GRAD RIJEKA SE ZADUŽUJE: Do novca iz EU-fondova vlastitim učešćem Grada

Gradskom vijeću s gradonačelnikovog kolegija poslan je prijedlog odluke o zaduživanju Grada Rijeke u iznosu od 158,6 milijuna kuna za realizaciju kapitalnih projekata

Kreditnim zaduženjem osigurao bi se dio financijskih sredstava za provođenje gradskih kapitalnih projekata, i to revitalizacije kompleksa Benčić, s uređenjem Gradske knjižnice Rijeka i Dječje kuće te uređenjem javnih površina i izgradnjom pripadajuće infrastrukture, kao i energetske obnove dječjih vrtića Kvarner, Krnjevo, Podmurvice, Potok, Veseljko te osnovnih škola Pećine, Podmurvice, Škurinje, Kozala, Ivana Zajca i Gelsi.

Riječ je o projektima čija je ukupna vrijednost 250,3 milijuna kuna. Od tog će se iznosa, 76,8 milijuna kuna osigurati putem EU fondova, 19,9 milijuna kuna osigurat će Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a ostatak od 158,6 milijuna kuna čini vlastito učešće Grada, koje će se osigurati putem kreditnog zaduženja, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Kompleks Benčić ispao skuplji no što se mislilo…

Kako je pojasnio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, do nesrazmjera u visini sredstava koja se osiguravaju putem EU fondova i iz vlastitog učešća došlo je zbog činjenice da se kod uređenja kompleksa Benčić sredstva EU fondova mogu koristiti samo za pokriće troškova građevinskih radova, ali ne i nabavku opreme koju će Grad Rijeka sam financirati, kao što će se iz proračuna osigurati svih 35 milijuna kuna potrebnih za uređenje javnih površina i prateće infrastrukture u kompleksu Benčić, najvećem infrastrukturnom zahvatu koji prati projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Također, vlastito učešće Grada Rijeke u projektima energetske obnove nešto je veće, budući da sredine koje po indeksu razvijenosti spadaju u razvijenija područja dobivaju manje EU sredstava po projektu od nerazvijenih, kao što i gradovi u primorskom dijelu zemlje zbog različitih klimatskih uvjeta mogu dobiti manji iznos potpore od kontinentalnih sredina.

Obersnel: „Banke uvjerene u stabilnost gradskog proračuna“

„S obzirom na to da se radi o značajnom financijskom iznosu, koji je nemoguće osigurati iz proračuna, u proračunima za 2018., ali i naredne dvije godine planirali smo zaduživanje te proveli postupak nabave kredita putem poziva poslovnim bankama. Ponude su dostavile Zagrebačka i Erste banka, od kojih je ponuda Erste banke ocijenjena puno povoljnijom u kontekstu kamatne stope i ukupnog troška kredita. Naime, Erste banka ponudila je fiksnu kamatnu stopu od 1,59 %, što je dovoljna poruka onima koji smatraju da je Grad u krizi i da ne postoji povjerenje u gradski proračun,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Gradskom vijeću poslane su zasebne odluke o zaduživanju – jedna koja se odnosi na projekte koji imaju potporu iz EU fondova, koja ne ulazi u ukupnu stopu zaduženja Grada Rijeke, a druga koja uključuje samo nabavku kreditnih sredstava za uređenje okoliša i infrastrukture u kompleksu Benčić te se ubraja u ukupnu kreditnu obvezu Grada Rijeke, koja na godišnjoj razini može iznositi najviše do 20% ostvarenih prihoda.

Usvoji li Gradsko vijeće odluke o zaduživanju, one moraju dobiti suglasnost Ministarstva financija i Vlada RH.

Zahtjev i za dodatnim zaduženjem

Krajem ove ili početkom sljedeće godine Grad Rijeka će uputiti zahtjev i za dodatnim zaduženjem, kojim će se financirati vlastito učešće u projektima financiranim iz EU fondova.

Naime, proračunom za 2018. godinu te projekcijama za 2018. i 2019. godinu, planirana je realizacija još nekoliko strateških kapitalnih projekata, i to uređenje Energane, budućeg inkubatora za kreativne industrije i društvene inovacije, energetska obnove dodatnih pet objekata osnovnih škola i dječjih vrtića, kao i energetska obnova zgrade Muzeja grada Rijeke.

Kako je rečeno na kolegiju, za ove se projekte vrijedne ukupno 58,5 milijuna kuna, za koje će se Grad Rijeka zadužiti u iznosu od 27,1 milijun kuna. Naime, kredit se može podignuti samo za one projekte koji su prošli prethodnu proceduru prijave i odobrenja EU sredstava.

Gradskom vijeću upućen je i prijedlog izmjena i dopuna Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Rijeke za 2018. godinu, u koji je potrebno ugraditi iznos novog zaduživanja.

Donesen niz odluka vezanih uz rad gradske tržnice

Gradskom vijeću upućen je prijedlog izmjena Tržnog reda na tržnicama na malo u Gradu Rijeci, a gradonačelnik je donio nekoliko odluka također vezanih uz tržnice, prije svega odobrio TD Rijeka plus da preuzme obavljanje tržne djelatnosti i na Tržnicama Zamet, koje su donedavno bile u vlasništvu prijašnjeg koncesionara nad riječkim tržnicama.

Gradonačelnik je ujedno dao prethodnu suglasnost na odluku o radnom vremenu tržnica, Plan prodajnih mjesta na tržnicama, kao i Cjenik kojim se utvrđuje visina iznosa zakupnine, naknade i rezervacije za korištenje prodajnih mjesta, naknade za korištenje prostora skladišta, tehničkih sredstva i uređaja potrebnih za podaju na tržnicama na malo.

TD Rijeka plus je od preuzimanja upravljanjem tržnicama u srpnju prošle godine u tržnice investirao 9,5 milijuna kuna, što uključuje kupnju Tržnice Zamet te nabavu opreme i novih prodajnih mjesta.

Izmjene Općeg programa mjera poticanja poduzetništva

Ovog tjedna na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću će se naći i izmjene Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke, predložene kako bi gradska uprava na efikasan način mogla odgovoriti na potrebe poduzetnika, koje se stalno mijenjaju u dinamičnom poduzetničkom okruženju. Opći program je također usklađen i s nizom strateških i programskih dokumenata donesenih na državnoj razini.

„Pored toga, praćenjem realizacije mjera iz Općeg programa mjera te u kontinuiranoj komunikaciji s poduzetnicima, javila se potreba da se postojeći program dodatno približi potrebama poduzetnika kako bi se ostvarili postavljeni ciljevi,“ kazala je pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Jana Sertić.

Nacrtom prijedloga Izmjena i dopuna Općeg programa mjera predlaže se donošenje jednostavnijeg pravnog okvira poticanja razvoja riječkog poduzetništva prilagođenog potrebama poduzetnika.

Predložene su izmjene, proširivanja ili ukidanja mjera, a jedna od zanimljivijih izmjena se odnosi na proširenje potencijalnih korisnika mjere „Subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme“, s time da se za različite djelatnosti poduzetnika predviđaju različiti maksimalni iznosi potpora. Također, kako bi se osiguralo postizanje ciljanih učinaka dodjele potpora predloženo je propisivanje minimalnih iznosa traženih potpora male vrijednosti, kao i uvođenje kvalitativnih kriterija dodjele potpora male vrijednosti kroz javni poziv za dodjelu potpora.

Povećanje socijalne uključenosti korisnika nužnog smještaja

Udruga Terra provodit će program povećanja socijalne uključenosti korisnika nužnog smještaja. Udruzi Terra odobreno je 100 tisuća kuna za provođenje projekta “Povećanje socijalne uključenosti korisnika nužnog smještaja Grada Rijeke”. Glavni cilj projekta je poboljšanje socijalnog, zdravstvenog i psihološkog položaja i statusa korisnika svih dobnih skupina nužnog smještaja Grada Rijeke te povećati njihovu povezanost sa zdravstvenim i socijalnim ustanovama s posebnim naglaskom na povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Sredstva su udruzi dodijeljena temeljem javnog poziva.

Izmjene odluka vezane uz zakup poslovnih prostora

Gradskom vijeću upućene su dvije odluke vezane uz zakup poslovnih prostora, koje su prošle postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Kako na prijedlog Odluke o zakup poslovnog prostora stigla je jedan prijedlog, koji nije mogao biti prihvaćen je u suprotnosti sa zakonom, a na prijedlog Odluke o uvjetima i postupku javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora nije stigla niti jedna primjedba, odluke su Gradskom vijeću upućene prema prvotnom prijedlogu gradonačelnika.

Na kolegiju je usvojen Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara na području grada Rijeke za 2018. godinu s Planom motrenja, čuvanja i ophodnje otvorenog prostora i građevina za koje prijeti povećana opasnost od nastajanja i širenja požara, kao i Odluka o ustrojavanju motriteljsko-dojavne službe. Kako je kazao pročelnik Odjela za gradsku upravu i samoupravu Mladen Vukelić, Odlukom gradonačelnika, za rad riječke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja ove je godine izdvojeno 200 tisuća kuna, dok će se Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa – Grupa potražnih pasa Rijeka poduprijeti s 20 tisuća kuna.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views