U riječkom Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta održana edukacija volontera Crvenog križa

Edukacija je održana za volontere Crvenog križa u suradnji Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske i  Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije 

U Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke u subotu, 18. siječnja održana je cjelodnevna edukacija volontera – članova Županijskog interventnog tima Crvenog križa.

Edukacija je održana u suradnji Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske i  Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije. Tako je tridesetak volontera uz stjecanje novih znanja o Crvenom križu, volonterstvu i prvoj pomoći, imalo priliku poslušati i predavanje „Prevencija kriminaliteta na javnim okupljanjima“ kojeg je održao policijski službenik Dario Tonković iz Odjela prevencije.

S obzirom da volonteri svakodnevno u svojem radu preventivno djeluju, od pravodobnog obavješćivanja o mogućim opasnostima i upozoravanja posjetitelja na opasne radnje, te na taj način sprečavaju moguće nezgode, kroz predavanje je  naglašena pojačana  suradnja za vrijeme aktivnosti na javnim okupljanjima.

U predavanju je istaknuto kako za vrijeme javnih okupljanja, zatim na autobusnim i željezničkom kolodvoru, brodskom pristaništu, u sredstvima javnog cestovnog, pomorskog, avionskog i željezničkog prijevoza zbog povećanog broja ljudi i gužvi koje na tim mjestima nastaju, postaju pogodna mjesta počiniteljima za krađu putničke prtljage, ali i za džepne krađe, prilikom kojih građani i turisti najčešće ostaju bez osobnih dokumenata, novaca, bankovnih kartica i drugih vrijednih predmeta.

Također je upozoreno na mogućnost odlaganja eventualnih sumnjivih predmeta tj. ugrozu od potencijalnih eksplozivnih naprava, te upućeno na način promptnog  izvješćivanja nadležnih službi ( telefonom, e-mail porukom i aplikacijom E- policija).

Budući da je Rijeka u 2020.godini središte bogatog nacionalnog i europskog kulturno-umjetničkog programa, grad – domaćin umjetnicima svjetske, europske i hrvatske kulturne, odnosno Europska prijestolnica kulture, vjeruje se kako će biti i poželjna turistička destinacija.

Stoga je zaključeno kako održavanje i unaprjeđenje slike o gradu Rijeci i Hrvatskoj kao sigurnoj destinaciji nije posao samo policije već i ostalih društvenih čimbenika, kako bi se svima onima koji dolaze na naše područje osigurao miran, siguran i ugodan boravak. Ova vrsta predavanja s ciljem educiranja što većeg broja volontera koji sudjeluju u provedbi programa Rijeka, EPK 2020, nastavit će se i kroz naredno razdoblje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari