Jezik YouTube generacije: U srijedu u Samovar Baru otvorenje izložbe ‘Memes’

Samovar bar u sklopu programa Samovar Art Wall 22.siječnja u  18 sati otvara izložbu mlade umjetnice Naiae Aurorae Ribarić Russell pod nazivom “Memes” 

Izložba na lokaciji Trg Matije Vlačića Flaciusa 2  bavi se tematikom 21.stoljeća – YouTube generacija i novi instant globalni jezik koji se razvio u subkulturi mladih današnjice – memes.

Navedene slike oslikavaju najpopularnije memes kojima, jednim klikom, govore mladi danas – a koje nam, zahvaljujući mladoj Aurori, ostaju kao memento jednoj budućoj generaciji, ali i trenutak sadašnjice prikovan u vremenu za današnje konzumente svekolikog YouTube kanala.

Čak i kada eksplicitan službeni standard ne postoji, komunikacija se, ako govornici imaju za tim volje, uvijek ostvaruje. Jezikom se ostvaruju ili osporavaju prava neke društvene skupine, legitimiraju se određene društvene vrijednosti. Odstupanja od službenog pravopisa mogu poslužiti kao strategija izražavanja, stvaranja i održanja subkulturnog identiteta, opozicije dominantnoj kulturi.

Jezik, kakav doista postoji, rijetko je jednostavan, binaran crno-bijeli, bez iznimaka, formalno dosljedan i simetričan. Jezik je, kao društvena činjenica, upravo onakav kakvi su i govornici – kompleksan, šaren, raznolik i pun neobičnih oblika, značenja, izraza i praksi. Ne treba zaboraviti da osnovicu standardnog dijalekta uvijek čini realan jezik – standard se kodificira za stvarne govornike i za realne komunikacijske potrebe. Jezična raznolikost pozitivna je pojava i korelat izvanjezične raznolikosti, kojoj je nemoguće zanijekati legitimnost bilo kakvim racionalnim kriterijima. 

Svi bi se govornici svojim jezikom trebali moći služiti slobodno i bez straha, svjesni toga da su upravo oni najveći autoritet za živu upotrebu svoga jezika.

Naia Aurora Ribarić Russell – samozatajna mlada artistica, rođena sa uljanom pastelom u ruci, crta (i po zidovima, da) od najranijih dana. Prenaša ljepotu stvarnosti koja ju okružuje nepobitnom lakoćom, budnim zeleno-zlatnim okom, zarobljavajući u vremenu trenutke toka svijesti, ali i naše kolektivne povijesti.

Učenica 6.razreda talijanske osnovne škole Belvedere, Naia Aurora je jedna tipična Amero-fiumanka – živi primjer naveliko poznate riječke multikulturalnosti. Ponosna je vlasnica dvaju crnih labradora, Oscara i Felixa, i jedne (pre)elokventne zelene papige Gordona. Najveći joj je uzor veliki brat Niko Hunter, sa kojim, kaže, planira otvoriti kliniku jednog dana, da joj ima tko čuvati pacijente dok bude na porodiljnom…

Samovar bar pokrenuo je projekt „Samovar Art Wall“ koji za cilj ima okupiti umjetnike i kreativce, prvenstveno na lokalnoj razini. Jedan zid sa 12 okvira – to je „platno“ na kojem će se svaki mjesec organizirati izložba, te na taj način potaknuti kreativno izražavanje i interakciju građana. Svi zainteresirani mogu se javiti na info.samovarbar@gmail.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja