SVJETSKI DAN VODA

Galerija | Javno predstavljanje projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“

U sklopu programa obilježavanja Svjetskog dana voda u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavljen je dio završenih radova, a najavljene su i naredne aktivnosti „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“.

Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ trenutno je jedan od najvećih komunalnih projekata u Hrvatskoj čiji je cilj povećati priključenost stanovništva na sustav odvodnje otpadnih voda, optimizirati i poboljšati funkcioniranje postojećeg sustava javne odvodnje te povećati kvalitetu vodoopskrbe.

Projektom je predviđena izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Rijeci na lokaciji Delta, gradnja i rekonstrukcija oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica. Uz to, izvodit će se radovi na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe u dva grada – Rijeci i Kastvu te tri općine – Viškovo, Čavle i Jelenje koji čine područje aglomeracije Rijeka.

Istovremeno s radovima na sustavu javne odvodnje zamijenit će se dijelovi sustava javne vodoopskrbe na područjima gdje je nemoguće izvesti radove na javnoj kanalizaciji bez oštećenja vodoopskrbnih cjevovoda. Prema podacima KDVIK-a, tim zamjenama će se smanjiti gubitci u vodoopskrbnom sustavu za oko 8% te povećati kvaliteta vodoopskrbe korisnika. Sadašnji gubici vode u riječkom vodoopskrbnom sustavu u prihvatljivim su granicama i značajno su ispod razine prosječnih stvarnih gubitaka u vodoopskrbnim sustavima u Hrvatskoj.

O tijeku radova, odnosno dosadašnjim realiziranim aktivnostima, detaljima aktualnih radova i budućim planovima na području aglomeracije Rijeka, govorili su gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini te koordinator za provedbu projekta Alen Miličević.

„Ovaj projekt koji je po vrijednosti drugi infrastrukturni projekt, odmah iza Pelješkog mosta i spada u projekte nacionalnog značaja omogućit će nam da zaštitimo našu pitku vodu, ali i očuvamo kvalitetu mora. Sve to važno je i za nas, ali i za buduće generacije kojima ćemo ostaviti čisto more i pitku vodu koja je u današnje vrijeme sve više privilegija. U Europi je sve manje gradova koji se mogu pohvaliti time da iz špine mogu popiti kvalitetnu, zdravu i čistu vodu“, rekao je gradonačelnik Filipović i dodao da se nada kako će se projekt nastaviti planiranom dinamikom. Gradonačelnik je sugrađane zamolio za strpljenje prilikom izvođenja radova istaknuvši da ne postoji drugi način izvedbe, a koristi od projekta važne su za sve građane.

Trenutačno su u sklopu projekta aktivne 4 grupe radova. U tijeku su građevinski radovi na dvije grupe radova, i to A-Rijeka Zapad i E-proširenje Viškovo te pripremni radovi na grupi radova C-proširenje Rijeka i D-proširenje Kastav.

U protekla dva tjedna, započeli su i radovi na 4 nove lokacije u gradu i to u Liburnskoj ulici, Dražičkoj i Primorskoj ulici na Zametu te na Pehlinu. Na glavnim gradskim prometnicama izvode se radovi na transportnim kolektorima sanitarno potrošnog tipa kojima će se s rubnih područja aglomeracije voditi otpadne vode do UPOV-a na Delti.

Radovi su u tijeku i na grupi radova E-proširenje Viškovo, u naselju Trtni i Furićevo.

Krajem ožujka očekuje se početak radova na podsustavu Drenova, podsustavu Srdoči – Grbci i na sustavu odvodnje sanitarnih otpadnih voda gradskog područja Rubeši-Martinkovac.

U travnju je najavljen početak radova u blizini reciklažnog dvorišta prema Stuparima, a u svibnju se očekuju radovi na podsustavu Kantrida-Zamet.

Početkom ljeta, očekuje se početak radova u Adamićevoj ulici. Tijekom odvijanja radova, promet kroz Adamićevu ulicu potpuno će se preusmjeriti na ulicu Riva gdje će biti uspostavljen dvosmjerni režim kretanja vozila. Rok za izvođenje radova tijekom kojeg će Adamićeva ulica biti zatvorena za promet bit će 8 mjeseci.

Također u ljetnim mjesecima u sklopu zajedničke investicije s Gradom Rijeka, započet će radovi na ulici Vjekoslava Dukića koja uključuje i rekonstrukciju križanja s ulicom Tome Strižića, i to nakon što Energo finalizira radove na polaganju toplovoda.

„Provedba ovako opsežnog, ali generacijskog projekta zahtijeva izazovne te dugotrajne radove, uz iskope na nekima od najfrekventnijih lokacija, stoga ovim putem želim još jednom zahvaliti svim građanima na dosadašnjem strpljenju. Iako će neke prometnice i dijelovi grada biti zatvoreni za promet neko vrijeme, ovaj projekt će osigurati kvalitetu vodne usluge te podići komunalni i životni standard korisnika. Osim što izgradnjom ove infrastrukture dosežemo standarde razvijenijih zemalja Europske unije, ovim projektom ćemo očuvati i naš kraj za daljnje generacije. Generacijski projekt će osigurati da u budućnosti na ovom području imamo kvalitetnu vodu za piće i čisto more koje će biti dodatno zaštićeno radom novog i modernijeg Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV). Iz svih navedenih razloga, molim građane za daljnje razumijevanje i strpljenje tijrekom budućih građevinskih radova.“, izjavio je direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini.

Važan doprinos očuvanju morskog okoliša – priobalnog mora i riječkog akvatorija –  osigurat će se izgradnjom novog Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) koji će biološki pročišćavati otpadne voda prije njihovog ispuštanja u more. Osim očuvanja morskog okoliša, UPOV i cjelokupna infrastruktura doprinosit će očuvanju morskih staništa i vrsta, kao i smanjenju onečišćenja.

Javno predstavljanje dosadašnje realizacije projekta kao i budućih planova organizirano je u cilju informiranja lokalne zajednica, građana i opće javnosti o realiziranim i budućim razinama aktivnosti EUPAR projekta. U sklopu javnog predstavljanja na tri lokacije u gradu postavljeni su info-punktovi i to na Korzu, na Zametu kod dvorane i na Trsatu kod crkve. O svim radovima građani će biti pravovremeno i detaljno informirani putem medija, internetske stranice te GIS web aplikacije kojoj sami mogu pristupiti na jednostavan način preko službene web stranice EUPAR projekta https://aglomeracijarijeka.eu.

Projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” vrijedan je 233.799.649,88 EUR  (bez PDV-a), a sufinancira ga Europska unija u visini do  166.772.643,17 EUR (bez PDV-a), što čini 71,33% troškova. Sredstva Europske unije osigurana su kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014.-2020.

Preostali dio vrijednosti projekta u visini od 67.027.006,70 EUR, odnosno 28,67%, osigurava se iz nacionalnih sredstava za sufinanciranje troškova projekta. Pri tom Republika Hrvatska putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode osiguravaju isti iznos novčanih sredstava, svaki po 24.575.451,99 EUR. Preostalih 17.876.102,73 EUR nacionalnih sredstava osigurava KD Vodovod i kanalizacija putem dugoročnog financijskog kredita.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari