IZMJENA U KORIST RODITELJA: Predloženo izjednačavanje cijene gradskih i privatnih vrtića

Mentori će za osvojeno prvo mjesto biti nagrađeni s 1.500 kuna, za osvojeno drugo mjesto s 1.000,00 kuna, a za treće s 500 kuna

Na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću nalazi se nacrt Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Rijeke za pedagošku 2018./2019. godinu, kojom se predlaže izjednačavanje cijena gradskih i privatnih vrtića koju plaćaju roditelji.

Odluka je to koja se donosi svake godine s ciljem utvrđivanja stanja i potreba te uvjeta i programa u gradskim, ali i deset dječjih vrtića drugih osnivača.

Kako je na 20. gradonačelnikovom kolegiju kazala pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, ovogodišnjim programom predložena je izmjena u korist roditelja.

„Iako Grad Rijeka kontinuirano širi kapacitete Dječjeg vrtića Rijeka, pa su u posljednjih godina osigurano sveukupno 600 novih mjesta u gradskim vrtićima, i dalje postoji jako velika potreba za smještaj djece u vrtiće. S obzirom na to da obuhvat djece predškolskim odgojem nije na onoj razini koju bismo željeli, kako bi djeci omogućili pohađanje dječjeg vrtića i omogućili što ujednačeniju kvalitetu programa, predlažemo da roditelji s područja grada Rijeke koji upisuju dijete u jedan od vrtića drugih osnivača na području grada Rijeke, plaćaju istu cijenu redovnog vrtićkog ili jasličkog programa, kao i u gradskim vrtićima,“ kazala je pročelnica Sušanj istaknuvši kako će sredstva za izjednačavanje cijena, potvrdi li Gradsko vijeće odluku, osigurati u proračunu Grada Rijeke od 1. siječnja 2019. godine.

Uvođenje novčanih nagrada za mentore uspješnih učenika

Prije usvajanja na Gradskom vijeću, na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću nalazi se i Odluka o nagradama Grada Rijeke za posebna postignuća učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama, kojom se predlaže uvođenje godišnjih nagrada mentorima čiji učenik ostvari jedno od prva tri mjesta na međunarodnoj razini natjecanja, susreta i smotri sa najmanje pet država učesnika te državnoj razini natjecanja, susreta i smotri.

Tako će mentori za osvojeno prvo mjesto biti nagrađeni s 1.500 kuna, za osvojeno drugo mjesto s 1.000,00 kuna, a za treće s 500 kuna. Uspješnim učenicima dodjeljivat će se plakete i prigodni pokloni.

Prema riječima pročelnice Sušanj, radi se o važnim izmjenama, kojima se prepoznaje i nagrađuje trud nastavnika koji ulažu dodatne napore i vrijeme da bi djeci kod kojih su prepoznali darovitost, razvijali dodatna znanja.

„Ovim prijedlogom želimo stati uz bok nastavnicima, smatrajući da im trebamo dati takvu podršku u vremenima kad su u društvu malo cijenjeni,“ kazala je pročelnica Sušanj.

Stipendistima u deficitarnim zanimanjima obveza zapošljavanja u gradskim ustanovama

Do kraja ovog tjedna na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću će se naći i izmjene Odluke o stipendiranju studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području grada Rijeke.

Izmjenama se predlaže obveza studenata koji se obrazuju za defiticarna zanimanja, kojima se stipendije dodjeljuju na podataka prikupljenih od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i potreba u ustanovama Grada, nametanje obveze da na radu u gradskim ustanovama provede najmanje onoliko vremena koliko je primao stipendiju. Na ovaj način želi se doprinijeti rješavanju negativne situacije uzrokovane nedostatkom stručnih kadrova u ustanovama na području grada Rijeke.

Također, odlukom se definira i da se korisnik stipendije oslobađa obveze zapošljavanja ako ne snosi odgovornost što do zapošljavanja nije došlo ili ako je do prestanka radnog odnosa u ustanovi došlo bez njegove krivnje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views