Jadran galenski laboratorij ostvario 933 milijuna kuna prihoda. Bilježe rast zaposlenih

FOTO: JGL

JGL Grupa je na kraju 2019. prešla granicu od tisuću zaposlenih

Rastom ukupnih prihoda od 17 posto i operativne dobiti (EBITDA) od 34 posto tijekom 2019. godine, domaća farmaceutska kompanija JGL bilježi rekordne godišnje rezultate.

Sukladno konačnim financijskim rezultatima za prošlu godinu, na razini JGL Grupe ostvareno je 933 milijuna kuna ukupnih prihoda, uz dobit prije oporezivanja od 82 milijuna kuna. Pri tome, poslovni prihodi iz core business-a bilježe rast od 15 posto i dosežu 729 milijuna kuna, s 30-postotnim rastom operativne dobiti. Rast prihoda i profitabilnosti pretočio se i u rast zaposlenosti, pa je JGL Grupa na kraju 2019. prešla granicu od tisuću zaposlenih.

„Zahvaljujem svim zaposlenicima na uloženim naporima i postignutim sjajnim rezultatima u prošloj godini. U uvjetima pojačanih konkurentskih pritisaka, ali i slabljenja makroekonomske situacije ostvarili smo dvoznamenkasti rast svih ključnih brendova, na gotovo svim tržištima na kojima imamo vlastite operacije“, kazao je Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a, kompanije koja je tijekom 2019. putem B2C (Business to Customer) ili B2B (Business to Business) suradnji poslovala na 60 tržišta svijeta.

Iz perspektive pojedinih tržišta, najbrže rastu Bjelorusija (+62%), Ukrajina (+24%) te spomenuti B2B (+46%). Rusija, najveće tržište ove domaće farmaceutske kompanije, također raste dvoznamenkastom stopom (+15%), kao i ostala važna tržišta JGL-a poput Kazahstana, Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije.

„Posebno nas raduje široka baza našeg rasta. B2B segment predvodi rast (+46%) koji slijedi svaki od naših najvećih brendova – Vizol S kapi za suho oko s 37% rasta, Meralys sprejevi za nos s povećanjem prodaje od ukupno 29%, te dvoznamenkaste stope rasta svih ostalih vodećih brendova poput Aqua Marisa, Dramine i Aknekutana“, nastavio je Vučić.

Tijekom 2019. u JGL-u je ukupno ishodovano 50 novih odobrenja za stavljanje proizvoda u promet u B2C poslovanju, pokrenuti su registracijski procesi za 47 proizvoda, te je uspješno lansirano 118 raznih proizvoda na 35 tržišta svijeta. Ukupno je bilo aktivno 15 istraživačko-razvojnih projekata, od kojih se većina odnosila na vlastiti razvoj novog proizvoda, a potpisano je i deset novih partnerskih ugovora.

„Zahvaljujući odličnim financijskim i tržišnim rezultatima, te posljedično značajno poboljšanom pozicijom neto duga, koji smo smanjili na 2.8x EBITDA, te novčanog tijeka, uspjeli smo krajem godine refinancirati obveznice uz fiksnu kamatnu stopu od 1,75% u kunama na pet godina. Ponosni smo na ostvarenu, najnižu kamatu na korporativne obveznice u nefinancijskom sektoru u povijesti hrvatskog tržišta kapitala“, zaključio je Vučić.

Iz JGL-a prenose i kako trenutna, povoljna financijska pozicija kompaniji omogućuje nastavak ulaganja, prije svega u zaposlenike kojima je krajem prošle godine isplaćen maksimalan iznos nagrade za ostvarene rezultate u 2019., a vjeruju da će tako biti i ove, 2020. godine. Također slijedi i novi investicijski ciklus u tehnološke kapacitete i sposobnosti te istraživanje i razvoj, čime se JGL svrstava u rang tvrtki koje u vlastiti razvoj ulažu znatno više o europskog prosjeka.

„Nakon investicije od 361 milijun kuna u kompleks JGL Pharma Valley iz 2015. godine, ulazimo u drugu fazu ulaganja s projektom Integra 2020, s ciljem daljnjeg zadovoljavanja potražnje za našim proizvodima, kao i integracije procesa istraživanja i razvoja, proizvodnje i kvalitete na jednom mjestu. Projektom je predviđeno 60%-tno povećanje kapaciteta sterilne proizvodnje, izgradnja pilot pogona, ulaganje u laboratorije za razvoj i kvalitetu, te proširenje skladišnih kapaciteta. Novom investicijom na Svilnom, vrijednom više od 250 milijuna kuna, visoko podižemo našu razvojno-tehnološku kompetentnost i globalnu konkurentnost u odabranim terapijskim segmentima, što smatram izuzetno značajnim za naš daljnji iskorak na globalno tržište zdravlja“, najavio je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a zaključujući kako Integra 2020 nosi novu, razvojnu dimenziju budućnosti JGL-a na putu stabilnog i održivog rasta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari