Izmjene Proračuna PGŽ prihvaćene s 31 glasom za; 5 zastupnika HDZ-a glasalo protiv

Na dnevnom redu 22. sjednice Županijske skupštine bili su prijedlog Razvojne strategije PGŽ za 2016-2020., prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Primorsko-goranske županije za 2016. godinu s projekcijama za naredne dvije godine, prijedlog odluke o izvršavanju proračuna PGŽ za 2016. godinu i druge teme.

EU sredstvima do razvoja Primorsko-goranske županije

Uoči sjednice, pročelnik Ljudevit Krpan osvrnuo se na prioritete Primorsko-goranske županije rekavši da ostaju isti kao i proteklih godina. “Svi naši pokazatelji su pozitivni i da ne treba mijenjati ono što je kvalitetno. Naravno, trebamo ih prilagoditi novim okvirima unutar EU. Održivo i konkurentno gospodarstvo, jačanje regionalne samouprave, ravnomjerni razvitak, kvalitetni ljudski potencijali i povećanje kvalitete života ostaju temeljne odrednice razvoja naše županije. S ove osnove Primorsko-goranska županija će nastojati osigurati što više bespovratnih sredstava EU”, rekao je Krpan.

Pročelnik je istaknuo da je u ovom trenutku važna specijalizacija gospodarstva i naglasak na tradicionalne djelatnosti, moderno brodarstvo, drvnu industriju, razvoj turizma i prometnog te energetskog sektora. Time će se, rekao je Krpan, stvoriti inovativno okruženje u kojem će svaki poduzetnik naći mjesto za sebe, što će rezultati povećanjem kvalitete života građana.

Primorsko-goranska županija surađuje s državom kako bi se realizirali neki od najvažnijih projekata. Jedna od aktivnosti koja je uspješno prošla je dobivanje sredstava za uređivanje teretnog kolodvora na Brajdici i modernizacija željezničke pruge.
“Bitno je da projekti ne stanu, bitno je da su dobro pripremljeni i da doprinose kvaliteti života naših građana”, zaključio je Krpan.

Proračun

Župan Zlatko Komadina objasnio je promjene u proračunu rekavši da je proračun ove godine nov i pokazuje širinu djelatnosti Županije, prije svega školstva i zdravstva. 50% proračuna od 707 milijuna kuna usmjereno je u zdravstvo, a 28% u školstvo i socijalu.

“Vidi se socijalna komponenta proračuna, a ništa ne zaostaje razvojna jer i dalje se gradi više nego u prethodnom proračunu, unatoč smanjenju izvornog dijela proračuna. Preraspodijelili smo se prema onome što nam je zadaća”, zaključio je župan.

U proračunu je vidljivo i da se smanjio izvorni prihod poreza na dohodak, a razlog tome su zakonske izmjene na razini države. Kada to ne bi bilo tako, rekao je župan, moglo bi se realizirati i više kapitalnih investicija.

Odluke

Županijska skupština jednoglasno je donijela Strategiju Primorsko-goranske županije za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Proračun je prihvaćen većinom glasova – 31 za, 5 protiv iz redova zastupnika HDZ-a i 1 suzdržan.

(pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari