeta kreće još jedna nova sezona Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Što nas sve očekuje na pozornici HKD-a i u izložbenom prostoru Kortila na konferenciji za medije najavili su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić i voditeljica galerije Kortil Jolanda Todorović.

Programi u HKD-u, nakon kraće ljetne stanke, započeli su već krajem kolovoza otvaranjem izložbe Grad i transformacija u galeriji Kortil kojom se obilježava 30-ta obljetnica prijateljstva između gradova Neussa i Rijeke. Radove Melanie Richter, Stefanie Minzenmay, Vere Lossau i domaćih snaga Nikole Ukića, Igora Eškinje, Slavena Tolja i Nemanje Cvijanovića moguće je pogledati još do 6. rujna.

Veliku dvoranu HKD-a na Sušaku otvara 4. History Film Festival koji će od 8. do 12. rujna prikazati 21 film uz bogati popratni program. Festival će se zavući u sve dijelove HKD-a, a uz razgovore s autorima filmova, predavanje, promociju monografije, igranje igre MemoRI, najavljen je i posebni program RI–thinking History Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture koji će prigodnom izložbom i projekcijama filmova obilježiti 100-tu godišnjicu rođenja Federica Fellinija te zanimljivu izložbu Mala kronika – klasici Zagrebačke škole crtanog filma u Kortilu.

Performans MILK Voices 15. rujna izvodi vodi nas u šetnju od Korza do arheološkog parka Principij, a na šetnju nas vode suvremena plesna skupina EN-KNAP, Putokazi i pjevač Michael Schiefel. Nastao u produkciji EN-KNAP Productions i Goethe instituta, performans inspiraciju pronalazi u priči o Aleksandrinkama, slovenskim ženama iz primorske regije koje su početkom 20. stoljeća emigrirale u Aleksandriju u Egiptu da bi kao dojilje radile za bogate francuske i engleske obitelji.

Projekt Žiroskop na pozornicu HKD-a 16. rujna donosi predstavu Escape Room, a 19. rujna Lela Kaplowitz koncertom predstavlja svoj novi glazbeni projekt To One. Slijedi jedan stand-up – 21. rujna, nakon prvotne odgode, u Rijeku dolazi Goran Vugrinec sa svojim urnebesnim Detaljima. Nakon odgode dolazi i predstava Bilježnica Robija K. Satiričkog kazališta Kerempuh. Ova kultna satirička kolumna Feral Tribuna svoju će kazališnu inačicu u Rijeci prikazati 24. rujna.

HKD najavljuje i jednu ekskluzivu – Riječani će prvi u Hrvatskoj moći pogledati predstavu Majstori Kazališta Moruzgva, a premijera ove predstave u režiji Krešimira Dolenčića, s glumačkim imenima kao što su Petra Dugandžić, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin, u HKD dolaze 25. rujna. Ovom predstavom nastavljaju se gostovanja Kazališta Moruzgva, a za listopad je već najavljen cabaret Vla-vla-Vlajland, svojevrsni hommage velikanki dijalektalne stand up forme Neli Eržišnik.

Od forme cabareta tu je još i mono-komedija Disco Baba Arijane Čuline, očekuje nas predstava Pokopaj me nježno Teatra Kerekesh te jake snage izvaninstitucionalne produkcije – plesna predstava skupine Chikaz i predstava Dragocjeni biser umjetničke organizacije KRILA u sklopu festivala suvremenog kazališta TranziT.

Novost u stalnom repertoaru HKD-a od ove godine je festival svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno, koji se od 1. do 3. listopada organizira u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, ali i u budućnosti ostaje pod paskom HKD-a. Festival ove godine u svom glazbenom dijelu najavljuje jaka imena suvremene etno scene – LADO Electro i Božo Vrećo nastupit će na pozornici HKD-a, a susjedna terasa hotela Neboder bit će mjesto susreta za ljubitelje najrazličitijih etno-zalogaja uz glazbenu pratnju domaćih sastava Če bo bo, če na na. i Veja. Svo bogatstvo svoje tradicije na folklorom programu na trgu ispred Građevinske škole pokazat će predstavnici manjina koje djeluju u Rijeci, uz glazbenu podršku riječkog dvojca Hormonika Balkanika, ali i u izložbenom dijelu programa u atriju HKD-a i galeriji Kortil.

Dragi gosti kao i svake godine bit će Gradsko kazalište lutaka s jubilarnom 25. revijom lutkarskih kazališta, a kraj godine i blagdane HKD će obilježiti božićnim gala-koncertom Damira Kedže.

Kortil koji svojim izložbenim programom djeluje u sklopu HKD-a još od 1997. godine, a za novu sezonu 2020./2021. najavljuje niz zanimljivih izložbi, od kojih će neke zasigurno privući veliki broj ljubitelja tema koje će se njima obrađivati. U takve svakako spada Mala kronika – klasici Zagrebačke škole crtanog filma koja nas uz filmove, crteže, skice, celove i autentične predmete u rujnu uvodi u čarobni svijet animacije. U sklopu Dana talijanske kulture u Kortil tijekom listopada dolazi izložba Pola stoljeća s Alanom Fordom koja će predstaviti povijest izdavačke kuće i njegovih autora, originalni Magnusov dizajn prije i poslije Alana Forda te grafičke ploče s likovima iz stripa. Početkom studenog, u sklopu Međunarodne revije lutkarskih kazališta, bit će postavljena izložba povodom obilježavanja 60. obljetnice Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Nastavno na izložbu iz 2019. godine u drugom dijelu studenog očekuje nas Glowing globe / Sound of Science Centra za inovativne medije koji se u ovom izdanju programski fokusira na umjetničko-znanstveno istraživanje zvuka u suvremenoj novomedijskoj umjetnosti. Kraj godine rezerviran je za multikanalnu zvučnu instalaciju  Abyssos – duša žene Tonija Meštrovića. U najavi za 2021. je Sedam lica grada, interdisciplinarni umjetničko-edukativni projekt koji će spajanjem inovativnih, novomedijskih izložbenih i izvedbenih praksi, posjetiteljima programa prezentirati i komunicirati sadržaje moderne riječke povijesti, izložba suvremene umjetnosti Crne Gore te izložba tijela ARTIssue u produkciji skupine K2K.

Program Kortil uživo kojeg galerija provodi u sklopu projekta Žiroskop i Programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, nadovezuje se na ljetne aktivnosti i održane radionice streetarta i VJ-inga. Nastavlja se s radionicama prostornog uređenja trga ispred škola, dizajna i izrade klupe u javnom prostoru trga te radionice Priče sa Sušaka. Program se provodi u suradnji sa zajednicom u okruženju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari