PROJEKT VRIJEDAN 35 MIL. KUNA

JGL-ov Rino sprej će smanjiti simptome prehlade prouzročene rinovirusom

Europski fond za regionalni razvoj sufinancira JGL-ov projekt razvoja inovativnog proizvoda, što doprinosi jačanju Hrvatske kao europskog središta za razvoj i proizvodnju inovativnih zdravstvenih proizvoda

Projekt razvoja novog, inovativnog proizvoda za poboljšanje zdravlja i kvalitete života predstavljen je danas u JGL-u, najvećoj domaćoj farmaceutskoj kompaniji. Riječ je o razvoju Rino spreja, projekta čija je ukupna vrijednost 34,9 milijuna kuna, dok iznos bespovratnih europskih sredstava iznosi 13,87 milijuna kuna. Partner  projekta je Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, a znanstvenu podršku u razvoju ovog inovativnog proizvoda JGL-u pruža razvojni partner -poduzeće Biosens iz Zagreba.

„Radi se o iskoraku za našu kompaniju, s obzirom da prvi put razvijamo proizvod od samog početka sa supstancama koje do sada nisu korištene u nazalnom spreju, a koje doprinose smanjenju simptoma i progresije prehlade prouzročene rinovirusom, zbog čega smo ga i nazvali Rino sprej. Projekt je važan i zato jer je, u sklopu strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske, tematsko prioritetno područje „Zdravlje i kvaliteta života“ izabrano kao jedno od pet ključnih područja za razvoj hrvatskog gospodarstva. Ovim projektom želimo ojačati položaj naše zemlje, pozicionirati se kao europsko središte za razvoj i proizvodnju inovativnih zdravstvenih proizvoda i to kroz suradnju proizvodno-istraživačkih kapaciteta privatnog i javnog sektora“, istaknula je Maša Safundžić Kučuk, mag. pharm., direktorica istraživanja i razvoja JGL-a i voditeljica projekta, posebno naglašavajući kako se, zahvaljujući pomoći Fonda, s ovakvim projektima ne stvara veliki pritisak na uobičajeno poslovanje tvrtke.

 

U tijeku su aktivnosti potvrde koncepta proizvoda in-vitro, kako bi se dokazala njegova sigurnost i djelotvornost, a stručnjaci JGL-a i riječkog Medicinskog fakulteta nadaju se uspjehu.

„Tim znanstvenika u Centru za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci već niz godina provodi  znanstvena istraživanja u području imunologije, virologije, kao i istraživanju novih vektorskih cjepiva i imunoterapeutika, te sudjeluje u realizaciji brojnih nacionalnih i međunarodnih znanstvenih projekata  Među našim dugoročnim prioritetima svakako je suradnja s ambicioznim biotehnologijskim i farmaceutskim kompanijama poput JGL-a. Uvjeren sam da će nastavak suradnje između Medicinskog fakulteta i JGL-a na projektima poput ovog, ali i širenje suradnje u pravcu razvoja novih imunoterapeutika biti od strateškog interesa za oba partnera. Za postizanje ovog cilja potrebna su ne samo nova ulaganja kroz zajedničke projekte već i vizija razvoja koja se temelji na korištenju rezultata temeljnih istraživanja u stvaranju novih terapija ili medicinskih postupaka“, kazao je prof. dr. sc. Stipan Jonjić, pročelnik Zavoda za histologiju i embriologiju te voditelj Centra za proteomiku na Medicinskom fakultetu riječkog sveučilišta.

VIDEO DANA:

Osobita vrijednost projekta leži u suradnji s akademskom zajednicom i činjenici da su istraživanjem zaokupljeni mladi ljudi kojima ovo može biti odskočna daska za daljnji rad. Naime, osim Medicinskog fakulteta, surađuje se i s Odjelom za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, a planiraju uključiti i Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Također, riječ je o rezultatima domaćeg znanja i kompetencija koji daju polet za razvoj novih projekata u budućnosti i pozicioniranje Hrvatske na globalnom tržištu zdravlja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari