FIUMARE 2016.: Kakav bi to festival mora i pomorske tradicije bio bez – Ribarske večeri!

Ribarska večer će se održati u petak 3. lipnja u večernjim satima u Putničkoj luci

Peto izdanje Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare 2016. održat će se u Rijeci 0d 1. do 8. lipnja. I ove godine za posjetitelje je pripremljen atraktivan program na Korzu i uzduž Mrtvoga kanala, oko riječkog kazališta i tržnice, luke, lučkog akvatorija te Terminala!

Svečano otvorenje festivala održat će se u četvrtak 2. lipnja ispred Narodnog kazališta Ivana pl. Zajca uz bogati kulturno-zabavni program i počasni defile Gradske straže Bakar i Bokeljske mornarice, “Bakarskih kapetana i gospode”, Kluba prijatelja Grada Trsata te nastup vokalno instrumentalnih sastava, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Ovogodišnji program Fiumare je izuzetno bogat: u sklopu Festivala kojeg će se održati izložba tradicijskih barki na Korzu i u Mrtvom kanalu, radionice tradicijskih zanata i pomorskih vještina, znanstveno-popularna predavanja, prigodne izložbe u ribarnici i muzejima, dani otvorenih paluba na brodovima u Riječkoj luci, svečana smotru brodova i brodica, regate tradicijskih barki na jedra, jedrenje za djecu i roditelje na tradicijskim barkama, Ribarska večer u Riječkoj luci, ribolovni kupovi, likovne kolonije, stručna vodstva kroz maritimnu baštinu Rijeke, dani otvorenih vrata Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Pomorske škole Bakar, dani otvorenih vrata Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Muzeja Grada Rijeke i Prirodoslovnog muzeja u Rijeci te eko-etno sajam autohtonih proizvoda.

Posebno se ističe nekoliko „mamaca“ za Riječane: građani će moći sudjelovati u jedrenju na tradicijskim barkama te besplatnim obilascima muzeja u sklopu otvorenih vrata!

Atraktivan program čini i smotra brodova i brodica (Rijeka s mora), kao i Ribarska večer koja će se održati u petak, 3. lipnja u večernjim satima, u Putničkoj luci.

Jedan dio programa Fiumare sastavni je dio obilježavanja 150 godina riječkoga torpeda.

Promocija Rijeke i Kvarnera

Ciljevi manifestacije Fiumare su promocija Rijeke i Kvarnera kroz prezentaciju i valorizaciju baštinskih potencijala u području pomorstva, ribarstva i tradicijske brodogradnje organizacijom čitavog niza atraktivnih događanja, ali i prezentacije kvarnerskih destinacija s njihovim specifičnim eko-etno proizvodima.

Osim očuvanja i revitalizacije maritimne baštine, Fiumari je cilj i jačanje potencijala kulturnog turizma u Rijeci, ali i povezivanje Rijeke kao prirodnog i povijesnog središta Kvarnera s ostalim destinacijama čime se dodatno valoriziraju svi baštinski potencijali regije.
Organizatori manifestacije

Organizatori manifestacije su Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre, Grad Rijeka, Primorsko – goranska županija, Lučka uprava Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke i Turistička zajednica Kvarnera, uz potporu čitavog niza drugih gradova i općina, ustanova, institucija i udruga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari