'U SKLADU S PLANOM I PROGRAMOM'

‘Iznimni rezultati’ rada županijskih ustanova JU Priroda i Zavoda za prostorno planiranje u 2021. godini

‘Obje ustanove poslovale su u skladu s planom i programom, unutar predviđenih sredstava te ostvarile iznimne rezultate’, izvijestila je resorna pročelnica Koraljka Vahtar Jurković

Na današnjoj redovitoj tjednoj konferenciji za novinare župana Zlatka Komadina bilo je riječki i o poslovanju županijskih ustanova.

Resorna pročelnica Koraljka Vahtar Jurković izvijestila je o godišnjim izvješćima o radu županijskih ustanova JU „Priroda“ i Zavoda za prostorno planiranje u 2021. te navela da su obje ustanove poslovale u skladu s planom i programom, unutar predviđenih sredstava te ostvarile iznimne rezultate.

JU Priroda obavila je brojna istraživanja i praćenja stanja u prirodi te izvršila 54 nadzora. Sudjelovala je u izradi Planova upravljanja zaštićenim područjima i ekološkom mrežom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za područja otoka Krk, Rab i Gorskog kotara.

U protekloj godini uspješno je završen projekt „Centar za velike zvijeri“ u Staroj Sušici koji je od otvorenja, 10. srpnja do prosinca 2021. zabilježio čak 5500 posjetitelja i iznimno pozitivne impresije, posebice onih najmlađih. Pročelnica je dodala da je izvršena financijska revizija projekta od strane SAFU-a te je utvrđeno da je sve obavljeno prema planu i unutar zadanih sredstava.

Zavod za prostorno uređenje koji, osim izrade županijskog prostornog plana, pomaže i JLS-ovima u izradi vlastitih, te upravlja informacijskim sustavom prostornog uređenja, donio je četverogodišnje Izvješće o stanju u prostoru 2017. – 2020. koje će se naći pred članovima Županijske skupštine na narednoj sjednici.

Građevinska područja obuhvaćaju tri posto površine županije

Prema izvješću, građevinska područja obuhvaćaju tek tri posto površine županije, a građevinska područja naselja izgrađena su s oko 80 posto, izdvojena s oko 40 posto.

Unatoč negativnim demografskim pokazateljima, prema gospodarskim, PGŽ je među najrazvijenijim županijama, a vidljiv je napredak i u izgradnji društvene, prometne i vodoopskrbne infrastrukture i odvodnje. U navedenom razdoblju, doneseno je 140 prostornih planova, 415 ih je na snazi, a još 100 u izradi.

Riješen je veliki dio od 45 tisuća predmeta za legalizaciju i zamjetno je dvostruko povećanje dozvola za gradnju što je indikator gospodarskog oporavka, kazala je pročelnica.

Neke od preporuka iz izvješća su nastavak usklađenja županijskog prostornog plana s onima jedinica lokalne samouprave, izrada kataloga brownfield područja s prijedlozima revitalizacije i nastavak projekata prilagodbe klimatskim promjenama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari