JEDINSTVEN SLUČAJ?! Evo u kojim riječkim tvrtkama sve poslove obavljaju članovi Uprave – bez naknade!

U ovim tvrtkama u 2016. godini nije bila zaposlena niti jedna osoba, već su sve poslove obavljali članovi Uprave bez naknade, a tvrtke će početi funkcionirati onog trenutka kad budu odobrena EU sredstva

Grad Rijeka je u suradnji s partnerima osnovao dva centra kompetencija, za inovacijske projekte u IT sektoru te u području brodograđevne industrije, koji su tijekom protekle i ove godine pripremili 12 projekata za sufinanciranje iz EU fondova u vrijednosti od 183 milijuna kuna, rečeno je na gradonačelnikovom kolegiju a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Naime, nakon što su na prošlotjednom gradonačelnikovom kolegiju podnesena izvješća o poslovanju većine komunalnih i trgovačkih društava u (su)vlasništvu Grad Rijeke, na ovotjednom sastanku prihvaćena su izvješća o radu triju društava koja su svoj rad započela u protekloj godini. Radi se o dvije tvrtke koje su osnovane s ciljem vođenja centara kompetencija te tvrtki Rijeka 2020, osnovanoj s ciljem provođenja projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine.

Centar kompetencija za pametne gradove

Grad Rijeka je još 2015. godine pokrenuo inicijativu za osnivanje centara kompetencija u području tzv. pametnih gradova i brodograđevnoj industriji te je u suradnji s partnerima, odnosno predstavnicima gospodarstva, ali i znanstveno-istraživačkim organizacijama osnovao tvrtke Smart RI i CEKOM Brodogradnja. Kako su kazali članovi Uprave dviju tvrtki, Damir Medved i Tina Ragužin, tvrtke će se u potpunosti financirati iz sredstava EU fonda namijenjenog upravo razvoju centara kompetencija te djelomice iz sredstava partnera, tako da njihovo financijsko poslovanje neće biti na teret gradskog proračuna. U tvrtkama u 2016. godini nije bila zaposlena niti jedna osoba, već su sve poslove obavljali članovi Uprave bez naknade, a tvrtke će početi funkcionirati onog trenutka kad budu odobrena EU sredstva.

Konzorcij okupljen oko Centra kompetencija za pametne gradove prijavio je na natječaj za dodjelu sredstava projekte ukupne vrijednosti 152,9 milijuna kuna, od čega je očekivano sufinanciranje iz EU sredstava 108,7 milijuna kuna, a rezultati trebali bi biti poznati krajem godine. Za sufinanciranje je prijavljeno šest projekata, usmjerenih unapređenju kvalitete života građana uvođenjem „pametnih“ rješenja u upravljanje gradskom infrastrukturom. Primjerice, razvijanjem novih tehnologija namjerava se za čak 40 posto povećati učinkovitost prometa ili pak unaprijediti upravljanje komunalnom infrastrukturom izradom integriranog katastra, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Tina Ragužin i Damir Medved, članovi uprava tvrtki CEKOM Brodogradnja i Smart RI

Konzorcij okupljen oko projekta Centra kompetencija za unaprjeđenje kvalitete u brodograđevnoj industriji prijavio je projekte ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna, od čega je očekivano sufinanciranje iz EU sredstava 20,3 milijuna kuna, a trenutno se čekaju rezultati drugog kruga prijava. Za sufinanciranje je također prijavljeno šest projekata, čiji je cilj razviti nove proizvode i tehnologije te ih uspješno komercijalizirati.

Tvrtka Rijeka 2020 u gubitku od 29 tisuća kuna

Tvrtka Rijeka 2020, osnovana u svibnju 2016. godine od strane Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, tijekom protekle godine također nije imala zaposlenika, već su svi projekti vođeni pod kapom Odjela za kulturu.

Kako je kazala direktorica Emina Višnić, koja je funkciju preuzela s prvim danom ove godine, u protekloj godini društvo je imalo prihode u iznosu od 322 tisuće kuna te ostvarilo gubitak u iznosu od 29 tisuća kuna, koji će se pokriti iz temeljnog kapitala.

Veći dio rada tvrtke odnosio se na pripremne aktivnosti vezane uz provedbu projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020., koje su uključivale pripremu kulturnog programa, komunikacijske i marketinške aktivnosti, pripremu projekata za privlačenje sredstava iz EU programa i fondova; aktivnosti međunarodne suradnje i umrežavanja, kao i različite organizacijske aktivnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari