JEDNAKA ŠANSA ZA SVE: Magdalena će predavanja iz riječkog razreda slušati u Brodu na Kupi

Zamjenik župana Marko Boras Mandić i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin posjetili su u Brodu na Kupi Magdalenu Štimac, učenicu prvog razreda Ekonomske škole Mijo Mirković iz Rijeke kojoj je Primorsko-goranska županija omogućila nastavak školovanja i to nastavom na daljinu. Zbog zdravstvenih razloga Magdalena nije mogla svakodnevno putovati na nastavu u Rijeku, u Ekonomsku školu Mije Mirkovića, u kojoj se provode programi za učenike s teškoćama u razvoju.

Stoga je u okviru projekta e-županije, u Ekonomskoj školi opremljena učionica za održavanje nastave putem videokonferencijske veze. Radi se o učionici koja je inače namijenjena djeci s teškoćama u razvoju koji pohađaju nastavu po prilagođenom programu za zanimanje „Pomoćni administrator – TEŠ“.

Za potrebe videokonferencijske nastave nabavljena je interaktivna ploča, projektor, dva prijenosna računala i tri web kamere. Kako bi se nastava na daljinu neometano odvijala, Županija je financirala i povezivanje brzim internetom kuće obitelji Štimac s Osnovnom školom Frana Krste Frankopana u Brodu na Kupi. Od strane CARNet-a instalirana je aplikacija „Adobe Connect„ na osobno računalo učenice te u „pametnoj učionici“ u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića u Rijeci.

Uz pametnu ploču, spomenuta aplikacija omogućava uključivanje u „nastavu na daljinu“ pojedinačno svakog profesora iz Ekonomske škole u Rijeci, prema postojećem rasporedu. Time je Magdaleni omogućeno nesmetano praćenje nastave iz svojeg doma u Brodu na Kupi uz asistenticu Dijanu Kesić Bolf. Ukupna vrijednost investicije, čije troškove u cijelosti snosi Primorsko-goranska županija, iznosi 35.000,00 kuna.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić istaknuo je kako je cilj dati jednaku šansu svim učenicima s područja Primorsko-goranske županije, ponajprije onima udaljenim od središnjih mjesta, Dodao je kako ista kvaliteta života, posebno kad je riječ o tehnologijama, mora biti dostupna svima, naročito u ovakvim situacijama kad je riječ o djeci s posebnim potrebama.

Pročelnica Stilin naglasila je kako je s Magdalenom Štimac ostvaren prvi tip nastave na daljinu u individualnom obliku: “Takav oblik nastave među školama imamo na Unijama, Susku i Iloviku, ali ovo je prvi individualni primjer u Primorsko-goranskoj županiji, a koliko je meni poznato i u Hrvatskoj.”, istaknula je Stilin te dodala kako je ovo hvale vrijedan projekt koji izravno pridonosi izjednačavanju mogućnosti učenika s većim teškoćama u razvoju u području obrazovanja, jer će se kvalitetno opremljena učionica moći koristiti i za buduće generacije učenika. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja