JAČALI BI CIVILNU ZAŠTITU: Lista za Rijeku protiv uvođenja obaveznog vojnog roka

Foto: defender.hr

Lista za Rijeku priprema deklaraciju u kojoj bi se osudile tendencije za uvođenjem vojnog roka na području Hrvatske, BiH i Srbije

Lista za Rijeku protivi se najavi Vlade o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka.

„Koncept skraćenog vojnog roka kojeg je predstavio ministar obrane Krstičević smatramo neozbiljnim, preskupim i uvodom u novu militarizaciju društva. Aktualna Vlada umjesto poticanja mladih na obrazovanje i otvaranje novih radnih mjesta za njih planira vojnu obuku. Sumnjamo da građani Hrvatske sa oduševljenjem gledaju na ideju da se iz već isušenih resursa države odvoji dodatnih 300 do 500 milijuna kuna koliko bi trebao koštao projekt uvođenja obaveznog vojnog roka. S tim bi se se pothvatom ugrozio rast hrvatskog BDP-a, a Hrvatska udaljila od primjera razvijenih država Europe koje imaju dobrovoljni, a ne obavezni vojni rok.“, ističu iz Liste za Rijeku i nastavljaju:

„Hrvatska vojska uspjela je zadovoljiti uvjete koje joj je postavio NATO i u tom kontekstu smatramo potpuno besmislenom utrku u naoružanju između Hrvatske i Srbije u koje se istovaruje zastarjelo naoružanje iz SAD-a i Rusije. U tom smislu Lista za Rijeku priprema deklaraciju koju će predložiti na sljedećoj skupštini naše krovne europske političke stranke EFA-e u Katowicama 30.ožujka. U deklaraciji bi se osudile tendencije za uvođenjem vojnog roka na području Hrvatske, BiH i Srbije te od tih zemalja zatražilo da predviđena sredstva preusmjere u znanost, obrazovanje i kulturu.“, predlaži iz Liste za Rijeku i zaključuju kako su  „potpuno svjesni izazova koji stoje pred Hrvatskom i EU u smislu ukupne svjetske političke situacije te problema sa izbjeglicama“, no smatraju da bi se u zemljama veličine Hrvatske na taj izazov znatno adekvatnije odgovorilo jačanjem sustava civilne zaštite „kojem u ovom trenutku nisu posvećene dovoljna pažnja i sredstva“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari