JOŠ PET DANA ZA PRIJAVE! Donosimo program, pravilnik i itinerer 26. Maškaranog autorallyja Pariz-Bakar

Maškare u svima bude veselje i zaigranost stoga probudite kreativnost, postanite što želite i dođite na 26. Maškarani autorally Pariz Bakar!

Autoklub Rijeka s partnerima tradicionalno i ove godine priprema najluđi, najotkačeniji i najpopularniji Maškarani autorally Pariz-Bakar koji će ove godine doživjeti svoje 26. izdanje što ga svrstava u najstariju kontinuiranu prateću manifestaciju Riječkog karnevala

Zbog ljubavi prema automobilima i maškarama te oslanjajući se na tradiciju od 1990. godine sportaši Autokluba Rijeka organiziraju Maškarani autorally Pariz-Bakar koji je do danas prerastao u svojevrsni brend i sastavni dio Riječkog karnevala, važan kotačić bez kojega Riječki karneval ne bi bio isti.

Parodija na poznati rally Pariz-Dakar

Maškarani autorally Pariz-Bakar nastao je kao parodija na poznati rally Pariz-Dakar na kojem je 1990. godine nastupao poznati hrvatski automobilist Tihomir Filipović.

Ovogodišnji 26. Maškarani autorally Pariz – Bakar održava se u subotu, 11. veljače 2017. godine sa startom u 10.05 sati na Parizu podno Trsata (Ulica Krimeja).

Suorganizatori rally-a su: Grad Rijeka, TZ Grada Rijeka, Grad Bakar, TZ Grada Bakra, Općina Kostrena, Općina Čavle, TZ Općine Čavle, KU Špažićari, Škrljavske maškari i Bakarske maškare.

Ovogodišnje izdanje Maškaranog autoally-a Pariz-Bakar identično je prošlogodišnjem, što znači da maškarani autorally ponovno prolazi mjesta riječkog prstena, od Pariza i Korza preko Orehovice, Svilnog, Čavli, Cernika, Mavrinci, Kukuljanova, Škrljeva, Kostrene do grada Bakra.

Naime, u prošloj godini u kojoj je Autoklub Rijeka proslavio 70. godina postojanja i četvrtinu stoljeća održavanja Maškaranog autorally-a Pariz – Bakar izmijenjen je i itinerer istog. Maškarani autorally kroz povijest mijenjao je svoju rutu prolaska te je na taj način oživljena nekadašnja ruta koja je ponovno spojila mjesta riječkog prstena od Orehovice, Svilnog, Čavli, Cernika, Mavrinci, Kukuljanova, Škrljeva, Kostrene do Grada Bakra. Isto je i ove godine uz pomoć suorganizatora kojima se iz AK Rijeka zahvaljuju na gostoprimstvu.

Pravilnik natjecanja

Rally se vozi prema Posebnom pravilniku oslanjajući se na sportska pravila Hrvatski auto karting saveza. Sastoji od vožnje po zadanom putu – itinereru i posebnih ispita spretnosti – vožnjom među čunjevima na poligonu.

Dužina samog rally-a je 37.8 km, vrijeme vožnje je oko 120 minuta. Specifičnost ovog autorally-a u je što svi sudionici, njihova vozila kao i svi suci moraju biti maskirani, pokazujući svoju maštovitost i kreativnost.

Pravo sudjelovanja imaju uredno prijavljeni vozači sa važećom vozačkom i prometnom dozvolom te auto osiguranjem. Sa jednim vozilom mogu se natjecati dva vozača. Vozila su podijeljena u kategorije: automobili, povijesna vozila-oldtimeri (proizvedeni do 1984.) i motori. Automobili su podijeljeni u klase prema dužini vozila; kl. I do 3.5m, kl. II do 4m i kl. III preko 4m.

Nagrađivat će se posebno licencirani vozači (sportaši), a posebno nelicencirani po klasama, oldtimeri, motori i poredak vozačica. Odlukom posebne maškarane komisije nagradit će se najoriginalnije maskiranu osobu, grupu i vozilo. Nagradit će se najneodoljivija i najbrojnija grupa.

Kod motorista nagrada ide za najoriginalnije maskirani motor i moto jahača, a prijelazni pehar dodjeljuje se najuspješnijoj karnevalskoj grupi koja je na popisu nastupa na Riječkom karnevalu a čine je minimalno dva vozila.

Program

7.30 – 9.15 sati Okupljanje, verifikacija i tehnički pregled je tradicionalno u ulici Krimeja (kod gostionice Pariz.
09.55 Svečano otvaranje, predaja ključa i startne zastave meštrici rally-a Stelli Paris. Slijedi start u
10.05 Kolona na čelu sa gradonačelnikom Obersnelom, meštricom Maškaranog rally-a Stellom i meštrom riječkog karnevala Tonijem, ovogodišnjom kraljicom karnevala i ostalim uzvanicima kreće put Korza.
10.30 do 11.00 sati predviđeno je zadržavanje i predstavljanja publici na Korzu.
Iza 13.00 sati u Kostreni – na parkiralištu uz cestu za TE Urinj vozi se prva vožnja spretnosti između čunjeva uz čaj i fritule domaćina KU Špažićari.
Natjecatelji nastavljaju pojedinačno prema Bakru gdje se prvo vozilo očekuje oko 14.00 h.
Po prolasku vremenske kontrole produžuje se na parkiralište na Masarykovoj obali.
14.10 Vožnja ispita spretnosti. Uz tradicionalni zakusku i druženje za sve sudionike uz domaćinstvo Bakarskih maškara čekaju se rezultati te oko
16.00 uslijediti će proglašenje najuspješnijih i dodjela nagrada.

Oktanski bal u petak 17. siječnja

Po uzoru na stoljetnu tradiciju karnevalskih balova u Rijeci tjedan dana kasnije, u petak 17. siječnja u večernjim satima u Grand Hotelu Bonavia, sedamnaestu godinu zaredom Autoklub Rijeka organizira za svoje članove, prijatelje kluba i poslovne partnere Oktanski bal uz grupu L’amour band.

Za sve potrebne informacije u ime Autokluba Rijeka zadužen je gosp. Tomislav Šepić, stručni suradnik za prometu preventivu i autosport, tel. 212-442, mob. 099/525 8 442 ili email: sport@ak-rijeka.hr.

Maškare u svima bude veselje i zaigranost stoga probudite kreativnost, postanite što želite i dođite na 26. Maškarani autorally Pariz Bakar!
26. MAŠKARANI AUTO RALLY PARIZ-BAKAR

PRIJAVE ZA MANIFESTACIJU

07.02.2017. (utorak) do 12 sati rok za dostavu prijava
08.02.2017. (srijeda) rok za objavu liste prijavljenih

SATNICA IZVOĐENJA PROGRAMA SUBOTA 11. veljače 2017.

07,30-9,00 verifikacija dokumenata, tehnički prijam vozača-ica (ulica Krimeja)
09,30 objava startne liste
09,55 svečano otvaranje manifestacije
10,05 start prvog vozila
10,30-11,00 prolog na Korzu (cca 25-30 minuta zadržavanja na Korzu)
obavezno se složiti u redove 2 vozila u svakom redu
13,00 Ispit spretnosti IS-1 u Kostreni, parkiralište na cesti za Urinj
prije raskršća za Paveke.
14,00 vremenska kontrola VK-1 u Bakru, Bakarska stolarija/Bakarski baškot
14,10 ispit spretnosti IS-2 u Bakru, Masarykova obala

Objava rezultata i podjela nagrada je na području grada Bakra, vrijeme i mjesto objavit će se biltenom tijekom natjecanja.

Video: Petar Trinajstić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari