IZVJEŠĆE PROČELNIKA: Kulturne ustanove Grada Rijeke imale dinamičnu godinu s puno dobrih rezultata

Kulturne ustanove Grada Rijeke imale su također dinamičnu godinu s puno dobrih rezultata, sumirao je izvješće za 2015. godinu pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar.

Šarar je na kolegiju gradonačelnika, prenose mrežne stranice Grada Rijeke, istaknuo kako je je protekli period obilježilo spajanje nekoliko velikih projekata, ali i rad na kandidaturi za EPK-a 2020.

Među iskoracima u načinu funkcioniranja i infrastrukturi pročelnik Šarar izdvojio je otvorenje mini kina u sklopu Art kina, sudjelovanje Muzeja Grada Rijeke u izložbama na Korzu, rada na preseljenju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i kazališnih radionica HNK Ivana pl. Zajca.

šarar kolegij

Osim toga, riječko kazalište tijekom cijele prošle godine koristilo je i drugu pozornicu u prostoru HKD-a na Sušuku, kao jedino nacionalno kazalište koje ima i drugu pozornicu.

Gradska knjižnica Rijeka je nakon tri mjeseca problema s Centralnim odjelom preselila u Filodrammaticu, otvorena je podružnica knjižnice na Trsatu, a u pogonu je i novi bibliokombi.

Paralelno sa svim tim aktivnostima Muzej Grada Rijeke cijelu je godinu sudjelovao u pripremi muzejskih postava na brodu Galeb i aktivno radio na vlastitom preseljenju, koje će se dogoditi uz pomoć europskih sredstava.

„Cijela 2015. godina bila je zapravo jedno veliko planiranje promjena koje će se dešavati sljedećih godina. Sve to skupa rezultiralo je ozbiljnijim odnosnom prema publici budući da su, osim Gradske knjižnice Rijeka, sve ostale ustanove povećale broj posjetitelja za 20 posto“, rekao je Šarar.

HNK Ivana pl. Zajca izveo je čak 23 premijerna naslova i 30 koncerata, a Art kino u petoj godini rada udvostručilo svoju publiku. Lani je proglašeno najboljim nezavisnim kinom, a čak 30 posto prihoda ostvaruje kroz vlastito poslovanje. S 40 tisuća posjetitelja postalo je najposjećenija gradska ustanova što je veliki uspjeh za ustanovu sa samo 11 zaposlenika. Gradsko kazalište lutaka Rijeka također je značajno povećalo prodaju karata.

„Mislim da smo u institucionalnoj kulturi na jakom dobro putu. MMSU je dobio 450 tisuća eura iz EU-fondova za novi četverogodišnji ciklus, što dokazuje da se može se rasti i bez rasta sredstava od Grada Rijeke. Sve je posljedica intenzivnog rada, i iako u nekim ustanovama postoje poteškoće, uspjeli smo izvući maksimum“, zaključio je Šarar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari