POPULARNA IZLOŽBA

Izložbu ”51000 Bathazargrad” pogledalo je ukupno 12 tisuća ljudi

Zatvorena je izložba „51000 Balthazargrad“, koja je u sklopu programa Dječja kuća, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture bila postavljena u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Od 24. listopada 2020. do 28. veljače 2021.g., u 101 radni dan, omiljenog genijalnog Profesora i njegov razigrani svijet za koji je upravo Rijeka autoru Zlatku Boureku poslužila kao glavna inspiracija, razgledalo je više od 12 tisuća posjetitelja, koji su unatoč epidemiološkim mjerama koje su se cijelo vrijeme strogo provodile, iz dana u dan vjerno posjećivali Muzej.

Izložba „51000 Balthazargrad“ na atraktivan je, zabavan i interaktivan način ispričala priču o nastanku animiranog filma Profesor Balthazar, o mnogim slojevima koji se otkrivaju gledanjem njegovih dogodovština, ali i o važnosti serijala u kontekstu vremena u kojem živimo. Prva je to ovako velika izložba za djecu održana u sklopu programa EPK, s čvrstom vjerom da su djeca odrasla u Europskoj prijestolnici kulture nositelji bolje budućnosti u kojoj želimo živjeti.

– Mislimo da smo izložbom ostvarili ciljeve koje smo si zadali, a prvenstveno se odnose na senzibilizaciju djece s kulturom i umjetnošću te prostorima kulture. Mnoga su djeca, ali i njihovi roditelji baš zbog ove izložbe po prvi put posjetili neki muzej, a određen broj njih sigurno će se i vratiti, rekla je po završetku izložbe voditeljica programa Dječja kuća, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture Jelena Milić i izrazila nadu kako će čarobni Balthazargrad djeci u sjećanju ostati još dugo:

– Nadamo se da smo i roditeljima, nonama i nonićima uspjeli prizvati lijepa sjećanja i vratiti ih u neka druga, možda već i pomalo zaboravljena vremena pa makar i na jedno poslijepodne, naglasila je.   Osim toga, riječka izložba o omiljenom animiranom geniju odala je priznanje povijesnoj važnosti ovog umjetničkog koncepta koji odgovara konceptu Europske prijestolnice kulture kao luke različitosti i uvažavanja, znanosti i činjenica, mašte i igre, slobode i zajedništva, lokalnog i globalnog. U svakoj epizodi Balthazara nalaze se upravo te vrijednosti.

Podsjetimo, Rijeka 2020 i MMSU ovu izložbu postavili su u suradnji s kustosom Željkom Luketićem (Jučer Danas Sutra – Platforma za audiovizualna istraživanja), dok dizajn postava i grafičko oblikovanje izložbe potpisuje Brigada – Zoja Ivanišević, Kristina Volf i Ena Tadej.

Za pisanje i obradu teksta izložbe zaslužan je bio Utorak – Jakov Vilović, a za dizajn svjetla Ivan Marušić Klif. Izložba je održana u partnerstvu s Ultra linkom d.o.o. i Zagreb filmom. Sponzorski su izložbu podržali: SPAR Hrvatska, dm – drogerie markt d.o.o., TOWER CENTER RIJEKA i Algida.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari