ZA IZLETNIKE I TURISTE

Javna ustanova ,,Priroda” nastavlja projekte očuvanja i brendiranja vrijedne prirodne baštine PGŽ

Javna ustanova „Priroda“ tijekom 2020., u okviru svog godišnjeg programa, provela je niz aktivnosti i mjera usmjerenih zaštiti prirode, s posebnim naglaskom na provedbu projekata u okviru Strukturnih fondova Europske unije.

Uz redovne aktivnosti, odrađen je velik dio posla na izgradnji i uređenju Centra za posjetitelje „Velike zvijeri“ u Staroj Sušici. U cijelosti je rekonstruirana postojeća ruševna zgrada te je nabavljena oprema. Kroz projekt su osmišljeni i izrađeni autentični suveniri inspirirani prirodnom baštinom Gorskog kotara. Trenutno se privode kraju radovi na dovršetku multimedijalnog izložbenog postava o medvjedu, vuku i risu te se kreiraju edukativni sadržaji, koji će budućim posjetiteljima ukazivati na važnost očuvanja velikih zvijeri te njihovu značajnu ulogu u ekosustavu. Ukupna vrijednost projekta je 8,2 milijuna kuna, ugovorena su bespovratna sredstva u visini 7,1 milijuna, od čega se sredstvima EU i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU sufinancira 6 milijuna, a Primorsko-goranska županija i Ustanova ulažu 2,2 milijuna.

“Gorski kotar će s ovim Centrom imati motiv više za privući izletnike i turiste. Priča o sve tri velike europske zvijeri koje žive na prostoru Gorskog kotara ima i turistički i edukativni karakter, te govori o iznimnoj vrijednosti prirodne baštine naše Županije. Nastojimo brendirati Gorski kotar kroz sve njegove posebnosti i ljepote, a kroz našu javnu ustanovu podigli smo razinu ne samo čuvanja nego i brendiranja prirodne baštine. Jedina smo Županija koja je uredila Centre za posjetitelje, prvi u Belom na Cresu, a sada je pred dovršetkom i Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici“, rekao je župan Zlatko Komadina.

 JU Priroda u provedbi aktivnih mjera zaštite posljednje populacije bjeloglavih supova u Hrvatskoj, prvenstveno osiguravanjem dodatnih količina hrane kroz rad hranilišta, u suradnji s Udrugom BIOM provela je i redovan godišnji monitoring uspješnosti gniježđenja supova na Kvarneru, a osigurano je i sufinanciranje akcije prstenovanja mladih supova u gnijezdima, koju već više od dva desetljeća provodi Udruga Grifon. Ovaj zahtjevan posao podupire Primorsko-goranska županija koja, osim ulaganja u obnovu i uređenje Centra u proteklim godinama, nastavlja kontinuirano osiguravati sredstva za očuvanje ove strogo zaštićene vrste. Osim toga, tijekom protekle godine pripremljen je, prijavljen i odobren projekt unaprjeđenja oporavilišta kojim će se poboljšati uvjeti za prihvat i provođenje dodatne skrbi za spašene supove koji borave u oporavilištu (uređenje ambulantnog prostora, prostora za intenzivni oporavak…). Ukupna vrijednost projekta je 900.000 kuna, od čega se 85% sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije.

„Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“ također je europski projekt kojeg je Javna ustanova „Priroda“ započela provoditi u prošloj godini, a nastaviti će kroz naredne dvije. U okviru projekta izrađuju se planski dokumenti, tj. planovi upravljanja za područja ekološke mreže Natura 2000 koji određuju mjere i potrebne aktivnosti s ciljem očuvanja u povoljnom stanju brojnih ciljnih vrsta i staništa od važnosti za Europsku uniju. U okviru projekta bit će izrađeni planovi upravljanja za područje otoka Krka i Raba te Gorskog kotara. Kroz još jedan europski projekt u koji je uključena Ustanova kao partner, protekle je godine u suradnji sa speleološkom Udrugom Estavela iz Kastva, u okviru akcije „Čisto podzemlje“, od nelegalno odloženog otpada, očišćena Zametska pećina – geomorfološki spomenik prirode, a kojeg se u okviru projekta „Interpretacijski centar prirodne baštine Primorsko-goranske županije“ planira urediti za posjećivanje. Zbog zabilježenog masovnog pomora strogo zaštićene i globalno ugrožene vrste školjkaša – plemenite periske u čitavom Jadranu, Ustanova se uključila u provedbu aktivnosti usmjerenih ka utvrđivanju stanja populacije zaronima na lokacijama obitavanja periski, praćenju stanja, a kako bi se osvijestila šira javnost te prikupilo čim više korisnih podataka, tiskan je i distribuiran letak o važnosti očuvanja periske. Kao i proteklih godina provedeno je i redovno investicijsko održavanje u zaštićenim područjima Značajni krajobraz Vražji prolaz-Zeleni vir te Značajni krajobraz Kamačnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari